Norwegian får USA-tillatelse

Etter tre års kamp får flyselskapet tillatelse til å fly fra USA. Nå lover Norwegian at ekspansjonen fortsetter.

AMERIKANSK GLIS: Etter tre års kamp har konsernsjef Bjørn Kjos og flyselskapet Norwegians irske datterselskap fått tillatelse til å fly fra USA. Nå vil selskapet fortsette ekspansjonen innen langdistanse.
Publisert:

Etter tre år med mye motstand har Norwegian fått tillatelsen selskapet har ventet på.

– Vi er veldig godt fornøyd med at amerikanske myndigheter omsider har gitt vårt EU-selskap tillatelse til å fly til og fra USA, sier Norwegians konsernsjef Bjørn Kjos.

Det var Dagbladet som først omtalte avgjørelsen.

I april gav det amerikanske samferdselsdepartementet et foreløpig ja til søknaden fra datterselskapet Norwegian Air International i Irland, men siden har det ikke kommet noe nytt – før nå. Tillatelsen ble kjent sent fredag kveld.

– Dette betyr at Norwegian kan fortsette den globale ekspansjonen med full styrke og åpne nye ruter til spennende destinasjoner over hele verden, sier Kjos.

Så sent som torsdag varslet EU-kommisjonen at den ville ta USA til en voldgiftsdomstol for å få avgjort saken, som europeerne mener bryter med Open Skies-avtalen mellom EU og USA. Denne avtalen omfatter også Norge.

Les også

EU tar USA til retten for Norwegian-saken

Klar for ekspansjon

Norwegian har i dag en amerikansk flytillatelse for sitt norske datterselskap, slik at det kan fly mellom Europa og USA. Uten en permanent amerikansk lisens ville Norwegian slite med sine ekspansjonsplaner innen langdistanse til andre deler av verden.

– Med denne ordren gjør departementet endelig sine tentative funn og konklusjoner (...) og tildeler Norwegian Air International Limited (NAI) flytillatelse for utenlandske flyselskaper, skriver det amerikanske transportdepartementet i avgjørelsen.

LANDER AVTALE: Norwegian håper å kunne utvide sin satsing på langdistanse etter at USA nå har gitt dets irske datterselskap permanent tillatelse til å fly fra USA, såkalt Foreign Air Carrier Permit.

Hele avgjørelsen fra transportdepartementet kan du lese her.

– Godkjennelsen innebærer også at vi kan skape mange nye arbeidsplasser både i Europa og USA, og bidra til lokal verdiskaping gjennom økt turisme, sier Bjørn Kjos.

Les også

Norwegian har ventet i tre år på USA-svar: – Om Trumps signaler følges opp, er det ikke positivt for dem

Mange beskyldninger

Det har vært mange beskyldninger fra fagforeninger og andre flyselskaper om at Norwegian og andre driver sosial dumping ved å bruke ansatte fra lavkostland, men Norwegian har avvist dette.

Fagforeningen for piloter i Southwest Airlines var raskt ute med kritikk etter USAs avgjørelse sent fredag kveld.

– Southwest-pilotenes fagforening fordømmer kraftig den kortsiktige, fordekte avgjørelsen fra USAs transportdepartement, skriver fagforeningen i en pressemelding.

Amerikanske flyselskaper har også vært kritiske ekspansjonen til de store flyselskapene i Midtøsten som Emirates og Qatar.

E24 har omtalt både kritikken og støtten Norwegian har fått i prosessen de siste årene. Her kan du lese noen av sakene:

Publisert:

Her kan du lese mer om