Analytikerne spår kraftig resultathopp for Statoil
Høyere priser og produksjon vil ventelig trekke opp oljekjempens fortjeneste, men analytikerkorpset spår fortsatt røde tall i den internasjonale olje- og gassvirksomheten.
På Oslo Børs har selskapenes resultatsesong startet, men det er ikke før torsdag i neste uke at det absolutt største selskapet skal i ilden med sine kvartalsresultater.
Da legger nemlig Statoil-sjef Eldar Sætre frem tallene som viser hvordan det gikk med oljekjempen i årets tre første måneder.
Siden første kvartal 2016, da oljeprisen var under 30 dollar per fat, har blant annet oljekartellet Opecs grep for å bedre markedsbalansen bidratt til at nordsjøoljen har kommet opp på 50-tallet igjen.
Ser kraftig bedring, men tap utenlands
Det er positivt for oljeselskapenes inntjening og blant analytikerne anslås det en kraftig forbedring i Statoils resultater.
Oljeselskapet samler også selv inn estimater fra analytikerkorpset, estimater som denne gangen tilsier et justert driftsresultat på 2,64 milliarder dollar og et justert nettoresultat på 801 millioner dollar, basert på prognosene til 28 analytikere.
Til sammenligning var justert netto driftsresultat på 122 millioner dollar i fjorårsperioden, mens justert driftsresultat var på 857 millioner.
Tillitsvalgte i Statoil mener ledelsen krisemaksimerer
Statoil klarer imidlertid fortsatt ikke å tjene penger på den internasjonale olje- og gassvirksomheten, der mye ligger i USA, ifølge prognosen.
Internasjonalt ventes det en bedring fra et justert driftsresultat på minus 800 millioner dollar i fjor til negative 120 millioner dollar i år.
Som før er det den norske virksomheten som står for brorparten av fortjenesten. Her anslås det et justert driftsresultat på 2,36 milliarder dollar, som er opp fra 1,3 milliarder dollar.
Samtidig ventes et resultat på 467 millioner dollar fra virksomheten «Markedsføring, Midtstrøm & Prosessering», en avdeling som blant annet driver med oljehandel. Det er litt høyere enn fjorårsresultatet på 431 millioner dollar.
Milliardkuttene
Analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken sier hun er spent på kostnadsutviklingen og skatt.
– Det er såpass lavt investeringsnivå etter hvert at Statoils skatteguiding ikke akkurat er relevant da fradrag for investeringer reduseres og skatteraten øker, sier hun til E24.
I kjølvannet av oljenedturen har Statoil gjennomført store kutt i investeringer og kostnader. Ved utløpet av fjoråret var Statoil i mål med planene om nedbemanning. Siden 2012 har det blitt 5.000 færre ansatte i selskapet.
Ved forrige korsvei, på Statoils kapitalmarkedsdag i februar, sa konsernsjef Eldar Sætre at kostnadskutt har fundamentalt endret selskapet, og at kommende prosjekter vil tjene penger ved en oljepris på 27 dollar fatet.
Angolas skattekrav til Statoil har vokst til 16 milliarder
Statoil hadde da kuttet de årlige kostnadene med 3,2 milliarder dollar, med mål om å kutte enda en milliard dollar i år.
Samtidig var det ventet investeringer på 11 milliarder dollar i 2017, noe mer enn i fjor, men langt under nivået på opp mot 20 milliarder dollar for få år siden.
I markedet har utbytte og Statoils kontantstrøm vært viktige temaer.
– Jeg kommer frem til at det ikke er særlig stor kontantstrøm etter dividende, sier Gjøen.
– Hvis oljeprisen blir liggende på dagens nivå må de kutte mye mer for å gi god avkastning til aksjonærene, det vil i dette tilfellet si et økende utbytte, mener hun.
Produksjon og prishopp
Analytikerne tror Statoil produserte mer i perioden. Statoil andel av egenproduksjonen er anslått til 1,938 millioner fat per dag, opp fra 1,909 millioner fat per dag.
– Det har vært en bra produksjonen på norsk sokkel igjen. De har offentliggjort en gasspris som er 10 prosent høyere enn i fjerde kvartal, men gassprisen har falt mye gjennom kvartalet, sier Gjøen.
Den største bedringen er det væskeprisene som står for.
Mens Statoil fikk en realisert væskepris på 30,7 dollar fatet i Norge i fjor, og 25,6 dollar per fat ute, ventes det at oppnådd pris ble på 49,3 dollar fatet hjemme og 45,5 dollar fatet internasjonalt i årets første kvartal.