SAS dobler sparemålet: – Selv om vi har hentet ut mye, er det mye mer å ta av
SAS bladde denne uken opp over 600 millioner til EU for påstått juks på 2000-tallet, men ledelsen er mest opptatt av hvordan de skal øke inntektene og få ned kostnadene. For ingen av dem tror det skal bli noe lettere å drive flyselskap med det første.
OSLO LUFTHAVN (E24): – Vi betalte faktisk i går, men vi har klaget på beslutningen. Vi anser ikke at det er grunnlag for vedtaket til EU. Det er jo snakk om noe som skjedde for over 10 år siden, og med den farten denne saken har hatt, så går det kanskje 10 år til før vi får en endelig avklaring, sier finansdirektør Göran Jansson i SAS til E24.
Da SAS la frem sine resultater for andre sitt kvartal (februar til april) onsdag, kom det nemlig fredag at selskapet har betalt ut boten på om lag 640 millioner kroner (70,2 millioner euro).
EU har ilagt boten fordi de mener at SAS og en rekke andre flyselskaper drev med kartellvirksomhet i fraktmarkedet fra 1999 til 2006. SAS avviser anklagen, men må i påvente av klagebehandlingen altså punge ut i mellomtiden. Beløpet er nesten like stort som de 75 millioner euroene som SAS tjente i andre kvartal for å selge to slot'er (avgangstider) på London Heathrow.
Selskapet kan i regnskapet vise til et resultat før skatt og engangsposter som har gått fra -601 til -259 millioner svenske kroner, mot samme periode i fjor. Samtidig gikk man fra et overskudd på 171 millioner etter skatt til et underskudd på 320 millioner i samme periode.
Omsetningen økte samtidig betydelig fra 8,9 til 9,8 milliarder svenske kroner.
For selv om marginpresset fortsatt er til stede, er hele flymarkedet i vekst og SAS tar en solid andel av den veksten. De siste trafikkrapportene har også vist at selskapet stort sett har klart å stanse marginfallet (yield) i motsetning til mange andre flyselskaper.
Selskapet fraktet rundt 300.000 flere passasjerer enn samme tid i fjor og fikk 100.000 nye EuroBonus-medlemmer, men toppsjefen selv skriver i rapporten at lønnsomheten fortsatt er for lav og at det nå skal settes i verk nye tiltak.
Det betyr både at man skal doble målet i effektivitetsplanen til tre milliarder svenske kroner for perioden 2017 til 2020, og at man nå skal skille ut Eurobonus-programmet i et helt nytt selskap.
Her skal SAS videreutvikle lojalitetsprogrammet, samt utvide eksisterende og skape helt nye inntektsstrømmer utenom selve billettinntektene.
Les også: SAS satser på uavhengig EuroBonus-selskap: Satsingen kan bli børsnotert
– Stanger i taket
Finansdirektør Göran Jansson sier at SAS bare i år skal hente ut 700 millioner i besparelser og at det nye målet sender et viktig signal til alle ledere og ansatte i organisasjonen.
– Selv om vi har hentet ut mye, er det mye mer å ta av, sier han.
– Regner dere med at det nye selskapet med flybaser i London og Spania skal bidra til å nå målet om tre milliarder?
– Nei, der regner vi ikke med noen ting for det selskapet er i oppstartsfasen. Innen det er oppe og går for fullt, er vi langt ute i perioden allerede, sier Jansson, og peker samtidig på at flygingene der vil ha en enhetskost (per setekilometer) som ligger 20 prosent under det SAS leverer i dag.
SAS har identifisert over 200 spesifikke tiltak som skal gjøre dette mulig. Samtidig er ikke effektiviseringen gratis. Ifølge regnskapet regner man med at hele prosjektet vil koste om lag én milliard svenske kroner i forskjellige restruktureringskostnader.
– Noen snakket om at vi skulle droppe gratis kaffe, men det ble raskt droppet for å si det sånn, sier Eivind Roald, konserndirektør for kommersiell virksomhet i SAS om de nye sparetiltakene.
Han blir sjef i det nye lojalitetsselskapet som skal startes opp i år, og får dermed primæransvaret for at SAS klarer å øke inntektene fra andre kilder enn flybilletten.
– Mesteparten av besparelsen ligger i å fortsette å gjøre selskapet vårt og kostnadene våre mer fleksible. Vi må klare å flytte enda mer av aktiviteten og arbeidet vårt fra vinter- til sommersesongen. Det gjelder både de ansatte i luften og de på bakken, sier han og legger til:
– Så lenge vi har en del begrensninger i avtalene vi har med fagforeningene, så stanger vi litt i taket på det feltet.
I tillegg må leverandørene regne med at SAS blir en tøffere kunde fremover, som han beskriver det. For her skal flere avtaler reforhandles for å få ned prisene.
– Og så øker vi trykket på digitalisering av hele organisasjonen. Så jeg tror vi vil bli færre på administrasjon fremover enn vi er i dag, sier Roald og illustrerer poenget sitt med at man nå klarer seg med én til to ansatte på hver gate ved avgang mot tre til fire før på grunn av flere automatiske porter og lignende.
– Og så skal vi prøve å gjøre en del kostnader om til inntektskilder for oss, som for eksempel at man kan bestille en annen rett enn standardmaten på langdistansefly på økonomiklasse, sier Roald.
Les også: Bransjenettsted: SAS vil ha ansatte over på deltid
Vil unngå en kamp mot bunnen
Anneli Nyberg, leder for de kabinansatte i SAS som er organisert i Parat, er denne uken i Brussel på et møte i den Europeiske transportarbeiderføderasjonen.
Der representerer hun kabinansatte i SAS, Widerøe, Norwegian, TUI og Thomas Cook, og hovedtemaet er hvordan de tillitsvalgte skal unngå at arbeidsforholdene bare forverres i bransjen. Med inntoget av nye selskapsstrukturer, bemanningsselskaper og outsourcing, jobber tillitsvalgte for å beholde det de kaller levelige vilkår og stabile arbeidsvilkår for de ansatte.
– Dette er et svært viktig samarbeid i dagens luftfartsbransje. Vi opplyser hverandre om hva som skjer, og kjemper for å unngå en kamp mot bunnen der man ikke kan bli syk, gravid eller uvenn med sjefen, for å si det litt direkte.
– Er det noen endring i situasjonen for dere?
– Vi merker at det er et større politisk fokus på det som skjer i luftfarten, og EU-parlamentet har kommet mer på banen med lovgivning. Men uavhengig av hva vi gjør i Europa, så er dette et globalt marked. Så vi påvirkes også av hva som skjer i Kina, Midtøsten og andre regioner. Derfor må vi også stå samlet, sier hun.
SAS har allerede gjort det kjent at de skal opprette et nytt datterselskap i Irland. Poenget er å få ned kostnadene og ta en større del av veksten i fritidsmarkedet i Europa. Onsdag ble det klart at SAS oppretter en base i Malaga i tillegg til basen i London. Oppstarten av flyginger med det nye selskapet skal etter planen skje mot slutten av året.
Les også: SAS tror flyinvesteringer blir dyrere med Yellens renteløft
Åpner baser i Malaga og London
Da vil SAS, på samme måte som Norwegian og andre, kunne fly fra disse basene og nordover i Europa, inkluder til Skandinavia. Dermed kan de fly med lokale lønns- og arbeidsvilkår fremfor skandinaviske.
– Vi valgte Malaga ut ifra vilkårene de kunne tilby, og vi har vært i forhandlinger med mange flyplasser. Dette selskapet vil ha AOC (operatørlisens, journ.anm.) og administrasjonen i Irland og flyene blir bemannet med bemanningsselskap i de forskjellige landene der basene ligger, sier Eivind Roald i SAS og understreker:
– Vi har stilt krav til at de som flyr for oss skal være fast ansatt i bemanningsselskapene. Vi vil ikke ha noe uryddighet med selskaper på tropeøyer og lignende.
Tillitsvalgt Anneli Nyberg sier at det fortsatt er litt for tidlig å konkludere hvordan satsingen vil bli i praksis.
– Det vi er veldig opptatt av er at de ansatte får anstendige vilkår, sier hun.
Selv om man ikke skal nedbemanne i SAS i Skandinavia som følge av dette, så utelukker ikke Nyberg noen ting, sier hun og viser til bransjens mange opp- og nedturer. Hun mener også det er en forskjell på SAS og hvordan mange andre aktører i Europa holder på:
– Jeg håper og tror ikke SAS vil gå den veien som enkelte andre har gjort, men vi må alltid passe på.
For de kabinansatte sin del sier hun at de allerede i flere år har hatt formuleringer i avtaleverket med SAS som skal ivareta fleksibiliteten for flyselskapet, slik at man kan ta ned produksjonen om vinteren og oppjustere i sommerhalvåret.
– Det er vanskelig å se at vi fra kabinsiden kan gjøre så mye mer akkurat der, for folkene våre må jo fortsatt ha en viss forutsigbarhet når det gjelder inntekt og arbeidstid, sier hun.
– Jeg vil også si at våre vilkår på mange områder enten er på linje eller til og med under konkurrentene, legger hun til.
Hun sier at de tillitsvalgte foreløpig ikke har vært i drøftelser om eventuelle nye endringer.