Dette er Wall Streets nye «vaktbikkje»

Trump har utnevnt Randal K. Quarles til å overse Wall Street, når han nå trer inn i rollen som den amerikanske sentralbankens nye visestyreleder for tilsyn.

KONTROLL: Som viseformann for tilsyn skal Quarles overse all aktivitet på Wall Street – en post som ble vedlikeholde Feds skjerpede fokus etter finanskrisen. Her er Randal Quarles tilbake i 2005, under sin tid i finansdepartementet.

Foto: Bullit Marquez AP
  • Ida Bing
  • Christian Gran Svenningsen
Publisert:

Mandag denne uken utnevnte president Donald Trump tidligere medlem av Finansdepartementet, Randal K. Quarles, til nytt medlem av Federal Reserve-styret.

Quarles vil tre inn i rollen som visestyreleder i Fed, og vil dermed fungere som Wall Streets fremste kontrollør.

Som medlem av sentralbankens styre vil Quarles nå få en viktig og avgjørende stemme i sentralbankens pengepolitikk, skriver The New York Times.

Trumps største beslutning

Donald Trump har nå gjort et av sine største steg innenfor reguleringen av det amerikanske finanssystemet, skriver Financial Times. Utnevnelsen av Quarles forventes å styrke Trumps finanspolitikk.

Dette er noe Wall Street har forventet lenge, ettersom man har sett at Trump-administrasjonen ønsker en mer bank-vennlig overvåkning av landets finanssystem. Utnevnelsen har allerede vekket reaksjoner i opposisjonen.

– Gjennom hans karriere har den selverklærte «Wall Street-advokaten», Randal Quarles, passet på hans bank-klienter på bekostning av hardtarbeidende amerikanske familier. Han burde ikke bli gitt tilliten til å inntre i denne rollen, sier kampanjelederen for «Center for Popular Democracy's Fed Up coalition», Jordan Haedtler, ifølge avisen.

Motpart til Yellen

Den nye posisjonen krever en absolutt godkjennelse fra Senatet, men i og med at Republikanerne holder en majoritet av stemmene, vil Quales innlemmes som styremedlem uten støtte fra Demokratene, ifølge New York Times.

Quarles vil også ha en ledende rolle i Trump-administrasjonens arbeid med å redusere reguleringer.

Han har tidligere vært kritisk til blant annet Feds fokus på å begrense de største bankenes praksis.

To motparter blir dermed tegnet opp, ettersom Trump-administrasjonen uttrykker at de jobber for å redusere finansielle reguleringer. Quarles viser på så måte en mer liberal linje.

På en annen side har Feds styreleder Janet Yellen løftet en hard hånd for å stramme inn på regelverket for finansinstitusjoner.

Flere stillinger skal fylles

Fed-styret har ytterligere to ledige stillinger som må fylles. Trump-administrasjonen planlegger å nominere den konservative økonomen Marvin Goodfried.

Til det andre setet ønsker administrasjonen en person med aktiv erfaring fra storbankene, ifølge New York Times.

Les også

Amerikanske banker får grønt lys til utbyttefest

I februar avsluttes Yellens fireårige engasjement i Fed, og det blir dermed opp til nettopp Trump om hun får forbli styreleder.

Ifølge sjeføkonom Vincent Reinhart, ved investeringsbanken Standish i Boston, er tiden i ferd med å renne ut for Yellen.

Det var det danske nyhetsbyrået Ritzau som først omtalte sjeføkonomens spådommer.

– Yellen har vært i Federal Reserve (den amerikanske sentralbanken, red.anm.) siden midten av 1990-tallet. I 2015 og 2016 sa hun, hver gang hun holdt en tale, at den monetære politikken skulle tilbake til normalt gjenge. Hun har nå speedet opp den prosessen. I november sist år trodde alle at Yellen skulle forbli sjefen i Federal Reserve de neste fem årene. Det gjør de ikke lenger, siteres Reinhart.

Les også

Tror på børshopp hvis Trump må gå

Les også

Finansnestor advarer mot skyfritt aksjemarked

Les også

Spesialfond stålsetter seg for markedskrasj

Her kan du lese mer om

  1. Wall Street
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Han kan kapre verdens mektigste bankstilling

  2. Jerome Powell valgt som USAs nye sentralbanksjef

  3. Amerikanske medier: Jerome Powell blir USAs nye sentralbanksjef

  4. Annonsørinnhold

  5. – En helt sentral rolle for verdensøkonomien

  6. USAs sentralbank tar krisegrep i møte med coronaviruset