Sand i maskineriet for DNB-Bjerkes melkeku: – Har blitt større kamp om pengene

DNB Markets leverer det svakeste resultatet siden 2015. Økt konkurranse i pengemarkedet og endringer i valutamarkedet får deler av skylden.

TALLSLIPP: Konsernsjef Rune Bjerke presenterer DNB sitt resultat for 3. kvartal torsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

På det meste har pengemaskinen DNB Markets dratt inn halvannen milliard kroner i kvartalet til storbanken, men i år har Rune Bjerkes gullkalv levert stadig lavere overskudd.

Tallslippet torsdag viste det svakeste kvartalsresultatet på tre år.

Det skyldes en miks av faktorer, noen midlertidige og andre mer varige, ifølge DNB Markets-sjef Ottar Ertzeid.

Med feriemånedene juli og august senkes kundeaktiviteten i markedene, men også tøffere konkurranse i det amerikanske pengemarkedet, og fra spesialfondenes valutahandel, bidrar til at pengestrømmen krymper.

DNB Markets får provisjonsinntekter når meglerhuset tilrettelegger for transaksjoner i kapitalmarkedet, som for eksempel ved børsnoteringer eller ved oppkjøp og sammenslåinger.

Meglerhuset handler også med rentepapirer, valuta og råvarer.

På Oslo Børs falt DNB-aksjen 3,64 prosent torsdag. Selv om banken fikk et noe høyere overskudd i tredje kvartal, var det ventet bedre resultater.

Les også: DNB økte overskuddet – tjente 5,7 milliarder

Vanskeligere å tjene på valuta

På valuta har det blitt vanskeligere å tjene penger, forklarer DNB Markets-sjefen.
Veddemål på kortsiktige kurssvingninger utført ved hjelp av algoritmer i markedet, populært kalt robothandel, gjør at det er blitt mer vrient for meglerhuset å gjette hvilken vei kursen skal, ifølge Ertzeid.

– Det å gjette på hvor valutakurser beveger seg har blitt vanskeligere enn før, fordi det i mindre grad er fundamentale forholdene som påvirker tingene. Man dytter det inn i datamaskinene, og så kan det være hedgefond og andre algoritmer som prøver å tjene penger på valutabevegelsen, sier han.

– Da synes det å være mer kortsiktige endringer, nyhetsstrøm og forventninger til kortsiktig nyhetsstrøm om hvordan valutakursen skal bevege seg, som påvirker valutakursen, og i mindre grad fundamentale forhold, sier han.

DNB Markets-sjefen trekker frem en hendelse tidligere i år som et eksempel.

Da svekket kronen seg til 9,8 kroner, på nivå med kursen under finanskrisen, til tross for at norsk økonomi, renter og oljepris var på vei opp. Det fikk deler av analytikerstanden til å klø seg i hodet.

– At kronen da skulle være så svak er litt vanskelig å forstå. Valutamarkedet har endret karakter. Det er en strukturell endring, sier Ertzeid.

– Valutamarkedet har blitt slik som aksjemarkedet, et rent digitalt marked egentlig, sier han.

Ottar Ertzeid, konsernsjef i DNB Markets, foran bankens meglerhall.

Kamp om pengene

I tillegg går inntekten fra aktiviteten i pengemarkedet ned, deriblant i de amerikanske kapitalmarkedene. Der har en markedsreform gjort at det ikke handles like mye som før.

Ertzeid sier pengene isteden har flyttet over til andre deler av rentemarkedet. For eksempel plasseres de i statsobligasjoner istedenfor i bankene.

Resultatet er en tilspisset konkurranse mellom bankene.

– Når det blir mindre volumer betyr det også at det har blitt større kamp mellom bankene om de pengene som er tilgjengelig, slik at marginene på den virksomheten har gått ned i tillegg til volumene, sier DNB Markets-sjefen.

– Pengemarkedsaktivitetene genererer mindre penger enn de har gjort de seneste årene. Det er en strukturell endring, sier han.

Les også

Store bevegelser på børsene: – Et element av panikk

Også retningen på renter spiller inn.

I tidligere år, da rentene falt stadig lavere, steg verdien av obligasjonene meglerhuset satt på, forklarer DNB Markets-sjefen. Renter og pris på obligasjoner beveger seg i motsatt retning.

Ifølge Ertzeid ga dette gevinster i 2016 og 2017, og også i starten av inneværende år. I det siste har imidlertid ikke kredittmarkedene gitt den samme gevinsten.

Får skryt av sjefen

DNB venter at aktiviteten i kapitalmarkedet vil ta seg opp i inneværende kvartal. Hos konsernsjef Rune Bjerke er det heller ingen tegn til misnøye med utviklingen.

– Det som er viktig å si for meg er at Ottar Ertzeid og DNB Markets har levert fantastisk over tid. Også i dette kvartalet leverer de en halv milliard kroner på bunnlinjen, og leverer et lønnsomhetsbidrag til DNB som er viktig, sier Bjerke.

– Men man kan ikke ha innertier i kvartal etter kvartal etter kvartal. Jeg synes de har gjort, og gjør, en formidabel jobb, og jeg er sikker på at de vil overraske på oppsiden når vi går fremover i tid, sier han.

Les også

Analytikerne tror DNB økte milliardoverskuddet

Les også

Aker Solutions ser høy aktivitet i alle markeder

Les også

Bokfører milliardgevinst etter forsikringsfusjon

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. DNB
  2. Regnskap og resultater

Flere artikler

  1. Resultathopp for DNB

  2. Fondsrush og aksjeboom i banker og meglerhus: – Aktiviteten er veldig høy

  3. Kraftig resultathopp for DNB – tjente 7,6 milliarder

  4. – Plutselig er alt snudd på hodet

  5. DNBs milliardoverskudd øker i andre kvartal