Tesla-sjefen venter flere positive tall: Ser ikke lenger døden i hvitøyet

Tesla-sjef Elon Musk tror på positiv kontantstrøm i hvert eneste kvartal fremover. Etter et tøft år sier han at Tesla ikke lenger stirrer døden i hvitøyet.

KREVENDE ÅR: Nå er Tesla ute av dødens dal, sier konsernsjef Elon Musk i en podcast. Det har vært et krevende år med mye krangel, og Musk fikk en saftig bot og måtte gå av som styreleder etter at han uventet sa at selskapet kunne bli tatt av børs.

Foto: Stephen Lam Reuters
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Tesla-sjefen har hatt et nokså begredelig 2018.

Selskapet har flere ganger fått juling på børsen etter uheldige hendelser.

Blant annet har Musk kalt en britisk dykker for pedofil via meldingstjenesten Twitter, han var kritisk til analytikerne på en kvartalspresentasjon og måtte senere be om unnskyldning, og han har tilsynelatende røyket marihuana i en podcast.

Les mer: Musk røyker marihuana og direktører går: Børsjuling for Tesla

Årets mest omstridte sak var Tesla-sjefens trussel om å ta selskapet av børs med saudiske penger i ryggen – en hendelse som førte til at Tesla-sjefen måtte gå av fra rollen som styreleder i Tesla og betale en bot på 160 millioner kroner.

Les mer: Musk inngår forlik – må gå av som styreleder

Tror pengene strømmer inn

Nå har Elon Musk vært i en ny podcast, og denne gangen utløste han ingen katastrofe for Tesla-aksjen, i et timelangt intervju på Recode Decode-podcasten.

Derimot kom han med meget positive utsikter for selskapet.

– Som jeg sa tidligere i år, jeg tror vi vil være kontantstrøm-positive for alle kvartaler fremover, sier Musk.

Det betyr at selskapet vil sitte igjen med penger etter å ha dekket sine investeringer, og er en meget god nyhet for et selskap som har svidd av enorme midler for å få produksjonen opp på det nivået Tesla-sjefen ønsker.

Fortsatt skal produksjonen av den billigste Teslaen, Model 3, opp fra rundt 5.000 i uken til enda noen tusen flere, men ifølge Musk har han det ikke lenger like travelt som tidligere i år.

Tesla-aksjen har svinget mye i 2018. Etter å ha startet året på 311 dollar har den flere ganger handlet til ned mot 250 dollar, mens den på topp var oppe på rundt 380 dollar.

Etter de gode kvartalstallene nylig har aksjen igjen vært på opptur, og fredag stengte aksjen på 346 dollar.

Ikke lenger nær døden

Teslas konsernsjef at han ikke lenger er bekymret for at selskapet skal gå over ende, som han var tidligere i år da Tesla forsøkte å jekke opp produksjonen for å nå sine mål, noe som førte til at selskapet endelig gikk i pluss i tredje kvartal.

– Frem til rundt september stod vi konstant overfor noe sånt som at «vi må løse dette, ellers dør vi. Jeg føler at vi ikke lenger er i en situasjon hvor vi stirrer døden i hvitøyet,», sier Musk i podcasten, ifølge Marketwatch.

Musk sier at det er trivielt å starte en bilprodusent, men at det er vanvittig vanskelig å gjøre det med suksess.

– Det er god sjanse for at Ford ikke klarer seg gjennom neste resesjon. Som et oppstarts-bilfirma er det mye vanskeligere å få suksess enn hvis du er et etablert, innarbeidet merke. Det er absurd at Tesla er i live, sier han.

Han lover også at selskapet skal presentere en pickup-versjon snart, og er veldig oppglødd over denne, som han mener ser ut som noe fra filmen «Blade Runner».

Derimot utelukker han at det kommer noen scooter fra Tesla.

Mer skeptisk til saudierne

Musk har tidligere sagt at Saudi-Arabias statsfond, som er en av aksjonærene i Tesla, har vært intereressert i å kjøpe seg ytterligere inn og ta selskapet av børs.

Etter drapet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i Tyrkia er Musk litt mer skeptisk til saudiske penger.

På spørsmål fra intervjuer Kara Swisher sier Musk at han «trolig ikke ville» ha tatt imot penger fra saudiske kilder nå.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Tesla Motors

Flere artikler

  1. Robyn Denholm overtar som styreleder i Tesla

  2. Analytiker gir opp Tesla etter «uberegnelig» Elon Musk

  3. Musk røyker marihuana og direktører går: Tesla får børsjuling

  4. Elon Musk anklages for bedrageri

  5. Aksjene i Tesla har for første gang passert 420 dollar