Klesgiganter faller på børsen: Rammes av usikkerhet

Britisk klesgigant falt massive 38 prosent på børs etter skuffende salgsvekst og usikkerhet i viktige markeder. Bjellesauen Asos dro med seg andre klesgiganter.

FALLER KRAFTIG: Bjellesauen Asos faller med hele 41 prosent på børs etter skuffende salgstall, og drar med seg andre klesgiganter. Dette er en modell på catwalken i Asos-hovedkvarteret i London.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Et resultatvarsel fra britiske Asos, som er stor på klessalg via internett, dro med seg andre klesaksjer nedover i mandagens handel.

Asos-aksjen falt hele 38,5 prosent mandag, etter at selskapet nedjusterte anslaget for salgsveksten i inneværende regnskapsår til 15 prosent. Tidligere hadde det ventet en vekst på mellom 20 og 25 prosent.

I forrige regnskapsår meldte Asos om salgsvekst på 26 prosent, og dette var selskapets tredje år på rad med over 20 prosent vekst.

Årsaken til nedjusteringen er særlig at salg i november var svakere enn selskapet hadde forventet, blant annet grunnet svekket forbrukertillit i viktige markeder.

– November, en veldig betydningsfull måned for oss både når det gjelder salg og marginer, var betydelig svakere enn ventet, skriver Asos i en melding.

– Bakteppet med økonomisk usikkerhet i mange av våre største markeder med en svekket forbrukertillit har gitt den svakeste veksten i nettsalg av klær på flere år. Vi har justert våre forventninger til inneværende år etter dette, skriver selskapet.

Les mer: Hennes & Mauritz leverer salgsvekst: – Risikoen er fortsatt høy for 2019

Flere klesgiganter faller

Amazon-konkurrenten Asos har mistet 15 milliarder kroner i markedsverdi etter fallet mandag, og dermed fortsetter det Bloomberg omtaler som «handelens dommedag» inn i nettbutikkene, etter at fysiske butikker også har opplevd en nedtur.

Les også

Hennes & Mauritz leverer salgsvekst: – Risikoen er fortsatt høy for 2019

Flere andre klesbutikker faller altså i handelen mandag.

 • Svenske Hennes & Mauritz falt 8,53 prosent
 • Tyske Zalando falt 11,24 prosent
 • Britiske Boohoo endte ned 13,66 prosent

Hennes & Mauritz la også frem salgstall mandag, som skuffet noe. I tillegg har selskapets nest største eier kvittet seg med H&M-aksjer for rundt fem milliarder svenske kroner, ifølge Dagens Industri.

Her hjemme falt XXL med 3,82 prosent. Dette er det største selskapet på Oslo Børs innen detaljhandel på nett, med 15 prosent av omsetningen via netthandel.

Vokser mindre

Asos hadde en salgsvekst på 14 prosent i sitt regnskapsmessige første kvartal, som går fra 1. september til og med 30. november.

– I lys av en betydelig nedtur i november mener vi det er klokt å endre våre forventninger for hele året, sier konsernsjef Nick Beighton i Asos i en kommentar.

Asos sier at salgsveksten hjemme i Storbritannia har vært på 19 prosent fra september til slutten av november, men at selskapet har måttet reklamere mer enn ventet, og folk kjøper billigere produkter.

Salget i EU er opp 18 prosent i samme periode, men det er utfordringer i de to største markedene i EU, som «bare» har vokst 15 prosent mellom september og slutten av november, skriver selskapet.

– Handelsforholdene i våre to største markeder Tyskland og Frankrike, som står for rundt 60 prosent av salget i EU, har blitt betydelig mer utfordrende, skriver Asos.

Sliter tross julesesong

Asos er en bjellesau for andre moteaktører, og analytiker Neil Wilson i Markets.com sier dette betyr store problemer for hele bransjen.

– Hvis Asos sier at det er tøft, så har nesten alle detaljhandelsaktører et stort problem. Vi visste at butikkene slet, men når Asos sier de sliter til tross for at vi er midt i julesesongen, så ser vi at dette går utover butikkmarkedet, sier Wilson.

Du kan handle klær hos Asos i over 200 land og på åtte språk, og selskapet selger egne merkevarer og produtker fra blant andre Adidas.

Kjeden retter seg hovedsakelig mot folk i 20-årene, med 87.000 produkter som leveres fra Storbritannia, USA og Europa. Selskapet hadde over 18 millioner kunder på sine nettsider i august, med 157 millioner ulike sidetreff.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Aksjer

Flere artikler

 1. Kleskjemper på nett sliter - stuper på børs

 2. H&M-styreleder tapte over 10 milliarder på børsras

 3. Varehandel-verdier for 255 milliarder forduftet på Wall Street

 4. Annonsørinnhold

 5. Svært svake tall i klesbransjen: – Vi tror dramatikken vil prege 2019 også

 6. iPhone-salget gikk i kjelleren for Apple før lansering