Utvalg vurderer fortsatt olje-exit

Fredag legger Thøgersen-utvalget frem råd som kan bli utslagsgjørende for om Stortinget lar Oljefondet selge oljeaksjene sine.

FJERNER OLJEN: Oljefondets forvaltere mener fondet bør ut av energiaksjer for å redusere landets samlede eksponering for et varig oljeprisfall. Fredag får regjeringen ferske råd fra et utvalg ledet av NHH-rektor og professor Øyvind Thøgersen. Bildet viser en oljerigg i Texas.

Foto: Jessica Rinaldi Reuters Creative
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Det var i fjor høst at Norges Bank slapp en liten sjokknyhet.

Oljefondet burde få lov til å gå ut av olje, foreslo sentralbanken, som forvalter fondet. Utspillet vakte oppsikt blant internasjonale investorer, og miljøvernere jublet.

Les mer: Oljefondet vil ut av olje

– Vi ser også med interesse frem til rapporten fra Thøgersen-utvalget, sier visesentralbanksjef Egil Madsen til E24.

Hvis prosessene i regjeringen og Stortinget ender opp med at Oljefondet får lov til å selge sine energiaksjer, vil det kunne ta tid. Da Oljefondet ble pålagt av Stortinget å selge sine kullaksjer, ble nedsalgene gjort gradvis over tid.

– Det vanlige er, hvis det skulle bli slik at det blir den endringen vi har gitt råd om, så vil det være en relativt stor strategisk endring, hvor Finansdepartementet og Norges Bank legger en plan for hvordan den eventuelt skal innfases, sier Madsen.

Ved utgangen av juni var 6,2 prosent av Oljefondets aksjer plassert i olje- og gassektoren, eller rundt 366 milliarder kroner. Den største av disse beholdningene var en post på 52,5 milliarder kroner i oljeselskapet Shell – fondets femte største aksjepost.

Olje og gass var den sektoren som gjorde det aller best blant fondets aksjer i andre kvartal, med en oppgang på hele 13 prosent – drevet av høyere oljepris.

Les også

Vil gjøre Norges oljeformue mindre sårbar: Oljefondet vil ut av olje

Derfor kom forslaget

Argumentet bak Norges Banks forslag var at fondet, som består av oppsparte midler fra oljesektorens bidrag til staten, skal selge sine energiaksjer for å begrense Norges samlede eksponering til oljeprisen.

Ideen er at fondet da vil beholde mer av sin verdi hvis oljeprisene blir varig lavere enn det ville ha gjort hvis det hadde mye penger i energisektoren. Når oljeprisen er lav vil norsk økonomi normalt rammes.

Oljefondet har tidligere beregnet at det vil tape 26 milliarder mer med oljeaksjer enn uten oljeaksjer ved et tenkt oljeprisfall på 20 prosent. Samtidig vil statens eierskap i Equinor kunne falle med 43 milliarder i verdi, i tillegg til at fremtidige statsinntekter vil rammes.

Les også

Professor om Oljefondets aksjesalg: – Finnes kun én grunn til å gjøre noe sånt

Utvalgets rapport kommer fredag

I februar oppnevnte finansminister Siv Jensen et utvalg ledet av NHH-rektor Øystein Thøgersen til å gi sine råd om saken. I utvalget satt også sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets og tidligere direktør for Folketrygdfondet Olaug Svarva.

Utvalget skulle blant annet vurdere hva sårbarheten i norsk økonomi for et varig fall i oljeinntektene, og effekten av at Oljefondet selger sine oljeaksjer.

Fredag legger utvalget frem sine konklusjoner, ifølge Finansdepartementet.

Forslaget fra Norges Bank har vært på høring, hvor det blant annet fikk støtte fra Økonomisk Institutt ved Universitet i Oslo og fra fire professorer ved NHH.

Øyvind Thøgersen ledet for øvrig også et utvalg som i 2015 vurderte handlingsregelen, som gir retningslinjer for hvor mye oljepenger regjeringen bør ha anledning til å bruke.

Les også

Oljefondet vil ut av de siste års taperinvesteringer

Ber om flere råd

Regjeringen har pekt på at energiaksjene i Oljefondet i tillegg til oljeselskaper og oljeserviceselskaper også inkluderer virksomheter innen fornybar energi, som produsenter av vindturbiner og solceller.

Finansdepartementet har sendt et oppfølgingsbrev til Norges Bank, hvor det ber om en utdyping av forslaget om å selge energiaksjene. Blant annet ber regjeringen om bankens syn på hva Saudi Aramcos planlagte børsnotering får å si for fondet.

Regjeringen har sagt at den tar sikte på å legge frem sin konklusjon om fondets energiaksjer allerede i høst.

Normalt gjøres større endringer i fondet i den årlige behandlingen av stortingsmeldingen om fondet, som legges frem hver vår og vedtas om sommeren.

Les også

Oljefondets oljekutt vekker internasjonal oppsikt: «Et skudd som høres verden rundt»

Usikker på tidsramme

Madsen vil ikke si hvor lang tid det kan ta for Oljefondet hvis det skal kvitte seg med opp mot 400 milliarder kroner i energiaksjer.

– På det nåværende tidspunkt er det ikke mulig å si noe, sier Madsen.

– Det vil ta år?

– Det er vanskelig å svare på nå, sier han.

– Det vil ikke bli solgt på en dag, i hvert fall?

– Det tror jeg du kan være sikker på, sier Madsen.

Her kan du lese mer om

  1. Oljefondet
  2. Olje og gass
  3. Fornybar energi
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Bør fortsatt eie oljeaksjer

  2. – Mer effektivt å selge Equinor

  3. Skal Oljefondet selge oljeaksjene? I dag kommer regjeringens dom

  4. Annonsørinnhold

  5. Zero om fornybar energi i Oljefondet: – Bør bruke minst fem prosent

  6. Finansdepartementet har bestemt seg for hvilke typer oljeselskaper Oljefondet skal dumpe