15 Telenor-topper har forlatt selskapet på tre år - kun Berit Svendsen er igjen av ledergruppen Sigve Brekke «arvet» i 2015

Flere av dem var Sigve Brekkes nærmeste. Nå har 15 tidligere medlemmer av Telenors konsernledelse forlatt selskapet - og kun Berit Svendsen er igjen i ledergruppen Brekke arvet da han tok over som Telenor-sjef i 2015.

Publisert:

Da Sigve Brekke tok over som konserndirektør i august 2015 hadde han åtte personer i konsernledelsen.

I oktober 2015 utvidet han ledergruppen til 21 personer, men i januar 2017 var konsernledelsen nede på 13 personer igjen.

Et knapt år etter hadde seks konserndirektører sluttet.

Siden Brekke tok over har 15 personer som tidligere satt i konsernledelsen forlatt Telenor.

Fra oktober 2015 til januar 2017 var Telenors 13 landssjefer en del av konsernledelsen.

I dag er Berit Svendsen den eneste fra ledergruppen Sigve Brekke arvet da han tok over som konsernsjef, som fortsatt jobber i selskapet. Tirsdag skrev NRK at Brekke ønsker Svendsen ut.

- Trives med ja-mennesker

At så mange har forsvunnet ut fra Telenors toppledelse skyldes flere grunner, blant annet ble det ryddet opp etter Vimpelcom-skandalen.

– Epoken med bruk-og-kast av konserndirektører startet da Pål Wien Espen og Richard Olav Aa fikk svarteper av Deloitte i Vimpelcom-saken, sier BI-professor Petter Gottschalk til E24.

Han påpeker også at en toppleder i norsk næringsliv i snitt sitter i stillingen i fem år. Før han legger til:

– Trolig trives Brekke best i selskap med ja-mennesker i ledelsen, sier Gottschalk, som er professor ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI.

Telenor-sjefen mener på sin side at dette er normalt for store selskaper som Telenor.

– Det er ikke unaturlig at det er utskiftinger i toppledelsen i selskaper av Telenors størrelse. Vi er stolte over at ledere i Telenor er attraktive både nasjonalt og internasjonalt, sier Sigve Brekke til E24.

– Det er riktig at 11 personer har gått ut av konsernledelsen siden 2015. Mange av disse har lang fartstid fra Telenor-konsernet, og har gått videre til topplederstillinger i selskaper som Bang & Olufsen, Axiata, Airtel og Veon, fortsetter Brekke.

Brekke viser til at de 11 personene satt i konsernledelsen da han tok over Telenor-skuten etter Jon Fredrik Baksaas.

Fire av personene var ute av konsernledelsen, men hadde direktørstillinger i Telenor-systemet.

Berit Svendsen under Arendalsuka.

Hadde ulike oppfatninger

Jon Gravråk var konserndirektør og leder av Digital Businesses, og har blant annet hatt ansvar for Telenors Tapad-investering.

Han sluttet i januar i år, etter å ha levert inn sin oppsigelse måneden før.

– Det var dels private grunner rundt bosted for familien, og så hadde det sammenheng med at jeg på enkelte områder hadde andre oppfatninger om retningen Telenor burde satse i.

– Hvilke oppfatninger var det?

– Jeg har ikke lyst til å gå i detalj om det nå, sier Gravråk, men presiserer at det handlet om overordnede strategivalg, ikke personkonflikter eller uenigheter på personlig plan.

– Jeg opplevde at jeg hadde en veldig ålreit dialog med Sigve i forbindelse med at jeg valgte å slutte. Det var veldig uproblematisk fra begge hold, sier Gravråk.

Gunnar Sellæg sluttet som konserndirektør og leder for markedsføring desember 2017.

– Jeg sluttet i Telenor for å starte et investeringsselskap, noe som har vært en drøm lenge. Tidspunktet var egentlig litt tilfeldig, men det passet godt for både meg og resten av familien da, sier han til E24.

E24 har vært i kontakt med flere tidligere konserndirektører som ikke har besvart henvendelsene eller har ønsket å uttale seg i saken.

– Voldsomt

Investor Jan Petter Sissener, som tidligere har investert i telekomgiganten, synes tallet 15 er høyt.

– Det er ofte slik at nye ledere vil ha sine nøkkelpersoner rundt seg. Men dette høres ut som et voldsomt omløp, for å si det på den måten, sier han til E24.

Sissener og hans investeringsselskap er nå helt ute av Telenor.

– Vi har parkert Telenor siden Brekke overtok, og derfor er dette for oss litt et ikke-tema. Det finnes andre telekomselskaper, hvis vi vil investere i det. Men det er en døende business, det blir nok en utility etter hvert.

– Er det dette som gjør at dere ikke investerer i Telenor?

– Det er mer manglende tillit til ledelsen. Jeg liker ikke personer som ikke har orden på CV-en sin. Det er en manglende tro på fremtiden for telekomsektoren, og på Brekkes evne til å varige etablere seg i det markedene de har investert i. Jeg er ikke sikkert på at Telenor har det som trengs, sier Sissener til E24.

Sigve Brekke ble beskyldt for CV-juks i 2015. Og innrømmet senere feil.

Publisert: