Aksjeeksperter tviler på at børsuroen har blåst over: – All støyen er ikke over ennå

Etter dramatikken på børsene ser vinden ut til å ha løyet i markedene fredag, men det kan fort bli urolig igjen, tror aksjeeksperter. Allerede i dag kan den neste store testen komme.

ROLIGERE: Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 0,3 prosent fredag morgen.
Publisert:

Her hjemme vaker Hovedindeksen på Oslo Børs rundt nullpunktet, mens signalene fra den andre siden av Atlanteren peker mot oppgang når New York-børsen åpner i ettermiddag norsk tid.

E24+: Slik ble «verdens viktigste rente» markedets syndebukk

Det er likevel for tidlig å avblåse nedturen, mener aksjeeksperter, som peker på at den neste store testen kan komme allerede senere i dag.

Da skal de første store amerikanske bankene i ilden med sine resultater for tredje kvartal.

– Når det først er uro i markedet og korreksjon, så pleier det å vare en del lenger enn det vi har sett frem til nå. Man får ofte en lettelse og så snur det ned igjen Det så vi også i korreksjonen i februar og mars, sier sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea til E24.

– Jeg tror det er rimelig å forvente at det blir volatilt i noen dager fremover, fordi når det først utløses et fall så blir det flere som kommer i en posisjon hvor de må revurdere det de har i porteføljen, og må justere deretter, sier aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets.

Les også

Verste dag for Oslo Børs siden juni 2016

Les også: Dette gjør proffene når markedet skjelver

Fredag rett før klokken 14 er Oslo Børs opp 0,4 prosent, og fallet denne uken er så langt på 3,5 prosent. I USA indikeres en oppgang fra start på 1 prosent for S&P 500. USAs største bank JPMorgan melder om bedre resultater enn ventet, og aksjen stiger 1,3 prosent i handelen før børsåpning.

Tror resultatsesong blir avgjørende

Også forvalter Jan Petter Sissener tviler på at uroen allerede er over for denne gang.

Han tror retningen på børsene de neste par måneden er avhengig av prognosen fra selskapene i forbindelse med resultatrapportene for tredje kvartal, som snart kommer på løpende bånd.

Forvalter Jan Petter Sissener.

– Hvis den fortsatt er i den optimistisk leiren, at vi kan se for oss at veksten fortsetter, så skal vi nok opp igjen. Hvis ikke skal vi videre ned, sier Sissener, som mener investorene bør «sitte stille i båten», altså hverken selge eller kjøpe nå.

Sissener påpeker at det fortsatt er en rekke uløste problemer i verdensøkonomien.

– Handelskrigen er ikke løst, brexit er ikke løst, Italias budsjettunderskudd er ikke løst. All den støyen som er i markedet er ikke over ennå, sier han.

I forkant av rapportsesongen for tredje kvartal er analytikernes forventninger at det blir en ny runde med resultatfest på Wall Street. Ifølge estimater samlet inn av FactSet ligger det an til at selskapene som inngår i den brede S&P 500-indeksen vil levere rundt 20 prosent høyere overskudd enn på samme tid i fjor.

Fredag skal noen av de største bankene legge frem kvartalstall. Harper sier tallene fra JPMorgan og Citigroup er neste mulige faktor som kan slå ut i markedet.

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets.

– Det er nok kvartalstallene som kommer i fokus, i dag og de neste ukene, sier DNB Markets-strategen.

Dette kan forlenge uroen

Det globale børsfallet denne uken har blitt knyttet til rentefrykt i USA, selv om årsakene kan være flere og sammensatte.

Stigende renter og økte lånekostnader kan bidra til å dempe global vekst og bedrifters inntekter, selv om det fortsatt er svært billig å låne.

fortsetter under

– Men så lenge det bare er renter som er hovedgrunnen til fallet tror vi det blir en forbigående faktor. Fordi når aksjemarkedet faller blir det gjerne en rotasjon inn i rentemarkedet, som da trekker rentene ned igjen. Da blir det selvkorrigerende til en viss grad, sier Harper i DNB Markets.

Les også

Børsene faller tungt: – Finansmarkedene mister sikkerhetsnettet

Han mener det er større grunn til bekymring hvis rentene ikke kommer ned i takt med aksjemarkedet, eller det oppstår en situasjon der man begynner å tvile på den økonomiske veksten.

– Hvis man begynner å tvile på veksten blir situasjonen mer alvorlig. Høyere rente i takt med bedre vekst er stort sett greit for aksjemarkedet, fordi da trumfer den høyere inntjeningen den høyere renten, sier Harper.

– Men hvis selskapene nå begynner å snakke om at handelskrig og tollbarrierer gjør at de ikke klarer å oppnå forventet inntjening, eller at høyere kostnader er et problem, at de indikerer at inntjeningsforventningene er for høye, tror jeg vi må være forberedt på at uroen kan vare lenger, sier han.

Les også

SEB-sjeføkonom: Mediedekning av børsfallet er galskap

Les også

Asia-børsene snudde til pluss

Publisert:

Her kan du lese mer om