Norwegian håper å avklare felles flyeierskap før nyttår
Norwegian tror de innen nyttår kan lande en allianse som skal bistå i finansieringen av selskapets enorme flyordre hos Airbus og Boeing. Samtidig varsler finansdirektøren ruteendringer foran vintersesongen.
Da Norwegian la frem sine kvartalstall i torsdag i forrige uke fortalte konsernsjef Bjørn Kjos og finansdirektør Geir Karlsen om at de er i «fremskyndede samtaler» om å inngå et samarbeid der de oppretter et felleseid selskap med en annen aktør.
Under en presentasjon i London denne uken ga finansdirektøren mer informasjon om tidsplanen:
– Forhåpentligvis kan vi komme til markedet med mer nyheter om strukturen i transaksjonen innen nyttår, sa Karlsen til reportere på stedet, ifølge Reuters.
Er i samtaler
Karlsen skal videre ha sagt at samtidig som de er i samtaler med en aktør, så er det flere interesserte aktører.
Dette joint venture-selskapet vil kunne eie deler av Norwegian-flåten, både fly Norwegian selv skal fly eller fly de leier ut, og skal kunne bidra til å finansiere de store flybestillingene Norwegian har hos Airbus og Boeing.
Norwegian eier fra før sitt eget «leasingselskap» kalt Arctic Aviation Assets, som er registrert i Irland.
Dette selskapet eier i dag store deler av Norwegian-flåten, men det er ikke kjent om Norwegian vil bruke dette selskapet som en del av det nye samarbeidsselskapet – eller om det nye selskapet vil bli etablert som en helt uavhengig enhet.
– Jeg tror at den kinesiske storbanken Bank of China, med sin flyleasing-arm BOC Aviation, kan være en aktuell kandidat til et samarbeid med Norwegian. Markedet for nye fly i Asia er ekstremt, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i WinAir til E24.
– Den pågående handelskrigen mellom USA og Kina legger kjepper i hjulene for BOC Aviation, og da passer det perfekt å gå inn i en Joint Venture med Norwegian for å få kloen i de 140 flyene som de vil selge, legger han til.
Dette er det verste Bjørn Kjos tror kan skje med brexit
Har bestilling – søker finansieringspartner
Norwegian-ledelsen varslet i april at de vurderte å selge opp til 140 fly, og siden den gang har selskapet annonsert et salg på seks fly i august, og et salg på ytterligere to fly nå i oktober.
Leveransene av disse flyene skal foregå frem til neste høst.
De siste to flyene bidrar med 191 millioner friske kroner inn i Norwegian-kassen etter at gjelden på flyene er betalt.
– Jeg tror vi kan varsle en ny transaksjon innen kort tid, sa Geir Karlsen under kvartalspresentasjonen i forrige uke, og hintet altså om at en håndfull flere fly kan bli solgt om kort tid.
– Har dere blitt dratt mot en slik Joint Venture-løsning fordi det tar for lang tid å selge fly enkeltvis slik dere har gjort til nå?
– Det er litt både og egentlig. Det vi har vært på jakt etter er å få godt betalt for flyene vi skal selge. I den grad vi går inn i en Joint Venture så er det viktig å finne en partner som har betydelig kapasitet, ikke bare for å investere egenkapital, men også være en bidragsytende faktor i flyfinansiering, sier Karlsen til E24 og fortsetter:
– Dette er en prosess som tar tid, men som vi har holdt på med lenge.
Oljeprisen spiste opp Norwegians kostnadskutt
Varsler endringer i vinterprogrammet
I tillegg til nyheten om det mulige nye samarbeidsselskapet for flyeierskap, varslet Karlsen også endringer i vinterprogrammet, altså hvordan rutene og flyene skal settes opp i trafikken i det kommende vinterhalvåret.
– Dere vil se at vi gjør endringer i flåteprogrammet for vinteren og vi planlegger å gjøre det innen kort tid, sa Karlsen i London, ifølge Reuters.
Han skal videre ha sagt at Norwegian nå er veldig fokusert på å bedre resultatene i vintersesongen. Dette er den tøffeste tiden på året for de fleste flyselskapene der de som oftest går med underskudd, fordi det ofte er få som flyr og lavere priser enn den lukrative sommersesongen.
Markedet er nå spesielt tøft for flyselskapene fordi den tøffe konkurransen i Europa holder prisene i sjakk, samtidig som den økte oljeprisen presser kostnadene opp. Situasjonen rammer alt fra store aktører som Lufthansa og Ryanair som har meldt om økte kostnader, mellomstore aktører som Icelandair som nå forhandler med kreditorene, og mindre aktører som Cobalt og Primera som har gått konkurs.
Norwegian har allerede tatt flere grep i år for å kutte lite lønnsomme ruter, inkludert Singapore-ruten og rutene til USA fra Skottland og Nord-Irland.
Norwegian kunne vise til et resultat etter skatt som økte med 200 millioner til 1,3 milliarder i tredje kvartal, og en rekordhøy bokført egenkapital på 5,3 milliarder. Samtidig vil det bli en krevende vinter som vil tære på reservene.
– Dere måtte hente inn frisk kapital i en emisjon tidligere i år. Har dere en stor nok buffer til å stå gjennom vinteren som nå kommer?
– Det får vi se, men vi forventer at det skal gå greit. Samtidig som vi ikke kan si noe om oljeprisen fremover og vi forventer også at motorproblemene med Rolls-Royce vil ta slutt i november/desember, sier Kjos til E24.
Norwegian er største «utlending» i New York: Frykter nye avgifter demper reiselysten
Vurderer å bruke egne fly som «erstatningsfly»
Selv om Norwegian har varslet at de trolig vil sette inn flyene som frigjøres etter nedleggelsen av Singapore-ruten inn på en ny rute mellom London og Brasil, så vil flyene trolig bli brukt på noe helt annet inntil videre.
På grunn av motorproblemene til Rolls-Royce, som rammer Norwegian og andre flyselskap som bruker Dreamliner-flyene fra Boeing, har Norwegian måttet leie inn fly fra andre selskap med mannskap (såkalt wet lease) for å unngå for mange forsinkelser og kanselleringer.
Karlsen og Bjørn Kjos legger ikke skjul på hvor frustrerende det er å ikke ha Dreamliner-flåten i full drift.
For å unngå å måtte leie inn fly fra andre selskap, vurderer Norwegian nå å bruke egne fly som «erstatningsfly».
– Det vi ser på nå er å kanskje bruke to av våre egne maskiner som wetlease-maskiner så vi får noen andre til å betale for de. Da kan de fly hele tiden, men vi kan fly våre egne fly fremfor å hente inn gamle wetlease-fly. Det tror vi kan være en god løsning, både for oss, Boeing og Rolls-Royce, sier Karlsen til E24.
Det er nemlig Rolls-Royce som kompenserer Norwegian eller andre flyselskap når motorproblemene sørger for at Dreamliner-flyene ikke kan fly som normalt. Norwegian ønsker altså å heller få Rolls-Royce til å betale for at de bruker to av sine egne ledige Dreamliner-fly, fremfor å leie inn erstatningsfly fra andre selskaper.
Selv om de blir kompensert for innleie av erstatningsfly, koster motorproblemene Norwegian store summer, og selskapet anslår at merkostnaden vil ende på rundt en milliard kroner, utover det de får kompensert fra Rolls-Royce.
Dette er kostnader knyttet til forsinkelser, kompensasjon til passasjerer, manglende evne til å frakte nok flyfrakt (cargo) og andre kostnader som påløper. I tillegg gir bruken av gamle innleiefly en kostnad for Norwegian-merkevaren som er vanskelig å tallfeste.
– Vi har ikke gått ut med akkurat hvor mye vi regner med å få i kompensasjon, annet enn at det er snakk om wetlease-kostnadene. Den milliarden vi referer til er kostnader som ligger foran og bak oss, og inkluderer kompensasjon til passasjerer og andre kostnader vi pådrar oss, sier Karlsen til E24.