USAs teknologigiganter løfter Oljefondet: Sjekk den oppgangen!

I andre kvartal ble Oljefondet dratt i pluss av stigende aksjer i USA, blant annet hjulpet av store teknologiselskaper som Amazon og Facebook.

PENGEMASKIN: Amazon har håvet inn, og aksjen har hatt pen utvikling. Det har oljefondet tjent på. Her ser vi en arbeider på Amazons lager i New York.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Oljefondets avkastning var på 1,8 prosent i andre kvartal, noe som tilsvarer 167 milliarder kroner.

Noe av grunnen til de positive tallene er solid oppgang i amerikanske teknologigiganter som Amazon.com og Microsoft, ifølge fondet.

– Jeg tror de har vært svært viktige, sier nestleder Trond Grande i Norges Bank Investment Management til E24.

Det nordamerikanske aksjemarkedet steg med hele 7,3 prosent i kvartalet, mens europeiske aksjer bare steg 1,3 prosent. Aksjene i Asia og Oseania falt derimot med 1,3 prosent, og aksjer i fremvoksende markeder falt 5,7 prosent.

Oljefondet fikk også null i avkastning på rentepapirer i kvartalet.

Det var aksjene i olje- og gassbransjen, konsumtjenester og teknologiaksjer som gjorde mest for å bringe Oljefondet i pluss i kvartalet. Til sammenligning hadde aksjer i finans og telekom negativ avkastning i kvartalet.

«De største globale teknologiselskapene ledet an i oppgangen. Programvareselskapene bidro også til avkastningen i sektoren», skriver Oljefondet i tirsdagens kvartalsrapport.

Blant de store teknologiselskapene i USA steg Facebook rundt 10 prosent i løpet av første halvår, før et fall inn i tredje kvartal. Amazon.com-aksjen steg rundt 45 prosent i første halvår, mens Apple var opp rundt ni prosent, ifølge Infront.

Les mer: Oljefondet gikk i pluss

TEKNOLOGISK BIDRAG: De amerikanske teknologigigantene har steget mye de siste årene, og bidro sammen med resten av det nordamerikanske aksjemarkedet til å løfte Oljefondet i pluss i andre kvartal, ifølge nestleder Trond Grande i Norges Bank Investment Management.

Facebook inntar syvendeplassen

Grande erkjenner at aksjeoppgangen i teknologiselskapene i USA har satt tydelig preg på fondet de siste årene.

Les også

Oljefondet gikk i pluss

Selv om fondet eier mindre i teknologiaksjer enn størrelsen på selskapene skulle tilsi, og dermed har gått glipp av betydelig avkastning, har USA-gigantene likevel blitt stadig mer dominerende på fondets topp ti-liste.

– Det du ser er at de største beholdningene våre pleide å være europeiske selskaper, mens med den verdioppgangen vi har sett i teknologiselskapene i USA, har disse dukket opp på topp ti-listen over de største investeringene i fondet, sier Grande.

– Hva tenker du om den utviklingen?

– Jeg tror det reflekterer disse selskapenes inntjening og vekstmuligheter. Vi lever i en stadig mer digitalisert verden, og disse selskapene er slik markedet ser det godt posisjonert til å ta en stor del av den digitaliseringsveksten vi ser, sier Grande.

Les også

Oljefondet har gått på Tyrkia-smell

Fem av de ti største

Hele fem amerikanske teknologiselskaper er nå inne på listen over Oljefondets ti største aksjeposter, etter at Facebook i forrige kvartal snek seg inn på syvende plass på listen. Selskapet var tidligere ikke på topp ti-listen.

Fondets fire største aksjeposter er i teknologiselskapene Apple, Amazon, Microsoft og Google-eier Alphabet. De følges av oljeselskapet Shell og matgiganten Nestlé, som inntil få år siden var fondets største aksje.

Slik har verdien av Oljefondets aksjebeholdning i de fem gigantselskapene utviklet seg siden nyttår (fondet oppgir kun verdi kvartalsmessig, ikke eventuelle endringer i eierskapet):

SelskapVerdi 31.12.17Verdi 30.06.18
Apple Inc66,0 mrd. kr.68,2 mrd. kr.
Amazon.com36,6 mrd. kr.56,3 mrd. kr.
Microsoft Corp47,5 mrd. kr.56,1 mrd. kr.
Alphabet Inc47,9 mrd. kr.52,7 mrd. kr.
Facebook Inc29,8 mrd. kr.34,3 mrd. kr.

For flere av teknologigigantene har børsoppgangen også fortsatt inn i tredje kvartal, og ved neste kvartalsrapportering vil Oljefondet ha fått med seg denne ytterligere verdiutviklingen.

Men tallene for tredje kvartal vil også kunne dempes av den siste tidens fall i enkeltaksjer som Facebook og kinesiske Tencent, som nå er ned 13,6 prosent siden nyttår.

Slik har de amerikanske teknologigigantenes aksjer utviklet seg så langt i år:

 • Apple: opp 27,32 prosent
 • Amazon.com: opp 60,48 prosent
 • Microsoft: opp 24,94 prosent
 • Alphabet: opp 16 prosent
 • Facebook: ned 2,24 prosent

Sprer seg på mange land

Nestlederen i Oljefondet sier tirsdag at han er bekymret over utsiktene til økte handelshindringer, og erkjenner at fondets verdier har tatt en smell etter Tyrkias valutakrise som følger krangel med USA og økt usikkerhet om landets økonomi.

Så langt er Grande likevel ikke bekymret for at noen markeder er svakere enn andre.

– For oss som global investor er det ikke noen spesiell grunn til bekymring. Med det så mener jeg at vi er globalt diversifisert, og vi er investert i så mange markeder som vi kan og som vi ønsker, sier Grande.

– Formålet med det er nettopp å redusere risikoen, slik at vi ikke er for eksponert mot ett marked eller en sektor. Da vil det være sektorer som gjør det bra, og sektorer som gjør det mindre bra i enkeltkvartaler. Over tid er formålet at porteføljen samlet sett skal gjøre det bra, sier han.

– Så lenge det er noen markeder som stiger, går det greit?

– Da vil det være greit, sier Grande.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljefondet
 2. Aksjer
 3. Teknologi
 4. Apple
 5. Amazon
 6. Alphabet
 7. Facebook

Flere artikler

 1. Microsoft og Apple kniver om toppen: Dette er Oljefondets toppaksjer

 2. Tror teknoaksjene kan variere med 30 til 40 prosent: Microsoft er Oljefondets vinneraksje

 3. Apple og Amazon bidro mest til Oljefondets avkastning

 4. Dette er Oljefondets største aksjeposter: Tesla dundrer inn på topplisten

 5. Oljefondets verdi har steget med 5,6 millioner i minuttet