Oceanwood og Aker trekker ut pluggen i gjeldsforhandlingene: Ser ingen vei utenom auksjon

Hedgefondet Oceanwood roser styret og konsernsjef Lars Sperre for innsatsen, men ser ingen annen utvei enn å legge Norske Skog-fabrikkene ut på auksjonssalg. Sammen med Aker lukker de nå døren for flere gjeldsforhandlinger.

SATSER PÅ SKOG: Aker-sjef Øyvind Eriksen (t.v.) og investeringsdirektør John Chiang i Oceanwood har funnet tonen. Sammen vil de nå by på fabrikkene til Norske Skog.

Foto: Ole Berg-rusten NTB scanpix
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

FORNEBU (E24): Torsdag morgen overrasket Aker ikke bare offentligheten med nyheten om at de og kreditor Oceanwood vil by på fabrikkene, men også styrelederen i Norske Skogindustrier ASA, investor Christen Sveaas:

– Dette er helt nytt for styret, sa Sveaas til E24 torsdag morgen, og svarte med store bokstaver «JA» på spørsmålet om det børsnoterte morselskapet kan bli slått konkurs allerede torsdag.

Det er nemlig ikke børsnoterte Norske Skogindustrier ASA som Aker og Oceanwood vil by på, men datterselskapet Norske Skog AS. Det er dette datterselskapet som eier selskapets syv fabrikker i Norge og i utlandet. Dermed blir ASA-selskapet stående igjen uten noen fabrikker når de sikrede kreditorene hever pantet.

Like etter at Akers konsernsjef Øyvind Eriksen og finansdirektør Frank O. Reite hadde presentert selskapets resultater for tredje kvartal på Fornebu torsdag, møtte investeringsdirektør i hedgefondet Oceanwood, John Chiang, opp for å møte analytikere og presse sammen med Aker-ledelsen.

– Christen Sveaas sier at han ikke visste noe om deres planer. Hva sier dere til det?

– Vi har jobbet veldig tett med styret og ledelsen siste seks måneder, men vi har kommet til et punkt der dere sikkert også har lurt på hva som skulle skje. Vi vil rose styret og ledelsen for innsatsen, men beslutningen vi har tatt med Aker er noe vi mener er riktig for virksomheten, sa Chiang under seansen.

Han la til at Oceanwood også er opptatt av å sikre stabilitet for fabrikkene.

– Var det dere i Oceanwood som ringte Aker eller hvordan startet denne prosessen? – Vi så behovet for å finne en sterk, strategisk og lokal partner, og vi inviterte Eriksen og Røkke til å møte oss. Derfra har diskusjonene gått videre, sier Chiang til E24.

Dialogen mellom Oceanwood og Aker skal ha pågått i «noen uker», ifølge Chiang.

Les også

Norske Skog-styret: Begjærer trolig konkurs.

Vil ikke splitte opp fabrikkene

Amerikaneren Chiang gjorde et poeng av at det nå er Thanksgiving, men at han var glad for å stå på Fornebu sammen med Aker-ledelsen likevel. Ifølge Chiang har det London-baserte hedgefondet sittet på deler av obligasjonsgjelden til Norske Skog i to år.

– Som dere vet har vi forsøkt å finne en plan A i nesten et halvt år, men det har vist seg vanskelig. Vi tror ikke den pågående prosessen til ASA-styret (med Christen Sveaas, journ.anm.) hadde stor nok sjanse for å lykkes, sa Chiang til forsamlingen på Fornebu.

Han pekte på at selskaps- og gjeldsstrukturen også har gjort at det har vært en «komplisert og krevende prosess».

Den siste tiden har tålmodigheten tatt slutt, og hedgefondet ser ikke lenger noen annen utvei enn å heve pantet i de sikrede lånene de sitter på, noe som vil sende papirfabrikkene ut på tvangsauksjon. Der skal de altså by på de samme fabrikkene sammen med Aker.

Aker og Oceanwood fikk også spørsmål om det fortsatt er en mulighet for å finne frem til en løsning med aksjonærene og de andre kreditorene, og svaret var klart:

– Vi har kommet frem til dette over tid. Vi har jobbet med styret og de andre kreditorene, men det har vist seg ekstremt vanskelig å finne en løsning og noen ganger er det ikke mulig, sa Chiang, og roste samtidig innsatsen til styret og konsernsjef Lars Sperre.

For Aker er dette en industriell satsing og Oceanwood sier at det ikke er aktuelt å splitte opp Norske Skog-fabrikkene:

– Hvis det blir en investering blir det en del av vår industrielle portefølje og vil diversifisere vår portefølje, sa Eriksen til forsamlingen, med henvisning til Akers tunge eksponering mot olje og gass.

– Planen vår er å by på alle syv fabrikker. Vi vil skape stabilitet og vil ikke splitte opp selskapet, la Chiang til.

– Tidligere konsernsjef i Norske Skogindustrier, Sven Ombudstvedt, ble satt inn av kreditorene i datterselskapet som styreleder. Har han en rolle videre når dere vil by på fabrikkene?

– Han vil fortsette i den samme rollen etter prosessen, sa Eriksen.

Les også

Mener handelen i Norske Skog burde vært suspendert

Ukjente summer

Akkurat hvor mye Aker og Oceanwood er villige til å by ville ingen av partene ut med offentlig tirsdag. Aker-sjef Øyvind Eriksen ville heller ikke ut med hvor mye Aker er villig til å satse.

Det har tidligere vært anslått at den sikrede gjelden utgjør om lag 450 millioner euro i dag, men Oceanwood-direktøren mener det er noe høyere nå:

– Ser man på all sikret gjeld og likviditetsinnskudd over siste halvår kan dette komme på over 500 millioner dollar, men balansen er ikke bærekraftig for selskapet, sa han til forsamlingen.

Det er de sikrede kreditorene som står i første rekke til å motta penger fra auksjonen, inkludert Oceanwood selv. Deretter kommer de andre kreditorene på rekke og rad etter sin prioritet.

– Hvordan vil eierskapet mellom dere være fordelt etter at auksjonen og oppgjøret med alle kreditorer er gjennomført?

– Hvis vi lykkes i auksjonen vil vi eie virksomheten 50 prosent hver. Hvor mye Aker vil investere avhenger av budets størrelse og kapitalstrukturen, sa Øyvind Eriksen.

Dagens utfall sørger uansett for at aksjonærenes verdier etter all sannsynlighet er tapt.

I det siste restruktureringsforslaget som ble lagt frem ville aksjonærene til sammenligning sitte igjen med 2,5 prosent av selskapet før emisjonen og eventuelle warrants ble gjennomført. Aksjonærene ville ha mottatt tegningsretter og warrants som ville kunne gitt dem en del av oppsiden i fremtiden, men den muligheten er nå borte.

Les også

Sveaas angrer «absolutt ikke» på at han gikk inn i Norske Skog

Ifølge John Chiang har Oceanwood vært engasjert i Norske Skog-saken i to år, men tidligere satt ikke hedgefondet på mer enn en mindre andel av det sikrede SSN-lånet. I nyere tid har fondet kjøpt seg opp til så vidt over 50 prosent av dette lånet, etter det E24 erfarer, i tillegg til å kjøpe opp hele det sikrede NSF-lånet.

SSN lånet er på 290 millioner euro, og Oceanwoods andel er altså på om lag 145 millioner euro. I tillegg kommer NSF-lånet på 100 millioner euro og 16 millioner i likviditetslån som Oceanwood var med på å gi på sensommeren for å sikre driften.

Oceanwood vil ikke ut med hva de har investert for å sikre seg denne posisjonen. Gitt at de sikrede kreditorene får igjen alt av sine penger, vil Oceanwood få ut et sted rundt 261 millioner dollar fra auksjonsprosessen. Hvis man for eksempel regner at Oceanwood har betalt 70 prosent av pålydende kan de fort tjene et sted rundt 70 millioner euro på investeringen sin.

– Hvor trygge er dere på at dere vil klare å få inn de midlene dere har investert når det nå ender i en auksjonsprosess?
– For oss handler det om å finne den riktige løsningen for Norske Skog. Vi har over tid gjort en betydelig investering i Norske Skog og over tid håper vi for den beste løsningen både for våre og Akers aksjonærer, sier Chiang.

Les også

Sveaas: Helt nytt for styret

Utelukker ikke konkurrerende bud

På spørsmål om hvor trygge de er på å vinne frem i en auksjon, utelukker ikke Aker-sjef Øyvind Eriksen at det kan komme konkurrerende bud, men han sier han ikke vet om noen nå:

– Jeg kjenner i hvert fall ikke til noen, men det er for tidlig å si. Annonseringen i dag vil starte en prosess som kan inkludere andre budgivere. Jeg vil ikke spekulere i hvordan salgsprosessen vil utvikle seg, sier Eriksen.

Fra meglerhuset Carnegie kom det spørsmål om det er noe skogkompetanse igjen i Aker-systemet etter at trevirkevirksomheten i Aker Kværner ble solgt ut for rundt 10 år siden:

– Vi har ingen slik kompetanse i dag, men vi vil bidra med vår strategiske og finansielle kunnskap, sa Eriksen.

– Gitt at dere vinner budet, hvor lenge ser dere for dere at dere vil sitte som investor i Norske Skog. Snakker vi om en forpliktelse på fem år eller?
– Det har vi ikke noe svar på nå utover at vi har gått inn i dette med et langsiktig perspektiv på virksomheten. Hvis det i fremtiden skulle dukke opp en strategisk eller industriell mulighet må vi vurdere det, men det er ikke noe vi tenker på nå, sier Chiang.

Les også

Aker-sjefen: – Har fulgt Norske Skog i flere år

Les også

Røkke og hedgefond vil kjøpe Norske Skog-fabrikkene

Les også

Norske Skogindustrier-styret kan slå selskapet konkurs i dag

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Norske Skog
  2. Aker

Flere artikler

  1. Røkke og hedgefond vil kjøpe Norske Skog-fabrikkene

  2. Venter Norske Skog-svar før sommeren

  3. Aker-sjefen: – Har fulgt Norske Skog i flere år

  4. Annonsørinnhold

  5. Sveaas tror han kunne unngått skogkonkurs

  6. Norske Skogindustrier-styret kan slå selskapet konkurs i dag