Lengste bitcoin-rally siden desember

Den svært så ustabile prisen på bitcoin tar en pustepause etter at verdiene økte med nesten en fjerdedel på fem dager. 

HVILESKJÆR: Bitcoin faller halvannem prosent tirsdag, etter kraftig oppgang de foregående dagene.
Publisert: Publisert:

Etter en oppgang på 24 prosent de siste fem dagene faller bitcoin litt tilbake igjen tirsdag.

Oppgangsperioden, som økte verdien av den notorisk ustabile kryptovalutaen med nesten en fjerdedel, er den lengste siden desember, skriver Bloomberg.

Ifølge tall fra Coinmarketcap koster en bitcoin i underkant av 8.600 dollar tirsdag, ned halvannen prosent det siste døgnet.

Pustepausen etter den siste voldsomme prosentvise oppturen kommer etter at den japanske kryptobørsen Coincheck Inc. igjen har åpnet for at bitcoin-eiere kan ta ut sine penger.

Hackerangrep

Uttak har vært midlertidig fryst siden Coincheck Inc. ble utsatt for et tyveri på omtrent 500 millioner dollar, tilsvarende 3,9 milliarder kroner.

Japanske yen er den valutaen det handles mest bitcoin for i verden.

Da kundene av Coincheck fikk sjansen til å gjøre uttak igjen, tok de umiddelbart 40,1 milliarder yen, eller 373 millioner dollar, ut av kryptobørsen.

Les også

Norsk kryptosjef om nedturen: – Jeg håper dette har skremt folk

Markedsanalytiker Neil Wilson ved handelsplattformen ETX Capital påpeker at de siste dagers oppgang gjør at bitcoin har nærmet seg en teknisk trendlinje, noe som tar litt av piffen ut av oppturen.

– Og hvis folk nå kan gjøre uttak fra den japanske børsen, kommer det til å gjøre en forskjell, sier han til nyhetsbyrået.

Tyveriet av kryptovaluta fra den japanske børsen er langt fra det eneste som har rammet investorer i de digitale pengene.

Ifølge en oversikt fra Bloomberg var det syv større hendelser bare i 2017, og på under ti år skal hackere ha stjålet bitcoin og ether, to av de meste kjente kryptovalutaene, verdt 1,2 milliarder dollar.

Advarer nordmenn mot tap

Fra de mest elleville nivåene i starten av 2018 har bitcoin og andre kryptovalutaer falt betydelig.

Totalt er kryptovalutaenes markedsverdi på rundt 420 milliarder dollar, ned fra rundt 830 milliarder på toppen, ifølge Coinmarketcap. For bitcoin har verdien falt fra nær 330 milliarder dollar på topp til 145 milliarder dollar.

Les også

Kraftig kryptorekyl: – Starten på en humpete vei

Her hjemme var Finanstilsynet senest mandag ute med en advarsel mot høy risiko ved handel i kryptovaluta, og slo dermed følge med europeiske tilsynsmyndigheter.

Finanstilsynets syn er at «kryptovaluta er svært risikable og spekulative produkter, og investeringer i dem innebærer stor risiko for tap», ifølge en pressemelding.

Der ble det vist til flere forhold som tilsynet mener gjør de digitale pengene uegnet for langsiktig sparing for de fleste forbrukere.

«Kryptovaluta er ikke regulert, de blir omsatt på uregulerte markedsplasser og det er manglende pristransparens», skrev Finanstilsynet.

Nylig ble det også forbudt for samtlige av Nordeas 31.000 ansatte å handle med bitcoin, på grunn av blant annet manglende regulering. E24 har omtalt hvordan bankens ansatte for storkunder hadde fått tilsvarende forbud.

Les også

Nordmenn kan eie kryptovaluta for syv milliarder

Les også

765 milliarder forduftet på ett døgn

Les også

– Nærmest umulig for skattemyndigheter å spore kryptohandel

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om