Geir Karlsen er ny finansdirektør i Norwegian

Etter Frode Foss' plutselige avgang i sommer har Norwegian nå funnet en erstatter. Samtidig går «finansvikar» Tore Østby over til en ny jobb i flyselskapets ledelse.

TIDLIGERE FREDRIKSEN-TOPP BLIR FLYMANN: Geir Karlsen har blant annet vært finansdirektør i John Fredriksens tørrlastrederi Golden Ocean. Nå blir han ny finansdirektør i Norwegian Air Shuttle.

Foto: Norwegian Air Shuttle
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Geir Karlsen er utpekt som Norwegians nye finansdirektør etter at Frode Foss plutselig sluttet i sommer.

Tidligere direktør for investorrelasjoner, Tore Østby, har fungert som finansdirektør i mellomperioden. Østby går nå over i en ny stilling som konserndirektør for strategisk utvikling i Norwegian.

Karlsen starter i jobben senest 3. april, og Tore Østby fortsetter som finansdirektør inntil skiftet. I tillegg er Kurt Simonsen utnevnt som ny IT-direktør. Han begynte 2. januar.

Dette melder Norwegian i en børsmelding onsdag morgen.

Frode Foss jobbet i Norwegian siden starten og ble sett som en av Bjørn Kjos sine nærmeste forretningspartnere etter Norwegians andre storaksjonær Bjørn Kiese. Frode Foss sin avgang sendte Norwegian-aksjen ned 7,75 prosent den 6. juli da nyheten ble kjent, og aksjen falt ytterligere i dagene som fulgte.

Hverken Frode Foss eller Bjørn Kjos har villet uttale seg om de spesifikke detaljene rundt avgangen i ettertid. Frode Foss har fortsatt i vervet som styreleder i WR Entertainment, Morgan Kane-selskapet der Bjørn Kjos er på eiersiden.

Under kvartalspresentasjonen i juli avviste Bjørn Kjos at det var noen vond tone mellom han og Frode Foss.

Kurt Simonsen er IT-direktør i Norwegian Air Shuttle

Foto: Norwegian Air Shuttle

Arvtageren kommer fra shipping

Den nye finansdirektøren i Norwegian kommer fra en helt annen bransje enn luftfarten, nemlig shipping. Geir Karlsen har imidlertid erfaring med stillingen han nå skal inn i ettersom han kommer fra jobben som konserndirektør for finans i det London-baserte shippingselskapet Navig8 Group.

Geir Karlsen har også erfaring som finansdirektør i Golden Ocean og Songa Offshore.

– Jeg er svært tilfreds med at vi får Geir Karlsen med på laget. En stor del av hans yrkeserfaring har klare likhetstrekk med flybransjen, hvor lease-avtaler og finansiering av større transaksjoner er helt sentralt. Samtidig vil jeg trekke frem hans ledererfaring fra større internasjonale selskaper som svært viktig for Norwegians globale utvikling, sier konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian i en uttalelse.

Geir Karlsen selv peker på at luftfarten er en bransje med sterk konkurranse og sier han håper han kan bidra til å videreutvikle Norwegian:

– Jeg ser frem til å bli en del av ledelsen i et av Norges mest internasjonale vekstselskaper og være med på den fantastiske reisen Norwegian er inne i, fra å være et lite norsk selskap til å bli et av de mest anerkjente flyselskapene internasjonalt med en eksisterende flåte på over 150 fly og en enda større ordrebok, sier Geir Karlsen.

Norwegians nye IT-direktør, Kurt Simonsen, er utdannet elektroingeniør og har erfaring fra bedrifter som HP og Telenor, og kommer nå fra rollen som partner i konsulentselskapet Infocom Group.

– IT er en viktig og integrert del av Norwegians forretningsstrategi. Vi skal være i førersetet i utviklingen av de beste løsningene for kundene samtidig som vi skal gjøre vår operasjon mer effektiv og redusere kostnader. Jeg er godt fornøyd med at Kurt Simonsen, med sin varierte og solide bakgrunn, blir en del av vårt lederteam, sier Bjørn Kjos.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos (til høyre) har siden i sommer hatt Tore Østby (i bakgrunnen) som sin fungerende finansdirektør. Nå kommer en annen inn som permanent finansdirektør. Arkivbilde.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Usikker «vikar»

Da Tore Østby raskt trådde inn som fungerende finansdirektør i sommer, var både han og Bjørn Kjos klare på at det ikke var sikkert han ville søke om å få bli fast finansdirektør, og Kjos ville ha en rekrutteringsprosess.

– Jeg gikk inn i rollen på kort varsel, så får vi se hva vi gjør på lang sikt. Jeg tror vi begge (han og Kjos, journ.anm.) skal bruke litt tid på dette, og det er helt riktig at selskapet og jeg vurderer nøye hvordan denne oppgaven skal løses best på sikt, sa Østby til E24 i juli.

Norwegian-sjefen var samtidig klar i talen da E24 i juli spurte om Østby kunne ta over permanent:

– Tore er kjempeflink og kan denne bransjen inn og ut. For å si det på en annen måte: Vi har en veldig god kandidat til å ta over jobben (på permanent basis, journ.anm.)

– Så dere starter en formell rekrutteringsprosess for å avklare dette?

– Ja, det må man gjøre for vi bestemmer oss. Men vi har en sterk kandidat og da skal det en sterk kandidat til utenifra for å si det sånn, sa Kjos.

Nå fortsetter den tidligere Orkla-toppen Østby i Norwegian som strategidirektør:

– Jeg ser frem til å fortsette arbeidet i Norwegian. Vi har hatt en fantastisk utvikling og mulighetene fremover er store. Vi har i dag et unikt lojalitetsprogram, en av verdens mest moderne flyflåter og mange spennende forretningsmuligheter, sier Østby i en uttalelse.

– Tore Østby har gjennom tre år i Norwegian gjort en meget solid innsats både som leder for Investor Relations og i rollen som fungerende finansdirektør. Et sterkt lederteam og en tydelig strategisk retning er viktig, og jeg er meget glad for at Tore blir med videre som en del av konsernledelsen i Norwegian, sier Kjos.

Les også

Klar for avgang i nytt irsk datterselskap

Les også

Norwegian casher inn på nytt i Bank Norwegian

Les også

– Vi ser for oss at vi har behov for 40 til 50 fly

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Norwegian
 2. Luftfart
 3. Bjørn Kjos

Flere artikler

 1. Flere sentrale Norwegian-profiler slutter

 2. Frode Foss fikk med seg 4,7 mill. på vei ut av Norwegian

 3. Betalt innhold

  Hvem blir arvingen etter Bjørn Kjos?

 4. Norwegian-topp slutter: Ole Christian Melhus går til Helitrans

 5. Norwegian-aksjonær: – Flyerfaring har man allerede med Bjørn Kjos