Aksjestrateg: – Krisen i Ericsson er svært alvorlig
Telekomgiganten Ericsson taper milliarder og kutter aksjeprogrammet for ansatte. Slik forklarer eksperter utfordringene til det svenske selskapet.
– Krisen i Ericsson er svært alvorlig, sier aksjestrateg Esbjörn Lundevall i SEB til E24.
Den tidligere telekomkjempen Ericsson sliter med tøffe markedsforhold og røde tall i regnskapet.
** Torsdag i forrige uke la Ericsson frem nye kvartalstall, der det fremgikk at inntektene til selskapet krympet med 11 prosent i fjerde kvartal.
** Samtidig stanset Ericsson aksjeprogrammet for ansatte etter at aksjeeiere klaget på at deres aksjer ble vannet ut, ifølge et internt notat, melder Wall Street Journal. I notatet vises det til at innvirkningen av utvanningen er forverret av det kraftige kursfallet i Ericsson-aksjen. Verdien av Ericsson-aksjen er blitt halvert siden april 2015.
Nytiltrådt konsernsjef Börje Ekholm i Ericsson er bekymret for at beslutningen kan påvirke de ansattes arbeidsmoral negativt i en tid da Ericsson kutter ansatte og kutter kostnader i et forsøk på få tilbake lønnsomheten.
– De ansatte er vår mest verdifulle ressurs. De går hjem hver dag, slår av lyset og vi ønsker at de skal komme tilbake å slå på lyset om morgenen, sa Ekholm ifølge Wall Street Journal.
Selskapet bekrefter at notatet er ekte overfor Wall Street Journal.
Kutt
I mars i 2015 annonserte selskapet en omfattende prosess for å kutte kostnader og omorganisere selskapet, der målet var å redusere bemanningen med 2.200 stillinger. I juli i fjor annonserte Ericsson at toppsjefen Hans Vestberg gikk av med øyeblikkelig virkning.
Ericsson gjennomfører kutt i Sverige før planen
I september i fjor kom det frem at selskapet trolig ville legge ned de to fabrikkene i Borås og Kumla som et ledd i forsøket på å spare penger. Totalt jobber det om lag 1.200 personer på de to fabrikkene. I tillegg kommer kutt i forsknings- og utviklingsavdelingene.
I oktober presenterte ledelsen i Ericsson en ny plan for å kutte kostnader. Som betyr en nedbemanning som vil ramme flere tusen ansatte.
Svært alvorlig
Aksjestrateg Esbjörn Lundevall i SEB i Sverige mener at den største utfordringen for Ericsson er å få lønnsomhet samtidig som man utvikler forskning og konkurransekraft.
– Selskapet må fokusere på å få opp lønnsomheten. Det handler om å kutte til lønnsomhet, sier Lundevall til E24.
– Ericsson har brukt utrolig mye penger på forskning uten at det har gitt ønsket resultat når det gjelder salg og gevinster, sier Lundevall.
SEB har en salgsanbefaling på Ericsson.
Milliardunderskudd for Ericsson
– Salgsanbefalingen skyldes at selskapet har en lang og vanskelig vei foran seg. Lønnsomheten vil være under press i mange år fremover, sier Lundevall.
Fire aktører kjemper
Ericsson er et av verdens største selskaper innen trådløse nett. For ti år siden var det et titalls selskaper som konkurrerte innenfor trådløst nettverksutstyr og drift.
Nå er det fire store globale aktører som konkurrerer i et krympende marked:
* Ericsson
* Nokia, som kjøpte Alcatel-Lucent i 2015
* Huawei
* ZTE
Ericssons største konkurrent er det kinesiske selskapet Huawei. I fjor seilet enda et kinesisk selskap opp som en konkurrent til Ericsson i Europa – ZTE.
Da Ericsson tapte en kontrakt verdt 1 milliard dollar (tilsvarende 8,3 milliarder kroner) for drift av Italias største trådløse nettverk.
I etterkant av at Ericsson tapte denne kontrakten, vurderte selskapet å kutte en fjerdedel av de ansatte i Italia, ifølge Bloomberg.
– De kinesiske selskapene har en fordel ved at de får en veldig stor del av det kinesiske markedet. Det gjør det mulig for disse selskapene å være konkurransekraftige i Europa, sier Lundevall.
– Ikke tilbake til historiske nivåer
Telekom-analytiker Mathias Lundberg i Swedbank mener at styret og ledelsen i Ericsson har skjønt at det er nødvendig med omfattende omstrukturering av selskapet, og at selskapet er inne på et riktig spor for å få tilbake lønnsomheten.
– Mye av tapet i fjerde kvartal skyldes ekstra kostnader knyttet til omstruktureringen. Den underliggende inntjeningen er OK. Men man vil ikke komme tilbake til historiske nivåer, sier Lundberg til E24.
Ericsson-sjef får sparken
Samtidig understreker han at selskapet har mye å ta tak i, og at Ericsson har vært overdimensjonert og står overfor en utfordring å snu salget i krympende marked der det er liten investeringsvilje blant operatørene.
– Denne bransjen har modnet. Det vil ikke bli like store utbygginger som før. Det er vanskelig å konkurrere i et marked som krymper, sier Lundberg.
Jakter fremtidens marked
Ved fremleggelsen av resultatet for fjerde kvartal i forrige uke, sa konsernsjef Börje Ekholm at man vil bevege seg dit der fremtidens marked er.
– Først må man oppnå lønnsomhet, og deretter finne nye segmenter der man kan vokse, sier Lundberg.
Han viser til at det blant annet dreier seg om å satse på neste generasjons utrustning. 5G utstyr for neste generasjons mobilnett og segmenter innen det digitalt oppkoblede samfunnet.
Swedbank har en nøytral anbefaling på Ericsson-aksjen.
– Det skyldes at det ikke finnes mye oppside på kort sikt, og samtidig finnes det ikke noen sterke begrunnelser for å gi en salgsanbefaling, sier Lundberg.