Apple slår forventningene

Apple solgte noe færre telefoner enn forventet i deres andre kvartal, men resultatet ellers slo forventningene med god margin. 

SLO FORVENTNINGENE: Apples resultat kom inn bedre enn ventet.

Foto: Charles Rex Arbogast AP
  • Nina Tuv
Publisert:,

Tirsdag kveld la Apple frem rapporten for andre kvartal i år. I forkant har det vært knyttet stor spenning til selskapets mulige utbytteutbetaling samt periodens iPhone-salg.

Fasiten viser et resultat på 2,73 dollar per aksje - litt over forventingene på 2,68 dollar per aksje.

Inntektene beløp seg til 61,1 milliarder dollar, tilsvarende 488 milliarder norske kroner. Det er en økning på 16 prosent fra tilsvarende periode i fjor.

iPhone-salget for perioden endte på 52,2 millioner enheter, som genererte inntekter på 38,93 milliarder dollar. Dette var litt under forventningene på 53 millioner enheter og 39,1 milliarder dollar, ifølge MarketWatch. Rapporten avslører ikke hvor mange enheter de solgte av iPhone X alene, som det har vært spekulert stort i den siste tiden.

På bunnlinjen står det igjen 13,82 milliarder dollar, tilsvarende drøye 110 milliarder norske kroner. Verdens største selskap har også satt av 100 milliarder dollar til å betale ut utbytte til aksjonærene.

Apple-aksjen endte opp 2,34 prosent etter dagens handel på Wall Street i påvente av resultatet. I etterhandelen er aksjen opp over 4 prosent.

Kvitter seg med 100 milliarder

Ved nyttår hadde Apple en netto kontantbeholdning på 163 milliarder dollar. I februar hintet finansdirektøren i selskapet til at de ønsket en tilnærmet nøytral kontantbeholdning over tid, som kunne bety store utbetalinger til aksjonærene.

Årsaken skal være Donald Trumps nye og mye omtalte skattereform, som blant annet innebærer lavere selskapsskatt.

Kvartalsrapporten viser at selskapet har satt av 100 milliarder dollar til nevnte formål, samt en økning på 16 prosent i kvartalsvis utbytte.

Vekst i alle markeder

Sammen med kvartalsrapporten kan Apple også melde om håpefulle prognoser for salget i tredje kvartal. Ved utgangen av neste periode venter de inntekter på 51,5 til 53,5 milliarder dollar, som er på oppsiden av forventningene.

Til tross for at selskapet for tiden også møter tøff konkurranse i Kina, som produserer Huawei og Xiaomi, kunne de nå rapportere om vekst i inntektene i alle de fire geografiske markedene. I Kina og Japan alene landet veksten på over 20 prosent.

Totalt solgte Apple 9,1 millioner iPad'er og 4,08 millioner Mac-datamaskiner i denne perioden. Inntektene fra «andre produkter» endte på 3,9 milliarder. Innenfor denne kategorien finnes blant annet den nye smarthøytaleren HomePod, som ble lansert tidligere i år.

Når det gjelder resultatet per aksje har selskapet forøvrig slått konsensusestimatene i 20 av de siste 21 kvartalene, ifølge CNBC.

Her kan du lese mer om

  1. Apple
  2. iPhone
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Apple knuser forventningene, men skuffer på iPhone-salget

  2. Tirsdag kan Apple gi aksjonærene over 1.200 milliarder

  3. iPhone-bremsen overskygger Apple-tallene

  4. Annonsørinnhold

  5. Rekordkvartal for Apple

  6. Apple slår forventningene tross skuffende iPhone-salg