Analytiker om Norwegian: – Trafikktallene i første kvartal blir en syretest
Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs mener man ikke må la seg blende av Norwegians trafikktall fra desember. Han peker på at konkurransen i flymarkedet tiltar senere i år.
Sist fredag fikk Norwegian sin beste børsdag noensinne, med en oppgang på hele 20,2 prosent.
Dette kommer på toppen av børsoppgangen som startet like før jul, og dermed er det meste av kursfallet aksjen har opplevd siden november blitt hentet inn igjen.
Det er flere faktorer som har bidratt til aksjens opptur. For det første bidro Norwegian-sjef Bjørn Kjos sitt juleintervju i Hegnar TV til at flere begynte å spekulere i at han ville låne ut færre aksjer til shorting. Deretter kom det en endring i kostnadsprognosen torsdag og trafikktallene for desember fredag.
Klokken 12 torsdag er Norwegian-aksjen opp 2,52 prosent for dagen og selges for 220 kroner.
At investorer som har shortet en aksje vil dekke posisjonene sine i frykt for en kursoppgang, kan ofte føre til betydelige kurssvingninger.
Som E24 skrev klarte Norwegian for første gang på mange måneder å holde marginene stabile i desember. Selskapet kunne dermed både vise til en passasjervekst og en halv milliard kroner i økte billettinntekter.
Trafikkfall ga mindre fulle SAS-fly
– Trafikktallene for desember er helt greie. Det er en måned med høy etterspørsel på flyseter som igjen driver billettprisen opp. I år var det i tillegg redusert tilbud i lavpris-markedet her i Europa, grunnet konkursene i blant annet Air Berlin og Monarch Airlines, sier flyanalytiker i WinAir, Hans Jørgen Elnæs til E24.
Han peker på at Norwegians inntjening per passasjer (yield) har falt fra 0,41 til 0,37, mens inntjening per tilgjengelige sete (RASK) har falt fra 0,34 til 0,31 siden samme periode i 2015. I samme periode har enhetskostnadene tikket opp.
– Derfor bør man ikke bli blendet av desember-tallene. Det blir mye mer interessant å følge trafikktallene i første kvartal 2018, som blir en syretest for Norwegian, sier Elnæs.
Varsler mer konkurranse
I et intervju med E24 torsdag i forrige uke uttalte Bjørn Kjos at han opplever konkurransepresset lavere for 2018 enn det som var tilfellet i fjor:
– Det gjelder både Europa og langdistanse. Markedet rundt i Europa har stabilisert seg, og når oljeprisen stiger så er det mange gamle fly som flyr over Atlanteren som ikke er like lønnsomme lenger, sa Kjos med referanse til en del av konkurrentene hans.
På spørsmål om konkursene i lavprisselskapene Niki, Monarch og Air Berlin ville føre til en reduksjon i flykapasiteten, og dermed et lavere prispress, svarte han at det har hjulpet, men at han ikke regner med noen permanent effekt.
Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs mener imidlertid at konkurransen kommer til å ta seg opp utover året:
– Konkurransen tiltar i andre halvdel av 2018, når Ryanair er tilbake med normalt trafikkprogram, EasyJet fått sin eks-AirBerlin-operasjon opp å stå (EasyJet kjøpte deler av konkursboet, journ.anm.) og det samme med Eurowings. Glem heller ikke WizzAir som ikke kommer til å bremse i 2018, selv etter 24 prosent vekst i 2017, det dobbelte av Norwegian, sier Elnæs.
Kjos får ros for billettprisvekst
Spår priskrig over Tyskland
Flyanalytikeren mener konkurransepresset inn mot det tyske markedet vil bli voldsomt når britiske EasyJet, Ryanair og Lufthansas Eurowings skal kjempe om flymarkedet i Europa.
– Den britiske lavprisgiganten planlegger å doble passasjervolumet på flytruter innenlands og til/fra Tyskland, fra om lag 9 millioner i 2017 til 18 millioner i 2018 (...) «The Battle over Germany» i 2018 vil bli en kamp mellom EasyJet, Ryanair og Eurowings/Lufthansa, men Norwegian vil bli dratt inn i kampen på flyruter som konkurrerer, sier Elnæs, som tror Norwegian vil omdisponere noe kapasitet for å styre unna presset i det tyske markedet.
Han peker blant annet på Norwegians kampanje med 500.000 ekstra seter på ruter til og i Norge, som har blitt heftig annonsert av Norwegian i flere medier den siste tiden, som et eksempel på dette.
Flyanalytikeren har også lagt merke til at Norwegian har bestilt en større business/premium economy-kabin på de nye Dreamliner-langdistanseflyene de skal motta fra og med i år:
– Det er for å ta ut høyere billettpriser på business (premium economy som Norwegian kaller det, journ.anm.), for å kompensere på prispresset i økonomiklasse som driver yield og RASK nedover, sier Elnæs.