Oslo Børs faller etter resultatrush: Statoil-nedtur tross sterkeste resultat siden 2014

Etter en hektisk nyhetsmorgen svarer investorene i det norske markedet med å sende Oslo Børs ned fra start.

NEDTUR: Oslo Børs faller i onsdagens handel.
Publisert:

Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 1,35 prosent til 840,98 poeng etter rundt et kvarters handel onsdag. Den røde åpningen følger en travel morgen der en rekke av de virkelige tungvekterne har rapportert for første kvartal.

Nedgangen drives av Statoil, som faller 2,52 prosent til 199,2 kroner per aksje.

Høyere produksjon og høyere priser i markedet bidro til å gi Statoil sitt beste justerte resultat siden høsten 2014. Selv etter at selskapet bladde opp for Martin Linge-feltet, har gjeldsbelastningen minket.

Statoils justerte driftsresultat før skatt steg nesten en milliard dollar til 4,4 milliard dollar i første kvartal, noe som imidlertid var under analytikernes forventning om 4,61 milliarder.

Det ble også kjent at Statoil risikerer en skattesmell på fire milliarder kroner.

Brasil-smell og uorganisk vekst

For Norsk Hydro sin del var det knyttet spenning til effekten av en drøy måned med halv maskin på aluminaverket Alunorte.

Fasit viser at dette kostet selskapet nesten en halv milliard kroner.

Hydro kunne likevel levere fremgang på bunnlinjen i kvartalet.

Resultat etter skatt ble 2,08 milliarder kroner, mot et resultat på 1,76 milliarder kroner for ett år siden og sammenlignet med forventninger på 1,85 milliarder kroner, ifølge SME Direkt.

Hydro-aksjen er ned 0,95 prosent til 50,1 kroner per aksje.

Orkla fikk en omsetning på 9,50 milliarder i første kvartal, en vekst på 7,5 prosent fra samme periode året før. Den organiske veksten var på 0,1 prosent. På forhånd var det ventet en omsetning på 9,68 milliarder.

Fremgangen skyldes hovedsakelig kjøp av selskaper og positive valutaeffekter, skriver merkevarekjempen i en børsmelding.

På Oslo Børs faller Orkla 6,96 prosent til 75,7 kroner per aksje.

Streng vinter

Sportsutstyrskjempen XXL styrker både topp- og bunnlinjen, men skuffer analytikerne.

I årets første kvartal endte XXLs driftsresultat før avskrivning og andre poster (EBITDA) på 51 millioner kroner, opp fra 34 millioner kroner i første kvartal i fjor. Ifølge SME Direkt var det forventet et driftsresultat på 113 millioner kroner.

Selskapet sier at bunnlinjen ble svekket av en lang vinter, og aksjen faller hele 16,28 prosent til 69 kroner.

Også for Gjensidige er krevende værforhold årsaken til et skuffende resultat.

Selskapet fikk et resultat før skatt på 726,8 millioner kroner, nesten en halvering fra resultatet på 1,37 milliarder året før. På forhånd var det ventet et resultat før skatt på 997 millioner kroner, ifølge SME Direkt.

Selskapets aksje sendes ned 7,61 prosent til 125,7 kroner.

Sparevekst og ordreøkning

Storebrand, derimot, melder om et sterkt forsikringsresultat og god volumvekst innenfor sparing i første kvartal. Bunnlinjen viser et resultat på 728 millioner kroner, opp fra 465 millioner. Her så analytikerne på forhånd for seg 421 millioner kroner.

Storebrand-aksjen stiger 4,91 prosent til 68,8 kroner.

Endelig melder verftskonsernet Kværner om et sterkt resultat og høyere ordreinngang. Det justerer brutto driftsresultatet (ebitda) ble på 190 millioner kroner i årets første kvartal, opp fra 105 millioner i samme periode året før.

Kværner-aksjen faller 0,37 prosent til 16,18 kroner.

Høyere renter og lavere oljepris

Åpningen i Oslo følger heller nedslående utvikling i aksjemarkedene i både USA og Asia. Her er det også fokus på rapporteringssesongen, og renten på den amerikanske tiåringen nådde i går tre prosent.

«Selskapsrapporter som innfridde på det tilbakelagte kvartalet, men samtidig ikke på forventningene til utsiktene fremover, ga sammen et ytterligere steg opp i rentene nedgang for det amerikanske aksjemarkedet i går,» oppsummerer DNB Markets i sin morgenrapport.

Oljeprisen har falt noe tilbake det siste døgnet. Spotprisen på et fat brentolje er i skrivende stund 73,82 dollar.

Les også

Rentenerver på Wall Street: – Tiden for lave renter er definitivt over

Les også

Derfor er markedets USA-frykt feil

Les også

Nekter å la seg stresse av «utbyttekrav»

Publisert:

Her kan du lese mer om