Aker Solutions ordrevekst overrasker: – Reflekterer at markedet har blitt bedre

Analytiker tror estimatene på Aker Solutions kan komme opp rundt ti prosent etter selskapets kvartalsrapport, og anbefaler kjøp av aksjen.

MER ARBEID: Aker Solutions har blant annet sikret seg leveranser til Troll-utvidelsen for Statoil.

Foto: Øyvind Hagen/Statoil
 • Anders Park Framstad
 • Marius Lorentzen
Publisert:

En rekke nye kontrakter bidro til et nær doblet ordreinntak for oljeserviceselskapet Aker Solutions gjennom årets tre første måneder, sammenlignet med samme kvartal året i forveien.

I første kvartal fikk Aker Solutions nye ordre på totalt 8,64 milliarder kroner, noe som bidro til at ordreboken nå er oppe i totalt 37,55 milliarder. Det er den høyeste ordrereserven Aker Solutions har hatt siden første kvartal 2016.

– Den store overraskelsen var at ordreinntaket var så bra, sier analytiker Haakon Amundsen i ABG Sundal Collier til E24 i en kommentar til kvartalstallene.

– De hadde 40 prosent bedre ordreinntak enn ventet, hvilket gjør at også den samlede ordreboken for 2018 og 2019 er høyere enn ventet, fortsetter han.

Mer arbeid på bok vil igjen gi høyere inntekter frem i tid. Selskapet øker guidingen for 2018 til en samlet topplinjevekst på nærmere ti prosent.

Småjobber

Helt overraskende er det imidlertid ikke.

– De har jo annonsert flere jobber i fjerde og første kvartal enn de gjorde i 2017, så generelt reflekterer dette at markedet har blitt bedre, sier Amundsen.

Den kanskje aller viktigste kontrakten Aker Solutions «måtte» vinne, var på Johan Castberg-prosjektet til Statoil i Barentshavet. Den sikret selskapet seg i desember.

De har også landet blant annet subsea-produksjonssystemene for fase tre på Troll og Askeladd-utvidelsen av Snøhvit-feltet, produksjonsutstyr til Nova-feltet, vedlikehold og modifikasjon på tre offshore-plattformer i Brasil og modifikasjonsarbeid på Johan Sverdrup-feltet i samarbeid med Kværner.

– I tillegg til de annonserte kontraktene er det flere av de mindre kontraktene, som de ikke annonserer, og det var litt overraskende. I tillegg økte de anslagene på det de får ut av rammeavtalene sine, sier analytikeren.

Les også

Første Johan Sverdrup-plattform installert

Selskapet opplyser i kvartalsrapporten at de er tildelt 38 forskjellige avtaler for studier og utredninger av kommende prosjekter, hvilket er kvartalsmessig rekord.

Anbefaler kjøp

Aker Solutions leverte i første kvartal et justert brutto driftsresultat på 384 millioner kroner av inntekter på 5,5 milliarder. Det var på forhånd ventet henholdsvis 406 millioner og 5,6 milliarder kroner, ifølge Inquiry Financial.

– Selve resultatene for kvartalet var relativt nært det som var forventet, så det var egentlig ordreboken som var den store overraskelsen, sier Amundsen.

Aker Solutions-aksjen har steget rundt 1,4 prosent til 52,46 kroner per aksje etter at kvartalstallene ble lagt frem.

Amundsen tror imidlertid at estimatene kan komme opp rundt ti prosent etter tallslippet. ABG Sundal Collier har kjøpsanbefaling på Aker Solutions. Kursmålet på 54 kroner per aksje er under revidering.

Kursen i Aker Solutions er så langt i år opp omtrent 13,7 prosent.

Les også

I år stiger inntektene endelig igjen

Les også

Johan Castberg-feltet er blitt enda litt billigere

Les også

Analysebyrå: Norsk sokkel på lønnsomhetstoppen

Her kan du lese mer om

 1. Aker Solutions
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Analytikere venter coronatiltak fra Subsea 7: – Kommer nok til å gjøre store kutt

 2. Aker Solutions-ras etter svake resultatutsikter: – Overskuer det meste

 3. Underskudd for Aker Solutions i fjerde kvartal

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Nå ligger det farlig høye forventninger inne i Aker BP-aksjen

 6. – Det største gjennombruddet de siste fem-seks årene