Nå tørker sentralbankenes stimulanse inn: – Investeringsfesten er over

Det er fare for markedsuro når de store sentralbankene reverserer sin ultrastimulerende pengepolitikk, advarer Nordea Markets i et nytt notat.

NYTT REGIME: De siste årene har de store sentralbankene stimulert økonomien kraftig, men når stimulansen trekkes tilbake kan det bli uro i markedene, advarer Nordea Markets i et ferskt notat. Bildet er fra New York Stock Exchange.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

De store sentralbankene gjorde svært uvanlige grep etter finanskrisen i 2008. De stimulerte økonomien med kjøp av rentepapirer og satte ned rentene til det som ifølge Bank of England er de laveste nivåene på 5.000 år.

Men nå snur det, mener Nordea Markets.

I et ferskt notat fastslår meglerhuset at det kan bli krevende i markedene når sentralbankene nå skal reversere den svært stimulerende pengepolitikken som har løftet aksjemarkedene til nye høyder de siste årene.

– Retningen er klar: investeringsfesten er over, skriver Nordea Markets i notatet.

I 2017 pumpet globale sentralbanker inn 2.000 milliarder dollar inn i det finansielle systemet, men fra 2019 av vil denne stimulansen ikke lenger flyte inn i systemet, tror Nordea.

I stedet vil midlene heller begynne å renne ut av systemet, ifølge notatet fra Nordea-analytikerne Martin Enlund, Jan von Gerich og Anders Svendsen.

Kan gi markedsuro

– Det kan være at prosessen med å avslutte bruken av disse verktøyene fra krisetiden vil være «som å se maling tørke», for å låne et uttrykk fra tidligere sentralbanksjef i USA, Yellen, skriver analytikerne.

– Men, når sant skal sies: kvantitativ innstramming – det motsatte av kvantitative lettelser – har potensiale til å bringe med seg betydelige negative markedseffekter, legger de til.

I og med at USA står først i rekken til å stramme inn, vil dollaren også kunne fortsette å styrke seg i de kommende månedene, skriver banken.

OVER TOPPEN: Nedtrapping av stimulanse blant globale sentralbanker. Illustrasjonen er fra et Nordea-notat om reversering av kvantitative lettelser.

Foto: Nordea Markets og Macrobond

– Et nytt regime

Det var USA som først begynte å stramme inn politikken og redusere sin balanse, men de andre sentralbankene begynner så smått å trappe ned, de også. Dermed vil stimulansen gradvis bli redusert.

– Denne moderate nedgangen utgjør et nytt regime, skriver Nordea.

I notatet har meglerhuset sett på exit-strategiene fra sentralbanker som USAs Federal Reserve, den europeiske sentralbanken ESB, Bank of Japan, Bank of England, den sveitsiske nasjonalbanken og den svenske Riksbanken.

Les også

Nå skal «pengetrykkingen» reverseres: – Kan være en kilde til uro

Det er USAs sentralbank som har kommet lengst i sin nedtrapping av stimulansen, mens Bank of England er på andreplass etter å ha sluttet å kjøpe rentepapirer, skriver analytikerne.

Den europeiske sentralbanken har så vidt begynt på reverseringen, med å redusere kjøpene av rentepapirer fra 80 milliarder euroen i måneden til 30 milliarder euro i måneden. Nordea Markets venter at kjøpene vil bli ytterligere redusert, men at de vil fortsette helt til mars 2019.

Den svenske Riksbanken er neste ut i løypa blant sentralbanker som venter å trappe ned stimulansen, men verken Bank of Japan eller den sveitsiske sentralbanken ser ut til å være klare til å reversere med det første, ifølge Nordea Markets.

– Ved å se på utsiktene for balansen i de nevnte sentralbankene er det klart for oss at global tilførsel av likviditet har begynt å avta, og mot slutten av året vil floen av likviditet gå over til fjære, skriver meglerhuset.

Les også

Draghi fjerner setning om krisepakke: – Et viktig steg

Olsen advarte mot uro

Også Norges sentralbanksjef Øystein Olsen har advart mot farene knyttet til en reversering av de store sentralbankenes stimulansepakker.

I sin årstale i februar sa Olsen at markedene kan bli urolige, og at uroen på starten av året kan være et tegn på dette. Sentralbanksjefen tror likevel at det skal være mulig å «ta vekk punsjbollen» fra markedene uten at det blir helt krise.

– Sentralbankene er klar over at hvis de tar for hardt i, og ikke kommuniserer klart nok, så vil det kunne komme utslag i finansmarkedene som blir selvforsterkende og kan gi negative virkninger for realøkonomien, sa Olsen til E24 i februar.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bank
  2. Den europeiske sentralbanken
  3. Norges Bank

Flere artikler

  1. Nytt Trump-angrep mot sentralbanken: – Skulle gjort nøyaktig det motsatte

  2. Disse ligger foran deg i løypa, Olsen

  3. Venter rolig farvel fra ESB-sjef Mario Draghi: – Har fått mye motstand

  4. Annonsørinnhold

  5. Følger etter USA: – Det føles veldig riktig

  6. Nordea om sentralbank-stimulans: Kan lede til nye anklager fra Trump