Røkke jr. selger skip

I grevens tid har Aker Philadelphia Shipyard funnet en kjøper til sine skip.

- EN MILEPÆL: Verftesdirektør Kristian Røkke mener salget av to tankskip bygget for egen regning representerer en milepæl i Aker Philadelphias historie.
Publisert:

Det opplyser selskapet i en børsmelding tirsdag morgen.

Aker Philadelphia har de siste månedene bygget to tankskip for egen regning. Nå har det lykkes verftet, som drives av Kjell Inge Røkkes sønn Kristian, å selge skipene.

Kjøper er Crowley Tankers.

Til himmels på Børsen

Etter at salget ble kunngjort har aksjen skutt fart. Selskapet stiger over 95 prosent tirsdag.

E24 BØRS: Følg utviklingen i aksjen her

Leveres denne måneden

Det første av de to tankskipene leveres allerede denne måneden, mens det neste står ferdig til levering i februar neste år.

Aker Philadelphia skriver i børsmeldingen at det vil få 90 millioner dollar for hvert av skipene ved levering, og deretter en andel av den løpende inntjeningen til skipene.

- Med utgangspunkt i dagens marked, regner Aker Philadelphia med å motta over 35 millioner dollar for hvert av skipene gjennom den variable delen av oppgjøret, heter det i meldingen fra det amerikanske Aker-verftet.

Ifølge børsmeldingen gir salget Aker Philadelphia en gevinst på minst 25 millioner dollar. Overskuddet kan bli større, avhengig av den variable delen av oppgjøret for skipene.

Holdt hjulene i gang

Kristian Røkke tok i mars i fjor over et verft som seilte i motvind.

Verftet var truet av full stans dersom ikke eierne fant penger til å bygge to planlagte skip.

Sammen med delstatsmyndighetene i Pennsylvania gikk Aker-konsernet inn med lån til verftet, noe som gjorde det mulig for Aker Philadelphia Shipyard og bygge de to skipene for egen regning.

Dermed klarte man Kristian Røkke å holde aktiviteten gående.

- Dette er en milepæl i verftets historie, og vi er svært glade for den støtten vi har fått fra mange, deriblant delstaten Pennsylvania, byen Philadelphia og Aker ASA, uttaler Kristian Røkke i meldingen.

I tillegg til de to tankerne som er bygd for egen regning har Aker Philadelphia nå sikret seg kontrakter for bygging av ytterligere to tankskip, denne gangen til ExxonMobiles datterselskap SeaRiver Maritime.

De to skipene til SeaRiver sikrer aktiviteten ved verftet frem til 2014.

Betaler lån

Med penger tikkende inn på konto fra Crowley Tankers sendes deler av oppgjøret rett til Akers kontorer på Aker Brygge i Oslo.

«Aker ASA har som tidligere meddelt bidratt med garantier og 30 millioner dollar i byggefinansiering til prosjektet. Lånet vil bli tilbakebetalt i sin helhet ved levering av skip 18, som er forventet i februar 2013», heter det i en børsmelding fra Aker tirsdag.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om