- Verdens mektigste skipsreder

John Fredriksen-biograf Gunnar Stavrum mener det vil ta tid før tankrederen gir fra seg all makt.

bilde

VG Design
Publisert:,

John Fredriksen (67) har kypriotisk pass, bor i London og er Norges rikeste mann.

- John Fredriksen er verdens mektigste skipsreder. Men selv ikke han kan diktere et dårlig tankmarked - det er hard og rå konkurranse, sier Gunnar Stavrum, Nettavisen-redaktør og forfatter av John Fredriksen-biografien «Storeulv».

60 milliarder

Cecilie Fredriksen (27) seiler nå frem som den av tvillingsøstrene som kommer til å ta over når pappa John gir seg. Men når den dagen kommer, er det ikke småtterier som må forvaltes:

John Fredriksen har i en årrekke vært Norges rikeste mann, og ifølge Kapital er formuen hans på 60 milliarder kroner. Det amerikanske magasinet Forbes kåret i år John Fredriksen til verdens 72. rikeste person, og «bare» hans børsnoterte selskaper har i dag en verdi på over 55 milliarder kroner.

LES OGSÅ: Cecilie Fredriksen sier ja til å overta

Fredriksen-biograf Gunnar Stavrum mener det kan ta tid før tankrederen gir fra seg all makt.

- Ingen kommer til å ta over den reelle makten så lenge John Fredriksen er i live og ved sine fulle fem. Men det er ingen tvil om at døtrene vil ta over imperiet, og at de går «milliardærskolen». Både Tor Olav Trøim (Fredriksens høyre hånd) og Celina Midelfart har vært mentorer i så måte gjennom styrene de har sittet i sammen med døtrene, sier Stavrum.

Annonsørinnhold

Gunnar Stavrum sier John Fredriksens genistrek de siste ti årene er at han har lært seg å delegere ansvar.

- Først Tor Olav Trøim, og nå Cecilie. Fredriksen-gruppen er ikke lenger et «one man show», sier han.

LES OGSÅ: JOHN FREDRIKSEN: - Hun kommer til å få en tøff jobb

Styrer fra London

John Fredriksen, som opprinnelig kommer fra Oslos østkant, startet sin karriere som 16-åring i skipsmeglerfirmaet Blehr og Tenvig i Oslo. Tidlig på 1970-tallet jobbet han som skipsmegler i New York, og på midten av 1970-tallet la han grunnlaget med et eget rederi.

I dag er John Fredriksens imperium langt mer enn tankskipselskapet Frontline: 67-åringen styrer et konglomerat av selskaper innen offshore, fiskeoppdrett, finans og inkasso.

Fredriksen gjorde det tidlig klart at han styrer bedriftene fra steder i verden hvor han finner det mest gunstig. I dag har han kypriotisk pass og er bosatt i London.

- I perioder er det ikke tvil om at hele virksomheten ble drevet fra Aker Brygge. Men de senere årene er virksomheten reelt drevet fra London, som i dag. Selv om han skulle hatt fem skip under norsk bekvemmelighetsflagg, ville han fortsatt drive all virksomhet fra utlandet, sier Stavrum.

- Blir han aldri nordmann?

- Ikke så lenge han er formuende, sier Stavrum.

«Storeulv»-forfatteren mener tankrederen har dyp mistillit til norske politikere og spesielt politikernes håndtering av skatt – senest i rederibeskatningssaken.

Selv om John Fredriksen formelt sett styrer imperiet fra utlandet, er milliardæren tungt tilstede i Norge. Laksegiganten Marine Harvest har hovedkontor i Oslo og kontrolleres av Fredriksen. Selskapet Seawell, som er registrert på Bermuda, har hovedkontor i Stavanger.

LES OGSÅ: Kommentar fra E24-sjefredaktør Per Valebrokk: Stilettskritt for skritt

Annonsørinnhold