Mistenker massivt ulovlig shortsalg i Northland-aksjen

Ulovlig shortsalg via britisk bank kan være årsaken til at Northland-aksjen stupte mandag, ifølge svensk avis.

KRAFTIGE KURSFALL: Udekket shortsalg kan være grunnen til at Northland har blitt pauset på Oslo Børs to ganger på en uke.
Publisert:

Mandag pauset Børsen handelen i gruveselskapet Northland Resources. Da hadde aksjen rast 37 prosent, til tross for at det ikke hadde kommet noen nyheter fra selskapet.

Ifølge det svenske nettstedet di.se er det flere omstendigheter som tyder på at såkalt udekket shortsalg var årsaken til at Oslo Børs pauset handelen.

LES OGSÅ: Børspause i Northland

- Man kan undre seg

Udekket shortsalg betyr at en investor prøver å tjene penger ved å selge aksjer som egentlig ikke finnes. Deretter snur investoren seg rundt og kjøper tilbake tilsvarende mengde aksjer til en forhåpentligvis lavere pris.

Etter at loven ble endret på sommeren 2010, er udekket shortsalg forbudt for investorer i Norge.

- Det har vært en del store salg fra visse aktører, og man kan kanskje undre seg over om de virkelig har hatt aksjene, sier investorkontakt Petter Brunnberg i Northland Resources til di.se.

Gårsdagens kursnedgang skjedde i forbindelse med at én eller flere aktører solgte totalt 850.000 aksjer.

Det tilsvarer om lag 16 prosent av det totale antallet aksjer. Handelen skjedde via en bank med hovedkontor i London. Ingen har så store eierandeler i selskapet i dag, og det er ikke sannsynlig at det har vært mulig å låne så mye aksjer, påpeker di.se.

Handelsvolumet på mandag var også mye større enn det som er normalt for aksjen.

LES OGSÅ: Northland brukte opp halve pengebingen

- Fant det nødvendig med advarsel

Oslo Børs valgte allerede før helgen å gå ut med advarsel om forbudet mot udekket shorthandel.

Det skjedde etter at gruve-aksjen hadde falt 22,3 prosent bare få minutter etter at Oslo Børs hadde åpnet.

I dag sendte Børsen ut en ny advarsel.

Kommunikasjonsjef Guro Steine forteller til E24 at hun ikke kan kommentere noe mer enn det som fremgår av børsmeldingene de har sendt ut.

- Vi observerte handelen og fant det nødvendig å minne om udekket shortsalg før helgen. Det ble også presisert i meldingen i dag at det ikke er anledning til å selge aksjene som ikke er utstedet, sier hun til E24.

LES OGSÅ: Northland stupte 22 prosent

Antall aksjer vil øke

Gruveselskapet, som utvikler jernmalmkonsentrat fra gruver i Nord-Sverige og Finland, har gjennom hele året vært gjennom en tung krise, konkursbeskyttelse og reorganisering.

Etter måneder under rettslig administrasjon fikk selskapet på fredag en etterlengtet rettslig godkjenning til å tre ut av konkursbeskyttelsen.

I forbindelse med restruktureringen gjennomførte Northland Resources en spleis av aksjene i forrige uke. Selskapet har også tildelt warrants til obligasjonseiere, hvilket betyr at antall aksjer kommer til å øke kraftig fremover.

Oslo Børs avsluttet pausen i gruveaksjen tirsdag formiddag. Ved stengetid var aksjen ned 37,76 prosent.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no