Her boltrer robotene seg i Statoil-aksjen

Lynkjappe aksjeroboter herjer også i ordreboken til Norges største selskap.

ORDRENE FLYTER: Her er topplisten over antall «fantomordrer» på Oslo Børs i november. I Statoil-aksjen var det en rekke tilfeller der flere hundre ordre ble lagt inn og slettet igjen i løpet av ett sekund.

Thomas Nilsson
  • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert: Publisert:

Norges største selskap, Statoil, ble i november utsatt for 95 enkeltstående sekunder hvor over 500 ordrer ble lagt inn og slettet umiddelbart - uten at en eneste aksje ble omsatt.

Dette til tross for at det på en normal dag blir omsatt mer aksjer i Statoil enn i noen andre norske selskaper.

Dette viser en omfattende analyse gjennomført av den amerikanske algoritmeeksperten Eric Hunsader i Chicago-baserte Nanex Llc.

Les også: Slik herjer robotene på Oslo Børs

Særlig var andelen «fantomordrer» (ordrer som forsvinner i løpet av millisekunder) høy 3. november. Dette var ingen dramatisk dag for Statoil på børsen, men en god dag for hele markedet. Hovedindeksen endte opp 2,6 prosent og Statoil-aksjen steg med 1,9 prosent.

Mange tilfeller

Listen nedenfor viser de tilfellene der superraske aksjeroboter herjet som verst i ordreboken til Storebrand.

(Saken fortsetter under listen)

FANTOMENE: Denne listen viser de mest ekstreme eksemplene på høy ordreaktivtet i Statoil-aksjen. På disse dagene og i disse sekundene kom det inn store mengder bud som umiddelbart ble trukket tilbake på Statoil-aksjen.

I tillegg til å gjøre en analyse av alle aksjene på Oslo Børs, gjorde han en omfattende analyse av noen få millisekunder i Frontline-aksjen den 22. november.

Les hele analysen her.

E24 har bedt Oslo Børs om å utlevere informasjon om hvilke meglerhus som står bak ordrene som slettes umiddelbart, men ledelsen ved Oslo Børs ønsker ikke å dele denne informasjonen.

Mulig tiltak

Kommunikasjonsdirektør Per Eikrem ved Oslo Børs sa tidligere denne uken til E24 at Børsen løpende vurderer tiltak for å begrense ordreaktiviteten.

- Vi er ikke uenige i at det kan være et aktuelt tiltak å begrense ordreaktivitet, det er også noe vi løpende vurderer. Men det er ingen tvil om at algoritmene tilfører likviditet til markedet, selv om de har en mye kortere tidshorisont enn tradisjonelle aktører. Det er derfor viktig at eventuelle tiltaket treffer riktig, og for eksempel ikke skader likviditeten, skrev Eikrem i en e-post til E24.

Les mer om robotene:

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Robot

Flere artikler

  1. Robotene surfer på Golden Ocean

  2. Her slettes 1300 ordrer i Rec på ett sekund

  3. Ellevill aktivitet i Storebrand-aksjen

  4. Annonsørinnhold

  5. - Synd for Oslo Børs atvi må trekke oss bort

  6. Børsgigant gir bøtertil aksjeroboter