Hvitvaskingsmistanker mot Swedbank: Løfven truer med tøffere regler

Sveriges statsminister truer med strengere regler etter SVTs avsløringer om mistenkt hvitvasking også i Swedbank, etter en langvarig hvitvaskingsskandale i Danske Bank.

TRUER BANKENE: Sveriges statsminister Stefan Løfven truer med strengere regler etter hvitvaskingsmistankene mot Swedbank, som kommer i kjølvannet av en omfattende hvitvaskingsskandale i Danske Bank. Han frykter for tilliten til banksystemet.

Foto: Claudio Bresciani, TT / NTB Scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Sveriges statsminister Stefan Løfven truer med strengere regler mot hvitvasking, etter at SVTs Uppdrag granskning avslørte mistanker om hvitvasking for mange milliarder ved hjelp av Swedbank-kontoer i Baltikum.

Det skriver nyhetsbyrået TT, som har møtt ham under et besøk i Madrid.

– Om dette siste stemmer, sånn at man kan bekrefte disse bristene hos Swedbank, så er det naturligvis fullstendig uakseptabelt, sier Løfven til TT.

Banksektoren tjener enorme summer på å utføre sitt oppdrag, men dersom de blir tatt i å legge til rette for kriminell hvitvasking kan det ødelegge tilliten til hele systemet, sier Løfven.

– Er det slik at det er to – og hva er det som ikke sier at det er tre eller fire – banker? Det vet vi ikke. Så åpenbart trengs det en gjennomgang av banksektoren i sin helhet, for vi kan ikke tolerere dette som samfunn, sier Løfven.

– Det kan definitivt trenges mer lovgivning, sier han.

Les mer: Swedbank anklages for hvitvasking i Baltikum

Les også

Swedbank anklages for hvitvasking i Baltikum

Finanstilsynene gransker Swedbank

Mistankene mot Swedbank kommer etter at en omfattende hvitvaskingsskandale rammet Danske Bank og selskapets aktivitet i Estland. Den har blant annet ført til at Danske Bank-sjef Thomas Borgen gikk av, og banken er under gransking i flere land.

Denne uken startet finanstilsynene i Sverige og Estland en felles gransking av opplysningene SVT kom med om Swedbank-kontoer som kan være brukt til hvitvasking i Baltikum. Granskingen skal også omfatte transaksjoner i Litauen.

Swedbank har samtidig hyret EY til å gjennomføre en egen gransking, og resultatet skal være klart til bankens generalforsamling 28. mars.

Les også

Finanstilsynene granskes etter Danske Bank-skandalen

Danske Bank forlater Baltikum

Det har også skjedd mye i Danske Bank-saken den siste uken. Blant annet har Danske Bank bestemt seg for å legge ned virksomheten i Baltikum og Russland, etter at Estlands finanstilsyn ga banken åtte måneder til å avslutte virksomheten i landet.

I tillegg skal Det europeiske banktilsynet formelt granske finanstilsynene i Danmark og Estland for mulige brudd på EU-lovverket i forbindelse med hvitvaskingsskandalen i Danske Bank.

Danske Bank er under etterforskning i Danmark, Estland og USA, og sistnevnte gir risiko for store bøker.

Med rundt 3,3 millioner husholdningskunder og hundretusenvis av bedriftskunder er Swedbank den største banken i de tre baltiske landene Estland, Latvia og Litauen, ifølge TT.

Her kan du lese mer om

 1. Swedbank
 2. Danske Bank

Flere artikler

 1. Swedbank anklages for hvitvasking i Baltikum

 2. Danske Bank får åtte måneder på å forlate Estland

 3. Razzia mot Swedbank i Sverige

 4. Annonsørinnhold

 5. Styrelederen i Swedbank går av på dagen

 6. Betalt innhold

  Slik ble verdens reneste banker paradiser for russiske kjeltringer