DNO varsler nye oppkjøp på norsk sokkel

DNO leverte rekordhøy omsetning i 2018, og øker investeringsbudsjettet for å vokse seg enda større på norsk sokkel.

FORNØYD: Styreleder Bijan Mossavar-Rahmani vil gjøre DNO til et stort oljeselskap på norsk sokkel, og smiler etter et sterkt 2018 med rekordhøy omsetning.

Foto: Sindre Hopland
 • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

Ikke før støvet har lagt seg etter oppkjøpet av Faroe Petroleum, er DNO på utkikk etter flere muligheter for å vokse på norsk sokkel.

Styreleder i DNO, Bijan Mossavar-Rahmani, sa til investorer og analytikerkorpset torsdag, at oppkjøpet av Faroe gjør at selskapet nå får langt større kapasitet til å satse på norsk sokkel.

DNO varslet i årsrapporten at selskapet øker investeringsbudsjettet med mer enn 40 prosent fra 2018 til 420 millioner dollar, tilsvarende 3,59 milliarder kroner. Til sammenligning var investeringene i 2018 på nær 300 millioner dollar.

Mossavar-Rahmani vil bli større i Norge med både produksjon, leteing og utvikling, og trekker frem muligheten som finnes ved å bytte eiendeler, og peker på hvordan Faroe gjorde en stor byttehandel med Equinor, hvor førstnevnte økte sin produksjon og kontantstrøm med 1,7 milliarder kroner.

– Dere snakket om flere oppkjøp?

– Vi vil gjøre flere oppkjøp, og bli mye større i Norge, sier Mossavar-Rahmani.

Mange muligheter

Styrelederen sier de hadde flere oppkjøpsmuligheter i tankene da de entret det norske markedet i 2017.

– Hva slags type oppkjøp har dere i tankene nå?

– Faroe kan jo gi deg en indikasjon på det, men det er mange måter å vokse på. Det kan hende at vi ikke gjør et så stort oppkjøp som Faroe var, som vi mener var den beste muligheten på norsk sokkel.

Oppkjøpene er av typen «bolt-on», som betyr at man kjøper mindre eiendeler eller selskaper som ligner på DNO, og som kan tilføre selskapet strategisk verdi.

Det er også snakk om å kjøpe det han kaller større eierandeler i lisenser

Les også

Faroe-styret: Budet er ikke godt nok, men aksepter det

– Vi har sett på mange muligheter på norsk sokkel, og Faroe var den muligheten vi lukket først, sier DNO-toppen.

Han sier videre at det også er en mulighet å kjøpe eiendeler i prosjekter som er for små for veldig store selskaper, og for store for små selskaper.

Da DNO gjorde comeback på norsk sokkel gjennom oppkjøpet av Origo Exploration i 2017, var ambisjonene å produsere 50.000 fat olje om dagen.

– I dag er målet å bli mye større enn det, smiler styrelederen.

I dag kommer DNOs inntekter hovedsakelig fra lisenser i Kurdistan (Irak) og til dels Oman.

Kaller Faroe-prosessen en såpeopera

DNO eier nå over 96 prosent av aksjene i det færøyske selskapet Faroe Petroleum, og planlegger å ta det av børs i London den 14. februar.

DNO får som følge av oppkjøpet med seg 90 letelisenser i Norge, hvorav 22 av disse allerede er i produksjon.

Oppkjøpet ble ikke udramatisk og heller ikke uten skittkasting, ettersom Faroe-styret var langt ifra innstilt på å bli kjøpt opp.

– En lærdom jeg har tatt ifra oppkjøpet er at briter ikke liker fiendtlige oppkjøp, og spesielt fra folk utenfor England, sier Mossavar-Rahmani.

Les også

DNO øker Faroe Petroleum-budet til syv milliarder kroner

Han sier for øvrig at strategien deres fungerte som planlagt. Styrelderen mener oppkjøpet hadde alle elementene som trenger for å lage en god tv-serie.

– Prosessen ble som en såpeopera, med nye meldinger fra begge siden hele tiden. Jeg tror redaktørene håpet på at oppkjøpsprosessen vil dratt ut lenger, ler styrelederen.

Mossavar-Rahmani sier for øvrig at han gleder seg til å jobbe sammen med folkene i Faroe. Han mener selskapet frem til nå har vært begrenset når det kommer til finansiering, noe DNO ønsker å fikse slik at man kan vokse så raskt som mulig.

Nøyaktig hvor DNO er noen år frem i tid vil han vente med å svare på til de har fått ordentlig oversikt på Faroe-eiendelen.

Rekordresultat

DNO la torsdag frem tall som viser at inntektene havnet på 829 millioner dollar, tilsvarende over 7 milliarder kroner i 2018, som er den høyeste omsetningen selskapet noen gang har levert.

Les på E24+

De ti mest spennende leteprosjektene på norsk sokkel i 2019

For fjerde kvartal havnet inntektene på 368,8 millioner dollar, opp fra 116 millioner dollar året før. Det var ventet at inntektene ville havne på 186 millioner dollar, ifølge Infront.

Driftsresultatet (ebitda) havnet på 304,8 millioner dollar, opp fra 61,2 millioner dollar i samme periode året før. På forhånd var det ventet at driftsresultatet ville ende på 134 millioner dollar.

Selskapet ga for første gang på 17 år utbytte i 2018, og skal på nytt betale utbytte i mars 2019. Noe mer enn det, ville ikke styreleder Mossavar-Rahmani love fremover.

– Vi er ingen utbyttemaskin, for at vi skal bli det må vi gjøre et veldig stort funn. Det er for tidlig å si noe mer om utbytte for årene fremover, forklarte han analytikerne torsdag.

I 2018 produserte selskapet i snitt 117.600 fat olje per dag, opp fra 113.500 fat året før. I januar hentet selskapet imidlertid opp 128.000 fat i snitt per dag.

Les også

Faroe-vurdering etter DNO-bud: – Undervurderer Faroes verdier betydelig

Les også

Faroe-styret avviser DNO-bud: – Forsøker å utnytte oljeprisfallet

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. DNO

Flere artikler

 1. Faroe-vurdering etter DNO-bud: – Undervurderer Faroes verdier betydelig

 2. DNO kritisk til Faroes avkastning

 3. Betalt innhold

  DNO leverte rekordår. Nå må oljeselskapet nedbemanne

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  DNO skal investere 1,3 milliarder på norsk sokkel i år

 6. Resultatvekst og bedre enn ventet fra DNO