Bloomberg: Investor hevder Børsens styre forsøker å blokkere Euronext-budet

Kampen om Børsen har spisset seg til denne uken. Nå hevder aksjonæren Incentive at børsstyret forsøker å favorisere Nasdaq og blokkere Euronext på en urettferdig måte.

BUDKAMP: Både Euronext og Nasdaq ønsker å kjøpe Oslo Børs.

Foto: Stian Lysberg Solum NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:,

I budkampen mellom Nasdaq og Euronext forsøker styret ved Oslo Børs å endre reglene for å favorisere førstnevnte på en urettmessig måte, hevder en av de største aksjonærene i et brev denne uken, ifølge Bloomberg.

Aksjonæren, hedgefondet Incentive, hevder i brevet at børsstyret har forsøkt å påvirke regulatoriske myndigheter til å vurdere strammere restriksjoner, ved å sette det minste akseptnivået til to tredjedeler, skriver nyhetsbyrået.

Dette vil i så fall kunne være et hinder for Euronext sin gjennomføring av aksjekjøpet de har avtalt.

Euronext har nemlig kunngjort aksept fra aksjonærer som eier rett over halvparten av aksjene, og den fransk-nederlandske børsgruppen har sagt at den vil gjennomføre kjøpet av disse aksjene som planlagt.

Les også: (+) Nasdaq har to håp å klamre seg til i kampen om Oslo Børs

Hevder styret forsøker å påvirke myndighetene

Bakgrunnen for påstanden om forsøk på påvirkning er Børsens pressemelding fra 30. januar, der styret gir sin støtte til Nasdaqs bud, fremgår det av brevet.

I meldingen skriver børsstyret at «en situasjon der 1/3 eller mer av aksjonærene avslår Euronext-tilbudet vil føre til en suboptimal eier- og styringsstruktur», og at «Oslo Børs VPS har antatt at slike betraktninger ville være relevante for den generelle egnethetsvurderingen som myndighetene må foreta».

Til E24 skriver Incentive-forvalter Svein Høgset følgende:

– Vi stiller oss tvilende til hvordan det kan være hensiktsmessig for styret å så uforbeholdent anbefale Nasdaq’s tilbud uten å ta hensyn til det Euronext skulle ønske å tilby, dersom styret ønsker å ivareta aksjonærene på en god måte. Vi mener også at styret, ved å si det de sier i sin pressemelding 30 januar, ikke handler i tråd med egne retningslinjer når de ber myndighetene innføre strengere eierbegrensningsregler i selskapet i etterkant av at to kvalifiserte budgivere har lagt bud på selskapet.

Påstandene avvises blankt av Oslo Børs. Kommunikasjonsdirektør Per Eikrem sier det ikke stemmer at Børsen har bedt myndighetene om en endring slik at minste akseptkrav settes til to tredjedeler, men understreker at de er «opptatt av å ha et avklart eierskap».

Høgset ber styret om likebehandling av budene.

– Nå må styret arbeide for å unngå at situasjonen blir fastlåst og sikre aksjonærenes interesser. Det gjøres best ved å likebehandle de to budgiverne, sørge for at begge strekker seg lengst mulig både når det gjelder planer for videreutvikling av selskapet og tilbudt pris, og gi anbefaling basert på de endelige budene, skriver han.

Budkrig om Børsen

Kampen om Oslo Børs hardnet til denne uken da Euronext svarte rivalen Nasdaq med å heve budet på den norske markedsplassen.

Det var på julaften at den fransk-nederlandske børsgruppens første bud på alle aksjene i Oslo Børs VPS Holding ble kjent.

Deretter kom den amerikanske børsgiganten Nasdaq på banen, og la inn et høyere tilbud som fikk børsstyrets og storeierne DNB og KLPs velsignelse.

Men Euronext har ikke gitt opp, og sier seg nå fornøyd med å kjøpe den halvparten av aksjene som selskapet allerede har fått tilslag på.

Bakgrunn: Børsen holder på Nasdaq-anbefaling: – Det står vi på

Børsen avviser blokkering

I brevet til børsstyret, sendt av Incentive-grunnleggerne Svein Høgset og Alexander Kopp, skriver de to at grepet vil hule ut verdiene i Oslo Børs, og at det strider mot aksjonærenes interesser, ifølge nyhetsbyrået.

Incentive er blant aksjonærene som støtter budet fra Euronext.

I en e-post til Bloomberg skriver styreleder ved Oslo Børs, Catharina Hellerud, at styret er opptatt av faktorer utover de rent finansielle betingelsene, slik som utviklingen av verdipapirinfrastrukturen og kapitalmarkedet, men avviser at styret forsøker å blokkere budet fra Euronext.

Les også

Analytiker tror Nasdaq trekker bud på Oslo Børs

Les også

Olav Thon om Oslo Børs: – Burde være på norske hender

Les også

Euronext-sjefen om budet på Oslo Børs: – Ja, prosessen var uvanlig

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Nasdaq jekker opp budet på Oslo Børs – matcher budet til Euronext

  2. Salget av Oslo Børs: – Viktig å se om andre budgivere er interessert

  3. Tok initiativ til Euronext-budet: – Fare for at Oslo Børs blir hengende etter

  4. Annonsørinnhold

  5. – Vi har full støtte fra de viktige strategiske eierne

  6. Finanstilsynet godkjenner Euronext og Nasdaq som eier av Oslo Børs