Kronekursen

Svakeste krone på to år etter en av de svakeste enkeltdagene de siste 20 årene

Mandag hadde kronen en av sine svakeste enkeltdager de siste 20 årene. Etter statsbudsjettet falt kronen til det svakeste nivået på to år mot handelspartnernes valutaer.

SVAK KRONE: Kronen svekket seg etter at statsbudsjettet ble lagt frem mandag, og hadde sin svakeste dag på to år målt ved I44-indeksen. Dette er en million kroner i tusenlapper.

Nils S. Aasheim, Norges Bank
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Den norske kronen svekket seg mot flere valutaer mandag, og ble handlet til over 10 kroner mot euroen og 9,14 kroner mot dollaren.

Kronen hadde en av sine svakeste dager de siste 20 årene, målt ved sentralbankens favorittmål, I44-indeksen.

Denne måler kronen mot 44 av Norges handelspartneres valutaer, og banken registrerte mandag 109,29 poeng på indeksen (se graf nederst i saken).

Det er det svakeste nivået for I44 siden julen 2017, da indeksen var oppe i 109,65 poeng. Et høyere tall på indeksen indikerer en svakere krone. Målt ved I44 har kronen svekket seg med 0,45 prosent mot handelspartnernes valutaer siden nyttår og 4,4 prosent fra bunnivået i juli.

NB! Saken er endret, da en tidligere versjon oppga feil prosenttall for kronesvekkelsen siden nyttår.

Les også

Solberg-regjeringen holder på vekstanslag

– Strammere enn ventet

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror regjeringens signaler om lavere oljepengebruk enn ventet neste år kan ha påvirket markedene noe.

– Budsjettet var strammere enn ventet, og sånn sett er det på marginen mindre sannsynlig med videre renteoppgang. Noen fryktet kanskje et veldig ekspansivt budsjett som kunne gi mulighet for flere rentehevinger, noe som argumenterer for en sterkere krone. Det kan være en mulig forklaring, sier Bruce til E24.

– Hvorfor er kronen så svak?

– En ting som blir nevnt mye er at kronen normalt er svak mot slutten av året. Ellers så er det uro i markedene, og valutamarkedet vet at med en gang det kommer negative nyheter så svekker kronen seg, sier han.

Les også

Spår rekordsvak krone til jul

17. svakeste enkeltdag

De siste 20 årene er det bare 16 enkeltdager der Norges Bank har registrert en svakere krone enn mandagens registrering på I44-indeksen. De fleste av disse dagene kom rundt årsskiftet 2015–2016 da oljeprisen lå på 30–40 dollar fatet.

Kronen nådde sitt svakeste nivå i dette årtusenet den 7. januar 2016, da Norges Bank registrerte I44-indeksen på 110,51 poeng. Tre år tidligere, midt under oljeboomen, nådde kronen sitt sterkeste nivå mot handelspartnernes valutaer de siste 20 årene, da I44-indeksen ble registrert på 84,30 poeng den 13. februar 2013.

I skrivende stund ligger derimot oljeprisen på 58 dollar fatet, og Norges regjering venter vekst over trenden neste år. Likevel er kronen altså like svak som den var midt i den verste nedturen for oljebransjen på mange år.

Økonomer har lagt skylden for den uvanlig svake kronen på handelskrig og internasjonal usikkerhet, som gjør at investorer skyr små valutaer og heller plasserer pengene sine i antatt sikrere eiendeler, som amerikanske statspapirer eller gull.

Også utsiktene til svakere global vekst som kan dempe oljeprisen kan ha bidratt til at investorer skyr kronen.

Les på E24+ (for abonnenter)

Det store krone-mysteriet: Derfor er Norges valuta så svak

Tror på høyere inflasjon

– Hva er effekten av den svake kronen for Norge?

– Vi kommer jo til å se litt høyere inflasjon i Norge fremover enn vi ellers ville ha gjort. Vi har fått et ganske solid svekkelse i kronen fra sommeren av, og det tar jo rundt seks måneder før det slår inn i inflasjonen. Ellers er det jo klart at inntjeningen i nok i veldig mange eksportbedrifter i Norge er veldig bra for tiden, sier Bruce.

– Er den uvanlig svake kronen noe vi bør være bekymret for?

– Norge får lavere kjøpekraft mot utlandet, så vi blir litt fattigere, men det er ikke noen grunn til bekymring. Men det er klart at svingninger i valutamarkedet ikke nødvendigvis er heldig, for eksempel dersom uroen ute skulle gå over og kronen får et løft, sier Bruce.

– Hvis vi i en periode med svak valuta bygger opp økonomien vår og tar mange investeringsbeslutninger blant annet i råvareorientert industri, vil det kunne bli utfordringer hvis kronen snur, legger sjefanalytikeren til.

Her kan du lese mer om

 1. Kronekursen
 2. Norsk krone
 3. Norges Bank
 4. valuta

Flere artikler

 1. Kronen med ny årsverste

 2. Dollar og euro nesten to kroner dyrere enn ved nyttår

 3. Kronens dramatiske nedtur: Svekket 14 prosent siden nyttår

 4. Annonsørinnhold

 5. Kronen på sitt svakeste på 30 år: – Vi skal ha en svak krone

 6. Falt mot handelspartnernes valutaer: Svakeste krone på mange tiår