Tror Bank Norwegian vil fylle på kapitalen med milliardlån

Nye regler som skal hindre kriser gjør at Bank Norwegian må sette til side mer kapital. Kapitalbehovet er på flere milliarder kroner, tror analytikere.

Vidar Ruud / NTB scanpix

FÅR KAPITALKRAV: Konsernsjef Tine Wollebekk i Norwegian Finans Holding, selskapet som eier Bank Norwegian.
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Innføringen av EUs krisehåndteringsdirektiv medfører endringer i kapitalkrav til banker også i Norge.

Bank Norwegian melder onsdag at de har fått beskjed fra Finanstilsynet om et kapitalkrav som vil være på 4,675 milliarder kroner, med en frist som er satt til 30. juni 2020.

En plan for hvordan kravet skal møtes fremover skal leveres til Finanstilsynet innen 31. mars 2020.

Les på E24+ (for abonnenter)

Nå flykter flere forbrukslånsbanker utenlands etter strengere regler

Venter låneopptak

Kravet kan oppfylles med opptak av lån i obligasjonsmarkedet hvis man utsteder obligasjoner med minst et års durasjon i 2019, ifølge analytiker Johan Ström i Carnegie.

Han tror banken vil trenge et kapitalpåfyll på rundt tre milliarder kroner, men sier det er usikkerhet om den nøyaktige summen avhengig av kostnad, utbytteambisjoner og interesse i markedet.

Bank Norwegian har planer om å betale ut overskuddskapital i utbytte, noe banken gjentok ved rapporteringen av tredje kvartal.

– Banken skal nå både tilfredsstille tilsyn med mer kapital og aksjonærer gjennom utbytte på kort tid, sier Ström til E24.

– Dette er ikke nytt. Vi har ventet på det lenge. Det eneste som er nytt er tidspunktet for når kravene må oppfylles, som er 30. juni 2020, sier analytikeren.

Ström får følge av ABG Sundal Collier. Ifølge TDN Direkt ser meglerhuset et kapitalbehov på to milliarder kroner på kort sikt, men trolig mer på sikt ettersom bankens risikovektede eiendeler vokser.

Les også

Bankene merker effekt av innstramming: – Har utbetalt noen færre lån

Vil hindre at kriser sprer seg

Analytiker Geir Kristiansen i Nordic Credit Rating sier at gjeldstypen, kalt konvertibel gjeld eller tier 3-kapital, kan konverteres til egenkapital i en krisesituasjon, hvilket skal gi beskyttelse til innskuddskunder og eiere av seniorgjeld i banken.

– Ved å kreve at bankene utsteder konvertibel gjeld ønsker myndighetene å hindre at kriser i enkeltbanker fører til en systemkrise. Dette er regler som gjøres gjeldende i Europa, og banker har begynt å forberede seg, sier han.

Myndighetenes krav skal gjøre bankene mer solide og fastsettes sammen med en krisetiltaksplan.

Kravene kommer i forbindelse med endringer i EUs krisehåndteringsdirektiv. Det ble vedtatt i EU i mai, og her hjemme fastsetter Finanstilsynet planer og krav i løpet av 2019.

Her kan du lese mer om

 1. Bank Norwegian
 2. Finanstilsynet
 3. Kapital

Flere artikler

 1. Må sette til side 4,67 mrd. som beskyttelse mot krisetider

 2. Kan nektes utbytte: Bank Norwegian falt tungt

 3. Finanstilsynet ber banker og forsikringsselskap å revurdere utbytte for 2019

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Norske banker sliter hvis corona-krisen treffer like hardt som kriseøvelsen til Finanstilsynet

 6. Bankene får mer tid til å ruste opp mot kriser