Bestikkelsene i Namibia

Tidligere Økokrim-topp: – Ikke overrasket

Tidligere Økokrim-topp Erling Grimstad mener korrupsjonssaken der DNB er viklet inn, berører tilliten til hele banksystemet.

Advokat Erling Grimstad mener norske banker er naive med tanke på hvor mye hvitvasking som foregår i Norge.

Cornelius Poppe
 • Sindre Hopland
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:,

– Jeg er ikke overrasket, sier Grimstad om at Økokrim tirsdag ettermiddag annonserte at de etterforsker DNB i forbindelse med den påståtte korrupsjonen i Samherji-saken, som har vært bredt omtalt den siste tiden.

Etter at han sluttet som assisterende Økokrim-sjef i 2004, har Grimstad hjulpet banker og finansinstitusjoner med spørsmål knyttet til hvitvasking og økonomisk kriminalitet.

Grimstad mener uavhengig av hva slags materiale, mistanker eller tips Økokrim sitter på, er dette for stort til at man kan sitte stille i båten.

– Økokrim tenker nok at når det er DNB det er snakk om, Norges største bank, og forholdene beskrevet i mediene er svært alvorlige, er vurderingen om man skal gjøre noe enkel. Hadde man valgt å ikke gjøre noe med så alvorlige beskyldninger, ville folk lurt på om Norges største bank var skjermet fra politiets interesse, sier den tidligere Økokrim-toppen, som nå driver sitt eget advokatbyrå.

Han mener det er viktig å understreke at en etterforskning av Økokrim ikke betyr at man har funnet lovbrudd, men at man undersøker om det kan ha skjedd noe i strid med hvitvaskings- eller straffeloven.

Les også

Økokrim etterforsker DNB i kjølvannet av saken om påstått korrupsjon i Namibia

– Har vært naive

Grimstad ønsker ikke å kommentere på saken spesifikt slik den er fremstilt i mediene, men sier han lenge har gått og ventet på at slike forhold DNB beskyldes for, skulle kommer frem i lyset i Norge.

Finanstilsynet har tidligere i år refset DNB for svakheter i arbeidet med å avdekke mulig hvitvasking, blant annet for «underrapportering av mistenkelige forhold» i deler av banken.

«Finanstilsynets vurdering er det lave antallet rapporterte mistenkelige forhold en klar indikasjon på at divisjonene ikke har lyktes i å identifisere, undersøke og rapportere mulig hvitvasking», skrev tilsynet i et brev til DNB i august.

Under forrige ukes kapitalmarkedsdag i London uttalte DNB-topp Kjerstin Braathen til E24 at man «aldri kan garantere at man ikke blir misbrukt», men at bekjempelse av økonomisk kriminalitet har høy prioritet.

Advokat Grimstad mener norske banker lenge har trodd at de var skjermet fra denne typen kriminell aktivitet, som ofte har vært knyttet til det sveitsiske bankvesenet.

– Jeg tror det har bygget seg opp en naivitet, men nå lærer man en alvorlig lekse.

– Basert på tidligere saker i Norge, hvordan vurderer du denne?

– Det er vanskelig å si noe om størrelsen, men at den største banken i landet er gjenstand for en slik medieomtale, er alvorlig. Og ikke bare for DNB. Dette handler om tilliten til hele banksystemet.

Les på E24+ (for abonnenter)

DNB stokker om: Dette er ledelsen etter Rune Bjerkes avgang

Tror det kommer mer

DNB ønsker ikke å uttale seg om saken mandag kveld, men i en epost til E24 skriver kommunikasjonssjef Even Westerveld at de vil dele fortrolige kundeopplysninger med Økokrim, som de frem til nå ikke har hatt mulighet til å dele.

– Vi kan ikke utelukke at våre egne undersøkelser vil identifisere forbedringspunkter i bankes arbeid. Samtidig er det viktig å minne om at det ikke er en norsk bank som er anklaget for korrupsjon eller hvitvasking, men et islandsk fiskeriselskap, sier Westerveld.

Grimstad sier norske banker er spesielt utsatt, blant annet på grunn av den norske kronen.

– Det at vi har en egen valuta som kan veksles fra og til euro og dollar, er ettertraktet for kriminelle, sier han og forklarer at dette gjør det enklere å slette spor.

– Samtidig ser penger som kommer ut av en norsk bank, hvitere ut enn penger fra mange andre lands banker, ettersom Norge er et land med et godt rykte og lite kriminalitet.

Han sier norske banker kan ha blitt «en honningkrukke» for kriminelle som har spesialisert seg på å sende penger gjennom skatteparadiser med liten grad av innsyn, og at å oppdage slik aktivitet krever ekstra innsikt og kunnskap.

– Jeg er redd for at det kommer flere eksempler på dette fremover.

Her kan du lese mer om

 1. Bestikkelsene i Namibia
 2. DnB
 3. Hvitvasking
 4. Økokrim
 5. Samherji
 6. Kjerstin Braathen

Flere artikler

 1. DNB-sjefen om hvitvaskingsanklager: – Jobber for å få frem all informasjon

 2. Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet

 3. Aksjonær om DNB-etterforskning: – Viktig at ledelsen tar dette på alvor

 4. Annonsørinnhold

 5. Økokrim etterforsker DNB i kjølvannet av saken om påstått korrupsjon i Namibia

 6. Betalt innhold

  Økokrim etterforsker DNB i forbindelse korrupsjonsanklager mot islandsk fiskerigigant