Storaksjonær tror på Biotec Pharmacons kursendring: – Nå er vi på rett vei

Det farmasøytiske selskapet vil kvitte seg med sårbehandlingen som har vært et viktig område i en årrekke, og satser på at enzymvirksomheten skal snu røde tall til overskudd.

ENDRER KURS: Biotec Pharmacon skal selge den delen av selskapet som går med tap.

Illustrasjonsfoto: Konstantin Kolosov / Shutterstock / NTB scanpix
Publisert:

Biotec-ledelsen presenterte tirsdag omleggingen, som skal løfte selskapet til lønnsomhet i 2020 etter mange år med underskudd.

Jon Rømer Sandberg er en av de største aksjonærene i Biotec Pharmacon, og leder valgkomiteen. Han er positiv til grepene styret og ledelsen har tatt.

– Vi har en god ledelse og et godt styre. Jeg tror det vil ta tid, men nå er vi på rett vei, sier han til E24.

Les på E24+ (for abonnenter)

Fra «dødens dal» til markedet: Slik stiller du diagnosen på norske biotek-selskaper

Skal selge sårbehandling

Sårkremen Woulgan ble lansert i 2014, og optimismen var stor.

Virksomheten går imidlertid med tap. Ledelsen setter derfor nå foten ned og vil selge Woulgan.

Planen er å innlede forhandlinger med en potensiell ny eier av Woulgan innen seks til ni måneder.

Enzymvirksomheten ligger i datterselskapet Arctic Zymes. Selskapet utvikler og produserer enzymer til bruk i forskning, og kan vise til solid salgsvekst.

Denne delen av selskapet skal videreutvikles, også gjennom mindre oppkjøp. Biotec forventer at den første transaksjonen skjer i første halvår neste år.

Les også

Småinvestorer mangedobler handelen i helseraketter på Børsen

Har tro på enzymvirksomhet

Sandberg mener en videreføring av satsingen på sårbehandlingen, hvor Biotec taper penger i dag, ville «risikert å ødelegge den lønnsomme delen av selskapet», altså enzymvirksomheten.

– Det ser ut til at det er et marked med veldig stor vekst, sier Sandberg, som peker på bruksområder innenfor diagnostikk og forskning.

– Det virker som Arctic Zymes har avanserte enzymer og veldig høy kvalitet på det de gjør, ikke minst i produksjonen. Det gjør produktene attraktive for de største produsentene i verden, sier aksjonæren.

Han roser både forskningsarbeidet og arbeidet med å kommersialisere produktene i Biotec.

Sandberg har vært aksjonær i tre-fire år, en periode hvor Biotec-kursen er mer enn halvert.

– Det er ikke tvil om at dette selskapet har vært forbundet med sårkremen, men de siste årene har nok de nye aksjonærene som har kommet til, inkludert meg selv, sett mer potensial i enzymdelen av selskapet.

Les også

Photocure skyter fart på Oslo Børs: – I ferd med å få gjennombrudd i USA

Toppsjef og styremedlemmer sluttet

Under presentasjonen for aksjonærene tirsdag ble Biotec-ledelsen spurt om den siste tidens store endringer, også byttet av toppsjef og to styremedlemmer som trakk seg på dagen, kort tid før selskapet varslet omleggingen av virksomheten.

Les på E24+ (for abonnenter)

Børskommentar: Får vi vite hva som egentlig skjer i Biotec Pharmacon på tirsdag?

Styreleder Marie Roskrow forklarer at lederskiftet skyldes behov for en annen type kompetanse når selskapet skal kvitte seg med sårbehandlingen.

Den forrige sjefen var ansatt mye på grunn av Woulgan-satsingen, men når denne droppes er det dagens fungerende sjef Jethro Holter som har den riktige kompetansen, ifølge Roskrow.

Hun sier at også sjefen som sluttet var enig i omleggingen.

– Det var ingen disputt, det var ingen fiendtlighet mellom styret, ledelsen og Christian (forrige toppsjef, Christian Jørgensen, journ.anm.). Og han fortsetter å støtte selskapet og vi fortsetter å støtte han.

Ledelsen fikk også spørsmål om styret var enstemmig i avgjørelsen om strategiendring og salg av Woulgan.

– Ja, det var en enstemmig beslutning. Det var en styreavgjørelse, hvorvidt den var enstemmig eller ikke, men det var en styreavgjørelse som ble tatt. Støttet av ledelsen, selvfølgelig, sier styrelederen.

Ledelsen ble i tillegg spurt om grunnen til at de to styremedlemmene trakk seg.

– Vi tvang dem ikke, de trakk seg. Grunnen må du spørre dem om, sier Roskrow.

E24 har vært i kontakt med det tidligere styremedlemmet Arne Reinemo, som ikke vil uttale seg. Det har ikke lykkes E24 å få svar fra det andre styremedlemmet Inger Rydin om hvorfor hun trakk seg.