Forbrukslånsbankene Easybank og Brabank slår seg sammen

Fusjonen er ment å skape betydelig verdi for aksjonærene, mener selskapene. Det gir kraftig utslag på Brabank-aksjene, som skyter rett opp.

Per Braathen sitter som Brabanks største eier. Fly- og reiselivsinvestorens bankprosjekt ble notert på Merkur Market i august 2018.
Publisert:

Det nye selskapet vil gå under navnet «Brabank» og vil bli notert på minibørsen Merkur Market, melder selskapene i to børsmeldinger. Fusjonen må godkjennes av myndighetene.

Aksjonærene i Brabank vil motta 0,075 aksjer i Easybank for hver aksje i Brabank, som representerer 50 prosent av de totale utestående aksjene etter fusjonen.

Det er Easybank som står oppført som overtagende selskap i fusjonsplanen. Det kommer til uttrykk ved at styreleder Svein Linbak og konsernsjef Oddbjørn Berentsen, begge fra Easybank, går over i det nye selskapet.

Styreleder Viggo Leisner i Brabank vil bli utnevnt som nestleder i det eventuelt nye selskapet.

«Vi ser frem til å slå oss sammen med BRAbank og skape en sterk plattform for å fortsette veksten i det nordiske markedet for forbrukerfinansiering og styrke distribusjonen av våre SMB-produkter. Bankene har komplementære produkter, markedssegmenter og geografisk dekning», sier Easybank-sjef Oddbjørn Berentsen i meldingen.

Brabank har en markedsverdi på 275 millioner kroner etter at aksjen stiger med 11 øre til en aksjekurs på 40,80 øre.

De langsiktige finansielle målene er en kostnadsgrad under 20 prosent og en egenkapitalavkastning på over 20 prosent, ifølge Infront TDN Direkte, som sier målet på mellomlang sikt er en egenkapitalavkastning på 15 prosent.

Krevende periode

Det har vært en krevende periode for banker som tilbyr forbrukslån. Nordmenn har redusert sitt opptak av nye forbrukslån, og misligholdet har økt.

I tillegg sliter mange med økonomien etter coronakrisen, og det har forsterket risikoen for disse bankene, ifølge Finanstilsynet.

Les på E24+

Dette var den norske hedgefondstjernens coronaveddemål

Det vil kunne gå hardt ut over forbrukslånsbankene hvis folk ikke klarer å betjene lånene sine fremover, påpekte Finanstilsynet i en rapport denne uken.

«Den kombinerte effekten av lavere vekst, økt mislighold og reduserte priser ved salg av misligholdte porteføljer, vil kunne svekke forbrukslånsbankenes inntjening betydelig fremover», skev Finanstilsynet.

Må vedtas

Generalforsamlingene i de to selskapene skal stemme over forslaget. Denne vil etter planen bli avholdt 16. juni, opplyser selskapene i meldingen.

67,25 prosent av Easybank-aksjonærene har allerede sagt at de vil støtte forslaget. Det samme gjelder for 52,03 prosent av aksjonærene i Brabank.

Brabanks største eier er Per Braathen gjennom investeringsselskapet Braganza. Han sitter på 20,29 prosent av aksjene, ifølge de siste aksjonærlistene.

Easybanks største eier er Skagerrak Sparebank. Deretter følger Erik Must med selskapet Fondsavanse og Ingar Ulltveit-Moe med sitt Umico Gruppen.

Investor Nils Gunnar Hjellegjerde sitter som storaksjonær i både Easybank og Brabank.

Les på E24+

Børskommentar: Kahoot-aksjens emisjons-smell er bedre enn fortjent

Les også

Ekornes slet i mars, men nå går produksjonen for fullt

Publisert:

Her kan du lese mer om