En rekke banker fremskynder rentekutt: – Verre for oss om kundene går konkurs

Etter press fra kundene fremskynder en rekke banker rentekuttene sine, selv om det «koster skjorten».

Direktør Odd Einar Folland i Sparebank1 Nordvest.
Publisert:

En hel del banker melder nå om at de fremskynder sine rentekutt, etter press fra privatkunder som rammes av permitteringer og bedrifter som frykter konkurs.

Blant dem som melder om tidligere rentekutt er Sparebank1 Nordvest og direktør Odd Einar Folland.

I stedet for å kutte renten med til sammen 0,85 prosentpoeng fra 2. mai har banken nå fremskyndet kuttet til 30. mars, slik at det får rask effekt og kan motvirke krisen tidlig.

– Vi erfarer etter dialog med mange tusen kunder hver dag, at det presser seg frem at vi må delta mer i dugnaden, og bidra til at privatkunder og bedriftskunder kommer seg gjennom krisen, sier Folland til E24.

PS! Du kan se en liste over når ulike banker kutter i faktaboksen nedenfor.

Les også

Denne banksjefen kutter renten mest: – I disse tider må vi tørre litt mer

– Trenger all den støtte de kan få

Også Sparebanken Møre melder om en fremskynding. Banken vil nå kutte i midten av april, i stedet for 2. mai. Datoen er ikke klar ennå.

– Vi følger kundene våre tett i denne krevende perioden, og erfarer at mange trenger all den støtte de kan få, sier Terje Krøvel, leder for divisjon Næringsliv i Sparebanken Møre, i en melding.

Slik rammes norske bedrifter av coronaviruset:

Mange banker setter også ned innskuddsrenten, men her er det åtte ukers varslingsfrist før kuttet gjelder. Det betyr at fremskynding av kutt på utlånsrentene vil koste bankene penger.

Odal Sparebank melder at den fremskynder sitt kutt fra 7. mai til 6. april. Også Sparebanken Sogn og Fjordane melder om fremskynding fra 27. april til 6. april.

Les også

Mange er få uker fra konkurs: – Verste situasjon siden krigen

Disse går i forveien

Tidligere denne uken har flere banker gått i forveien og kuttet renten raskere og tidligere enn sine konkurrenter. Et flertall av bankene varslet opprinnelig kutt på 0,85 prosentpoeng fra slutten av april eller starten av mai.

Mandag omtalte E24 at Sandnes Sparebank kutter renten med 1,0 prosentpoeng fra 15. april.

– Vi er opptatt av å ta samfunnsansvar og delta i denne fellesdugnaden så langt som vi kan, sa banksjef Trine Stangeland.

Tirsdag skrev E24 om Sparebank1 Hallingdal Valdres som kutter 1,1 prosentpoeng umiddelbart.

– Dette kommer til å svi på resultatet vårt, men det står vi for, sa banksjef Knut Oscar Fleten.

Også banker som BN Bank, Fana Sparebank og Sparebank1 Ringerike Hadeland har oppgitt at de kutter utlånsrenten allerede i slutten av mars.

Les også

Etterlyser ytterligere lettelser fra bankene: – De gjør ikke sin del av dugnaden

– Koster skjorten

Folland sier at tiltak som kutt i rentene og avdragsfrihet kan hjelpe Sparebank1 Nordvests kunder med å komme seg gjennom coronakrisen. Banken er basert i Kristiansund i Møre og Romsdal.

- Dette vil sammen med avdragsfrihet og øvrige tiltak være et godt bidrag, især for dem som blir permittert, sier Folland.

- Har bankene vært for trege på labben her?

- Vi er en samfunnsinstitusjon. Dette handler om at vi må prøve å finansiere fundamentet vårt, sier Folland.

– Det koster skjorten å fremskynde dette. Vi har jo åtte ukers krav på varsling av endring i innskuddsrenten. Men det er verre for oss om kundene går konkurs eller må selge huset, sier han.

Les også

Finanstilsynet vil nekte bankene å betale utbytte

Krass kritikk mot DNB

Det har ikke manglet på kritikk mot DNB og andre banker fordi de valgte å vente i mange uker med rentekuttene som skal bidra til å redde næringslivet.

DNB snudde tirsdag og endret planene om å kutte utlånsrenten først i mai. Nå vil storbanken, som er 34 prosent eid av staten, kutte 5. april i stedet.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er en av dem som har tordnet mot bankene. Tirsdag beskyldte han DNB for å sabotere myndighetenes redningspakker, som er verdt mange hundre milliarder kroner. Han mener banken kutter for lite og for sent.

Les også

Kritisk til rente-nøling: – DNB må også tåle å blø litt

Storbankene fremskynder

Danske Bank vil fremskynde sine kutt til 5. april, fra tidligere 22. april. Nordea varslet mandag at de kommer til å fremskynde sine rentekutt, som opprinnelig skulle gjelde fra 29. april.

– Vi må forholde oss både til finansmarkedene, som påvirker våre egne kostnader til innlån, og til konkurransesituasjonen i det norske markedet, sier leder for Personmarked i Danske Bank Norge, Aleksander Dahl.

– Våre varslede renteendringer var allerede planlagt iverksatt før mange av våre konkurrenter, men med de endringene vi nå ser i konkurransesituasjonen er det riktig av oss å legge disse enda tidligere, sier Dahl.

Publisert: