Dagen på Wall Street

Wall Street faller tross Feds kraftpakke

De amerikanske børsene peker ned på det som er en historisk dag. For første gang er handelsgulvet på New York Stock Exchange stengt under en ordinær handelsdag. Trumps redningspakke ble stemt ned for andre gang.

 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Utviklingen på Wall Street kommer etter at den amerikanske sentralbanken tidligere mandag kom med ferske krisetiltak.

Federal Reserve (Fed) vil utvide en rekke låneprogrammer, med målsetting om at markedene skal fungere mer effektivt i kjølvannet av coronaviruskrisen.

«Det er tydelig at økonomien vår vil møte alvorlige forstyrrelser. Aggressiv innsats må gjøres på tvers av offentlig og privat sektor for å begrense tap av arbeidsplasser og inntekter og for å fremme en rask bedring når forstyrrelsene avtar», skriver sentralbanken.

Slik er utviklingen på Wall Street i 19-tiden:

 • S&P 500 faller 3,35 prosent
 • Dow Jones faller 3,48 prosent
 • Nasdaq stiger 1,24 prosent

Blant tiltakene fra Fed finner man blant annet at støttekjøp av verdipapirer, som statsgjeld og boligobligasjoner, skal ikke lenger ha en øvre grense, opplyses det. Tidligere var det planlagt kjøp for 700 milliarder dollar i slike verdipapirer.

Nå vil Fed kjøpe så mye som trengs for å sikre at markedet fungerer effektivt og at pengepolitikken får gjennomslag i de bredere finansielle betingelsene og økonomien for øvrig.

Les også

USAs sentralbank med nye krisetiltak

Mnuchin: «Veldig nær» enighet om gigantpakke

Børsene verden over og det amerikanske folk har gjennom helgen ventet på positive nyheter rundt krisepakken fra myndighetene i landet. Forslaget til pakken var på skyhøye 1.200 milliarder dollar.

USAs finansminister Steven Mnuchin snakket i forkant av handelsdagen med CNBC om den mye omtalte avtalen, som han selv har sagt er på 2.000 milliarder.

– Jeg tror vi er veldig nær. Vi trenger å få denne avtalen gjennom i dag, sa Mnuchin.

Søndag kveld ble det klart at avtalen ikke fikk det nødvendige flertallet i Senatet. Det gjorde at futureshandelen på Wall Street gikk rett i gulvet. På formiddagen bedret stemningen i førhandelen seg etter Feds krisepakke.

I 19-tiden norsk tid ble redningspakken blokkert for andre gang i Senatet, ettersom Demokratene mener redningspakken ikke er stor nok.

Les på E24+

Slik jobber toppsjefene fra stua og kjøkkenbordet

Stengt handelsgulv

For første gang i New York Stock Exchanges 277 år lange historie er det fra mandag innført utelukkende elektronisk handel.

I praksis betyr det at det verdenskjente handelsgulvet «Big Board» holder stengt.

Det var forrige uke børseieren Intercontinental Exchange varslet at gulvet ville bli stengt som følge av at to ansatte hadde fått påvist coronasmitte.

– Markedene våre er fullt i stand til å operere på en elektronisk måte for å betjene alle våre deltakere, sa Stacey Cunningham, president for New York Stock Exchange i en kommentar.

Handelsgulvet ble første gang åpnet for 117 år siden. Siden den gang har gulvet utelukkende vært stengt samtidig som børsene har vært stengt, ifølge The Street.

Sist gang det skjedde var under stormen Sandy i 2012, som førte til flom på Lower Manhattan. De amerikanske børsene holdt også stengt i fire dager på grunn av 11. september.

Det er foreløpig uklart hvor lang tid handelsgulvet vil komme til å holde stengt. Intercontinental Exchange opplyser at de vil følge situasjonen nøye for å beslutte når det er passende å åpne igjen. Børseieren har også understreket at åpningstidene ikke endres som følge av at handelsgulvet er stengt.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. New York Stock Exchange
 3. Wall Street
 4. S&P 500
 5. Dow Jones
 6. Nasdaq

Flere artikler

 1. Hele oppgangen i Trumps presidentperiode har nå forduftet på 34 dager

 2. NYSE stenger handelsgulvet på Wall Street fra mandag

 3. Knallsterk børsdag på Wall Street

 4. Børsoppturen på Wall Street avtok mot slutten

 5. Markant oppgang på Wall Street etter virusoptimisme