Dagen på Wall Street

Børsoppturen på Wall Street avtok mot slutten

Wall Street-indeksene fortsatte ferden oppover, etter at partene omsider ble enige om en krisepakke verdt 2.000 milliarder dollar.

Handelsgulvet på New York Stock Exchange har vært stengt siden mandag.

Kearney Ferguson / New York Stock Exchange
 • Martin Hagh Høgseth
 • Ola Alsberg
Publisert:

Åpningen på de amerikanske børsene ble preget av lettelse onsdag. Utover dagen fortsatte gårsdagens børsoppgang, og Dow Jones var på et tidspunkt opp over fem prosent.

Mot sluttminuttene avtok imidlertid jubelen noe, etter senator Bernie Sanders truet med å utsette redningspakken om ikke pakken ville inneholde strengere betingelser for selskaper som mottar støtte.

De toneangivende indeksene endte slik:

 • S&P 500 endte opp 1,15 prosent
 • Dow Jones klatret 2,39 prosent
 • Nasdaq Composite endte ned 0,45 prosent

Dow Jones bykset tirsdag opp over 11 prosent til den beste handeldagen siden 1933. Med onsdagens videre oppgang fikk indeksen sin første økning to dager på rad siden februar, skriver CNBC.

Enighet om redningspakke

Onsdagens utvikling kommer etter at etter at Senatet og president Donald Trump har kommet til enighet om krisepakken til den amerikanske økonomien.

I flere dager har partene forhandlet om den enorme pakken, uten at Demokratene, Republikanerne og Det hvite hus har klart å komme til enighet. Forslaget ble også nedstemt to ganger, noe som har bidro til å senke børsene mandag.

Tirsdag var det langt bedre stemning da de toneangivende indeksene hadde sin beste børsdag siden 1933. Det skjedde etter at flere ledende politikere var ute å formidlet at man nå nærmet seg en enighet.

Gigantpakke

– Mine damer og herrer, vi er i mål. Vi har en avtale, sa politisk rådgiver Eric Ueland i Det hvite hus ved sekstiden onsdag morgen norsk tid, ifølge NTB.

Samlet skal krisepakken ha en verdi på rundt 2.000 milliarder dollar.

Krisepakken er den største som noen gang er lagt frem i USA, og inneholder dermed mer midler enn hva man brukte under finanskrisen tilbake i 2008.

Rundt 500 milliarder dollar er satt av til å støtte selskaper i form av garantiordninger og bistand. Dette inkluderer også 50 milliarder til de amerikanske flyselskapene, ifølge Bloomberg.

Samtidig er det satt av 350 milliarder dollar til å hjelpe små bedrifter. Helsetjenesten skal også få penger i form av 150 milliarder dollar til sykehus for innkjøp av utstyr blant annet.

Les også

Politisk enighet om økonomisk krisepakke i USA

Alle får 1.200 dollar

I tillegg til dette er det satt av 250 milliarder dollar til kontantutbetalinger til amerikanske innbyggere i lavinntektsfamilier og middelklassen.

Her vil hver voksen få utbetalt 1.200 dollar. Familier med barn vil også få 500 dollar per barn.

Tiltaket kalles ofte «helikopterpenger» siden penger nærmest drysses over befolkningen som fra et helikopter.

Den amerikanske arbeidslivsforsikringen økes samtidig til fire måneder, og styrkes med 600 dollar ukentlig.

Pakken må vedtas både av Senatet og Representantenes hus og godkjennes av president Trump før den trer i kraft. Ifølge McConnell skal Senatet stemme over krisehjelpen i løpet av onsdagen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Dow Jones
 3. Wall Street
 4. Nasdaq
 5. S&P 500

Flere artikler

 1. Knallsterk børsdag på Wall Street

 2. Politisk enighet om økonomisk krisepakke i USA

 3. Wall Street steg markant etter rekordhøye trygdetall

 4. Annonsørinnhold

 5. Wall Street fortsatte oppturen

 6. Oppgang på Wall Street etter forslag om ny krisepakke