Forvaltere med 90 milliarder i kapital laster opp i norske aksjer

Kapitalforvaltere i Storebrand kjøper ekstra mye norske og svenske aksjer for første gang på to år. – Aksjemarkedet kommer til å snu lenge før økonomien, sier forvalter Olav Chen.

TROR PÅ AKSJE-COMEBACK: Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand.

Ole Berg-Rusten NTB
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

– Vi tror at aksjemarkedet er høyere enn dagens nivå om seks til ni måneder, sier Chen i Storebrand til E24.

Kapitalforvalteren har benyttet seg av den største børsnedturen siden finanskrisen til å kjøpe seg opp i aksjer.

Fra midten av mars har Storebrand Asset Management økt aksjeandelen i alle regioner, både i Norge og Sverige, globale aksjer og fremvoksende markeder. I de taktiske porteføljene forvalter de rundt 90 milliarder kroner.

Forvalterne har dermed gått til en såkalt overvekt i norske og svenske aksjer for første gang siden april 2018, altså en justering til mer aksjer enn normalt i porteføljen.

– Aksjemarkedet kommer til å snu lenge før økonomien. Det er jeg ganske sikker på, sier Chen.

Les på E24+

Selg Norwegian-aksjen, og du kan gjøre et godt kjøp i flyselskapet

Les på E24+

V-, W-, U- eller L-formet børsutvikling: Fire veier ut av coronakrisen

Forvalteren peker på at Oslo Børs har blitt ekstra hardt rammet av oljeprisfallet, men han tror den rekordsvake kronen kan være positiv på sikt.

– Oslo Børs er sterkt knyttet til den internasjonale utviklingen – det som skjer internasjonalt er minst like viktig for det vi har gjort på norske aksjer.

Les på E24+

Aksjen som kan dempe investornervene

Øker mest i norske og svenske aksjer

Chen påpeker at et kraftig økonomisk tilbakeslag, eller en resesjon, nå er i ferd med å bli en realitet.

Senest tirsdag kom Det internasjonale pengefondet (IMF) med nye illevarslende prognoser om at verden trolig står overfor det største tilbakeslaget siden Den store depresjonen på 1930-tallet.

Forvalteren venter at de verste økonomiske nøkkeltallene fortsatt ligger foran oss, men tror krisetiltakene fra sentralbankene og rekordhøy offentlig pengebruk vil få effekt etter hvert.

– Makro trekker i retning av å være mer forsiktig, men tiltakene i pengepolitikk og finanspolitikk trekker i motsatt retning.

– Vi øker risikoeksponeringen og dermed aksjeeksponeringen, og denne måneden spesielt i norske og svenske aksjer, sier Chen.

Les også

Eksperter: Slik blir verden etter coronaviruset

Viruskrisen har lammet verdensøkonomien og sendte børsene kraftig utforbakke. Men både i USA og Europa har markedene tatt igjen deler av det tapte.

Her hjemme har Oslo Børs steget 19 prosent fra en bunn 23. mars. Fra samme dato har amerikanske S&P 500 steget 26 prosent, mens markedet i Europa er opp 19 prosent.

Ser lys i tunnelen

Nøkkelen for økonomien og markedene er når myndighetene begynner å gradvis slippe opp på smitteverntiltakene, tror forvalteren.

– Jeg tror det markedene har reagert positivt på de siste dagene er at man begynner å se en tidslinje.

Chen tolker den siste tidens signaler fra New York, som er hardt rammet av coronaviruset, som mer oppløftende enn tidligere.

– Alle ventet på at det skulle komme til USA. Det har kommet til USA. New York er episenteret. Når topper det i New York – det er en ledende indikator på nedstengning.

– Fra et økonomi- og markedståsted er det nedstengningen som er viktig. Det rammer økonomisk aktivitet, så hvis man klarer å se lyset i tunnelen ved at smitteveksten flater ut, vil man se tidsrammen for at nedstengningen lettes noe, sier forvalteren.

Les også

Prisen på statens coronatiltak bikker 200 milliarder

NEDSTENGNING: IMF tror på et globalt BNP-fall på 3 prosent i år, forutsatt at pandemien og tiltakene når toppen i andre kvartal. Bildet er fra et nesten tomt Time Square i USA.

ANGELA WEISS / AFP

Tror på comeback

Coronakrisen skiller seg fra den forrige store krisen, finanskrisen i 2008, på flere måter, ikke minst ved at arbeidsledigheten har økt mye raskere denne gangen, påpeker Chen.

I USA har tallet på dagpengesøkere skutt i været. Tallene kommer hver uke, og de to siste ukene har søkertallet ligget på over seks millioner, mens det høyeste før coronakrisen var 695.000 på en uke tilbake i 1982, ifølge Marketwatch.

– Under finanskrisen forsvant det også mange jobber. Men mange av jobbene nå eksisterer fortsatt når nedstengningen fjernes. Folk går tilbake til frisører, fysioterapeuter og restauranter. De jobbene er ikke permanent fjernet, sier Storebrand-forvalteren.

– Du får en ekstrem, kjapp bråstopp i økonomien. Du kommer til å få en relativt kjapp gjeninnhenting også, men ikke til gamle nivåer. Det vil være høyere arbeidsledighet og selskaper som går konkurs, sier han.

Les også

Så mye kan coronakrisen koste

– Ekstrem respons

Chen sier at det har tatt kortere tid før politikerne rullet ut krisepakkene enn under finanskrisen, da det var mye dragkamp om tiltakene.

Beløpene i den amerikanske pakken er rekordstore, på over 2.000 milliarder dollar, noe som tilsvarer ti prosent av hele økonomien, påpeker han.

– Det spesielle denne gangen er at nedstengningen er initiert av myndighetene selv. De vet at det gjør skade, og har dermed kommet rekordkjapt på banen med finanspolitikk.

Samtidig kjøper sentralbanken i USA igjen store mengder verdipapirer, og Chen sier kjøpene er allerede like store som under hele finanskrisen.

– Det er en ekstrem respons. Og den vil ikke bli fjernet i løpet av det neste halve året. Du får en ekstra effekt, i hvert fall hvis aktiviteten begynner å normalisere seg fra mai og utover.

Her kan du lese mer om

 1. Olav Chen
 2. Storebrand
 3. Oslo Børs
 4. Coronaviruset
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Dette skjer denne uken: Sentralbanker i fokus

 2. DNB Markets skeptiske til aksjemarkedet: – Stor risiko

 3. Coronakrisen gir børsskrell: Selskapene tapte 17 milliarder på tre måneder

 4. Annonsørinnhold

 5. Pimco venter U-formet opptur: – Kan bli den dypeste, men korteste nedturen i moderne tid

 6. Oslo Børs opp over ti prosent på en uke: – Tegn på at realitetene ikke har sunket helt inn