Kjendisbank med overskudd i første år med full drift

Bjørn Maaseide fikk med seg en rekke kjendiser på investorsiden i nisjebanken Kraft Bank. Det endte med utlån på nærmere én milliard og et resultat før skatt på 10,4 millioner i fjor.

SATSER PÅ BANK: Bjørn Maaseide var en av verdens beste i sandvolleyball på 90-tallet, men har siden startet treningssentre og satset på finans.
Publisert:

Det betyr at banken, som tilbyr «økonomiske redningspakker» til dem som ikke får lån i andre banker, har oppnådd pluss på bunnlinjen det første hele året med drift.

Den tidligere sandvolleyballspilleren, og nå investoren, Bjørn Maaseide startet opp selskapet i juni 2018 og fikk med seg en rekke kjendiser på laget.

Blant andre syklistene Alexander Kristoff og Thor Hushovd, ishockeystjerne Mats Zuccarello, fotballspillerne Rune Almenning Jarstein og Veton Berisha, programleder Tom Stiansen har vært å finne på aksjonærlistene, samt milliardærene Arne Fredly og Christian Ringnes. Sparebanken Øst er tredje største aksjonær i selskapet.

Refinansieringsbanken hadde et utlån på 986 millioner kroner, med en netto utlånsvekst på 185 millioner kroner i fjerde kvartal, ifølge en melding fra banken.

Forvaltningskapitalen var på 1,2 milliarder. Innskuddsdekningen var på 92,5 prosent, noe som betyr at mer enn ni av ti utlånskroner kommer fra innskudd.

Kraft Bank-aksjen handles i gråmarkedet til 9,50 kroner, noe som gir banken en markedsverdi på 399 millioner kroner.

Maaseide har en eierandel på 9,1 prosent av banken, og eier dermed aksjer for over 36 millioner kroner.

Pant i bolig

Kraft Bank spesialiserer seg på kunder som ikke får lån i andre banker, eksempelvis ved ha for mange betalingsanmerkninger. Ifølge daglig leder Svein Ivar Førland skulle banken tilby «økonomiske redningspakker» til privatpersoner som hadde havnet i uføret.

Banken har som målsetting å oppnå nysalg på 750 millioner kroner i 2020, ifølge meldingen. Rundt 99 prosent av bankens utlånsvolum er lån med pant i bolig.

– Jeg er overrasket over at pågangen fra folk som har store økonomiske problemer er så stor. En typisk kunde i Kraft Bank er en mann mellom 40 og 60 år som har utfordrende økonomi, sier Førland til Stavanger Aftenblad.

Les på E24+

Hedgefondforvalteren fra Fredrikstad er god for milliarder: Dette er Wall Street-stjernen som ingen får snakke med

Satser også på rike nordmenn

Maaseide tjente seg rik på å bygge opp treningskjeden Elixia, som senere ble slått sammen med Sats. Han er fortsatt aksjonær i selskapet etter at det ble børsnotert i høst. Han sitter også på en del eiendom.

Kapital anslår formuen hans til 1,3 milliarder kroner, noe som er en liten nedgang fra året før.

Maaseide satser også på Kraft Finans, som blant annet forvalter Kraftfondene. Dine Penger ga terningkast 1 til fondet som ble startet opp i fjor.

Den siste månedsporteføljen som er tilgjengelig viser at fondet Kraft Global hadde falt 14,85 prosent i verdi siden oppstarten i mai 2018 til desember. Det er betydelig lavere enn indeksen fondet måler seg mot (Verdensindeksen) som er opp 24,57 prosent i samme periode.

Selskapet tilbyr også såkalt «wealth management», som typisk er et tilbud for personer med aksjer og innskudd for mer enn én million dollar, tilsvarende rundt 9,3 millioner norske kroner.

Selskapet slet tungt gjennom finanskrisen i 2008 med negative resultater. I de siste årene har bunnlinjen imidlertid bedret seg og i 2018 var årsresultatet på fem millioner kroner.

Les også

Bjørn Maaseides Kraft Finans med rekordhøye inntekter: Håvet inn over 73 millioner kroner

Publisert:
Gå til e24.no