Dagen på Wall Street

Boeing-aksjen faller etter meldinger om flystyrt i Afghanistan

Et fly skal ha styrtet skal ha styrtet i Ghazni-provinsen.

 • Martin Hagh Høgseth
 • Hanna Ghaderi
 • Amalie Frøystad Nærø
Publisert:

Flyprodusentens aksje var ned 2,75 prosent i førhandelen etter meldingene, men har i senere tid hentet seg inn og ligger nå ned 1,55 prosent.

I forkant av meldingen om flystyrten var Boeing-aksjen ned rundt 1,4 prosent.

Flere medier har meldt at flyet tilhører det statlig eide selskapet Ariana Afghan Airlines. Flyselskapet selv avviser på sin side at det har vært noen ulykke med deres fly.

– Det har skjedd en flystyrt men det tilhører ikke Ariana ettersom de to flyvningene som håndteres av Ariana i dag fra Herat til Kabul, og Herat til Dehli er sikre, opplyser direktør Mirwais Mirzakwal i flyselskapet til Reuters.

Arif Noori, talsmann for guvernøren i provinsen, sier til nyhetsbyrået Reuters at et Boeing-fly i det statlige selskapet styrtet like etter klokken 13 lokal tid.

Luftfartsmyndighetene i landet avviser at det er snakk om en kommersiell flygning, skriver NTB.

Det er ikke kjent hvor flyet skal ha vært på vei i forkant av ulykken.

Det er uklart hvor mange som var om bord i flyet

Boeings problemår

Den amerikanske flyprodusenten har hatt et vanskelig år, hvor den mye omtalte 737 Max-krisen har tatt mye av oppmerksomheten.

Alle flyene av 737 Max-typen ble satt på bakken tilbake i mars etter to ulykker på fem måneder. Totalt 346 mennesker omkom i de to ulykkene i henholdsvis Indonesia (oktober 2018) og Etiopia (mars 2019).

Her hjemme har Norwegian blitt hardt rammet av Max-parkeringen. Selskapet hadde fått levert 18 fly i forkant av den siste ulykken. Alle disse har stått på bakken siden 12. mars i fjor.

Så sent som forrige uke gjorde Boeing det kjent at flytypen trolig først kan være i luften igjen i juni eller juli i år. Noe som var langt senere enn tidligere anslag.

I tillegg kom selskapet i fokus da et fly fra Ukraine International Airlines styrtet i Iran på vei fra Teheran 8. januar. Et par dager senere ble det kjent at flyet var skutt ned av en iransk missil.

11. januar bekreftet Iran at det var en «menneskelig svikt» som førte til at flyet ble skutt ned. Det har vært store demonstrasjoner i Iran etter hendelsen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Boeing
 3. Afghanistan
 4. Aksjelive

Flere artikler

 1. Pentagon bekrefter at et av deres fly styrtet i Afghanistan

 2. Advokat om interne Boeing-meldinger: – Styrker påstanden om forsømmelse av flysikkerhet

 3. Hevder fly ble skutt ned – Boeing-aksjen stiger

 4. Ukrainsk fly styrtet i Iran - 176 personer omkom

 5. CNBC: Boeing sikrer milliardfinansiering i møte med Max-krisen