Milliardærene

Verdens rikeste mennesker tapte 1.300 milliarder kroner - på ett døgn

Virusfrykten førte til et blytungt døgn for globale aksjemarkeder mandag. Det har særlig verdens 500 rikeste mennesker hatt muligheten til å føle på.

 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

I løpet av 24 timer tapte de rikeste menneskene i verden 139 milliarder dollar, tilsvarende 1.298 milliarder kroner, i urealiserte verdier, ifølge Bloomberg.

Til sammenligning kan det nevnes at hele Norges statsbudsjett for 2020 er på 1.443 milliarder kroner.

Verst var utviklingen for verdens tredje rikeste mann, Bernard Arnault, som er konsernsjef i luksuskonsernet LVMH.

Mandag falt selskapets aksje 4,66 prosent, noe som førte til at Arnaults papirformue sank med 4,8 milliarder dollar i verdi.

Hittil i år har LVMH-sjefen tapt hele 13,8 milliarder dollar.

Det har skjedd ettersom selskapet, som blant annet eier Louis Vuitton og Moët Hennessy, har blitt hardt rammet av frykten for at coronaviruset skal smitte over i selskapets resultater.

Arnault har nå en beregnet formue på 91,4 milliarder dollar, ifølge Bloombergs milliardærindeks.

Les også

Virusdramaet førte til verste børsdag i Milano på over tre år

Topp 10 tapte 300 mrd.

Også Amazon-sjef Jeff Bezos tapte 4,8 milliarder dollar i løpet av gårsdagen.

Bezos som er verdens rikeste mann grunnla i sin tid Amazon, og eier fortsatt rundt 11 prosent av aksjene i netthandelsgiganten.

I motsetning til Arnault kan Bezos fortsatt notere seg en økt formue hittil i år. Fra man gikk inn i 2020 har Amazon-grunnleggeren økt formuen med 3,3 milliarder dollar, og har nå en anslått formue på 123 milliarder dollar.

Bare blant de ti rikeste menneskene i verden var papirtapet mandag på 32 milliarder dollar, tilsvarende over 300 milliarder kroner.

Tesla-sjef Elon Musk har den siste tiden steget kraftig på Bloombergs oversikt ettersom elbilprodusentens aksje stadig har steget. Men mandag pekte også pilene for Tesla-aksjen nedover.

Dermed måtte Musk notere seg et papirtap i løpet av dagen på 2,60 milliarder dollar. Han har nå en anslått formue på 42,7 milliarder dollar, opp 15,2 milliarder fra nyttår.

Les også

Børsras på Wall Street

Børsenes marerittdag

Børsfallet mandag startet allerede i Sør-Korea natt til mandag, norsk tid. Senere fulgte både europeiske og amerikanske børser etter, og fallene ble dype.

I Europa stupte FTSEMIB-indeksen i Milano over 5,5 prosent før den stengte for dagen. DAX i Frankfurt falt samtidig rundt fire prosent. På Wall Street endte dagen ned rundt tre prosent på de tre indeksene.

Utviklingen i aksjemarkedene kom etter at smitteantallet i både Sør-Korea, Iran og Italia plutselig skjøt fart gjennom helgen.

Italienske myndigheter har de siste dagene innført strenge restriksjoner i byer og tettsteder. Innbyggerne her er bedt om å holde seg inne, samtidig som det innført inn- og utreiseforbud nord i landet.

PS! Tirsdag er futures på Wall Street på vei oppover - og det ventes svak oppgang når Wall Street åpner 15.30 norsk tid.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Milliardærene
 2. LVMH
 3. Tesla
 4. Amazon
 5. Bernard Arnault
 6. Louis Vuitton
 7. Jeff Bezos

Flere artikler

 1. Milliardærliste: Jeff Bezos er ikke lenger verdens rikeste

 2. Tesla-sjefen faller på listen over verdens rikeste

 3. Verdens rikeste passerte historisk milepæl

 4. Elon Musk er verdens rikeste

 5. Verdens rikeste ble 4.172 milliarder fattigere etter grusom børsuke