Kvartalsrapporter

Røkke-dominerte Rec Silicon tapte 420 millioner kroner

Solenergiselskapet melder samtidig at Kina har forpliktet seg til å kjøpe silisium fra USA igjen. Nå vurderer det å starte opp prestisjeanlegget sitt i USA.

SATSER PÅ SOL: Kjell Inge Røkke og Aker Capital kjøpte Jens Ulltveit-Moes aksjer i Rec Silicon i desember i fjor. Samlet kontrollerer Aker Capital 22,95 prosent av Rec.

Terje Pedersen
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Rec Silicon, som produserer silisium som brukes i solbransjen, fikk et resultat før skatt på minus 45,5 millioner dollar, eller 421 millioner kroner basert på dagens kurs, ifølge kvartalsrapporten lagt frem fredag.

Tapet skyldes i hovedsak nedskrivninger i forbindelse med investeringen i samarbeidsselskapet Yulin Joint Venture, samt lavere salgsvolum og priser.

I fjerde kvartal 2018 var resultatet før skatt på 13,4 millioner dollar, eller 124 millioner kroner basert på dagens kurs.

Driftsresultatet før nedskrivninger (ebitda) endte på minus tre millioner dollar, eller 28 millioner kroner, i fjorårets fjerde kvartal.

Inntektene fjorårets tremånedersperiode var på 32 millioner dollar, eller 296 millioner kroner, ned fra 49 millioner dollar, eller 454 millioner kroner, i samme periode året før.

Rec: Kina har forpliktet seg til å kjøpe silisium

Rec har siden 2013 vært hardt rammet av det spente forholdet mellom Kina og USA.

Selskapets viktigste anlegg, Moses Lake, ligger i USA, mens kundene for det meste holder til i Kina.

Sjef Tore Torvund peker i en melding på at han er fornøyd med at den første handelsavtalen mellom stormaktene innebærer at Kina har forpliktet seg til å kjøpe en viss mengde polysilisium i 2020 og 2021.

Rec skal ha fått opplyst av representanter fra den amerikanske administrasjonen at dette er en del av avtalen som ikke er offentlig tilgjengelig.

I slutten av januar ble det kjent at Kina opprettholder importtoll på silisium, men Rec skriver at de nevnte forpliktelsene overstyrer dette.

Vurderer å starte opp prestisjeanlegg

Selskapet vurderer nå om det skal starte en prosess med å få i gang driften på det nedstengte prestisjeanlegget i Moses Lake, fremgår det.

Tidligere har det gjort store nedskrivninger av anlegget, der Recs investeringer er på 1,7 milliarder dollar, eller 15 milliarder kroner.

Stridighetene mellom Kina og USA har i en årrekke avskåret selskapet fra å eksportere polysilisium, som er en viktig ingrediens i produksjonen av blant annet solcellepaneler, til det kinesiske markedet.

For fjoråret som helhet tapte Rec Silicon 127 millioner dollar, eller nær 1,2 milliarder kroner, før skatt.

Må selge fasilitet eller hente kapital

Rec vil trenge rundt 20 millioner dollar for å åpne Moses Lake, i tillegg til arbeidskapital.

Det sier administrerende direktør Tore Torvund i REC Silicon under selskapets kvartalspresentasjon fredag, ifølge Infront TDN Direkt.

– Vi har nå sendt personer til Kina for å snakke med tidligere kunder, og vil etter hvert få en indikasjon om de vil ha FBR-materialer, sier han.

Selskapet har ikke besluttet hvor mye selskapet trenger i arbeidskapital for å starte opp Moses Lake, men er klar på hvordan en oppstart må finansieres.

– Vi må enten selge Butte, eller hente penger i kapitalmarkedet. Innen neste kvartalspresentasjon har vi et svar på disse spørsmålene, sier han, skriver Infront TDN Direkt.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kvartalsrapporter
  2. Rec Silicon
  3. Aksjelive
  4. Silisium

Flere artikler

  1. Kurshopp for Rec Silicon etter Kina-nyhet

  2. Rec Silicon vurderer å gjenåpne prestisjeanlegg: – Endelig en avslutning på handelskrigen

  3. Nedskrivninger øker underskuddet for Rec Silicon

  4. Kina opprettholder toll på silisium: Rec Silicon-aksjen faller

  5. Bedring i Rec Silicon-tallene: – Trygge på at Moses Lake-anlegget restartes i 2023