Dagen på Wall Street

Airbnb bekrefter: Har søkt om børsnotering i USA

Det har lenge vært ventet at utleieselskapet Airbnb skulle søke om børsnotering, og nå har selskapet levert en søknad til myndighetene. Dermed er enda en av de store aktørene i delingsøkonomien på vei ut i markedet.

Dado Ruvic / X02714
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Tidligere denne måneden skrev Wall Street Journal at selskapet i løpet av måneden kunne starte på papirarbeidet som skal til, 12 år etter oppstarten.

Nå har San Francisco-baserte Airbnb bekreftet i en melding at selskapet har levert søknad om en mulig børsnotering til Securities and Exchange Commission. Det legger grunnlaget for at selskapet potensielt kan gå på børs i løpet av året.

I så fall følger Airbnb etter flere andre kjemper i delingsøkonomien, som bildelingstjenestene Uber og Lyft. Airbnb ble ifølge WSJ nylig verdsatt til 18 milliarder dollar, mens en tidligere vurdering fastsatte verdien til 31 milliarder dollar.

Gjennom Airbnbs plattform kan man leie andre folks leiligheter, i stedet for hotellrom. Dette kan også gi inntekter til folk som har husvære til overs som de kan leie ut.

Etter coronakrisen og børsfall var det nokså få børsnoteringer, men aktiviteten har tatt seg opp de siste månedene. Blant annet har musikkforlaget Warner Music gått på børs, og det samme har forsikringsselskapet Lemonade.

Ville si opp 1.900 ansatte

Airbnb har naturlig nok merket coronakrisen og reiserestriksjonene, som har rammet utleievirksomheten. I mai sa selskapet at det ville si opp 1.900 ansatte av arbeidsstokken på 7.500. Bookingene skal ha tatt seg opp igjen i det siste.

(NB! Antallet oppsagte var feil i en tidligere versjon av artikkelen og er korrigert den 20.08 kl. 00.20.)

Nå skal SEC gå gjennom papirarbeidet før noteringen kan skje, men det er usikkert hvor lang tid dette vil ta. Om selskapet vil gå på børs kommer også an på om børsoppgangen den siste tiden fortsetter. En nedtur i markedene kan fort dempe lysten til å notere seg nå.

Den brede amerikanske børsindeksen S&P500 hentet denne uken inn det tapte under coronakrisen og endte på ny rekordnotering på nær 4.000 poeng. Men onsdag falt den brede indeksen noe etter et ganske dystert referat fra sentralbankens Federal Reserves forrige rentemøte. Der ble det understreket at coronakrisen fortsatt er en trussel mot økonomien.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Airbnb
 3. Børsnotering
 4. USA
 5. Delingsøkonomi
 6. AirBnb

Flere artikler

 1. Wall Street starter julemåneden på nye rekordnivåer

 2. Apple er igjen verdens mest verdifulle selskap

 3. Flyaksjene lettet på Wall Street mandag

 4. Tek-selskapene falt tungt på Wall Street

 5. Wall Street nådde ny rekord: – Har aldri tjent så mye penger som nå