Telenors kvartalsrapport

Telenor «har funnet balansen» lenge før tiden etter finsk oppkjøp

Telenor har hatt så lite gjeld og en så stor krigskasse at de fikk kritikk fra enkelte i finansmiljøet for å være «for solide». I januar varslet selskapet en ny kurs som skulle nås inne tre år, men målet er nådd allerede nå.

Finansdirektør Jørgen A. Rostrup i Telenor har nylig gått inn som styreleder i det finske teleselskapet DNA som Telenor har kjøpt opp.

Håkon Mosvold Larsen
  • Marius Lorentzen
Publisert:

– Det ville vært utypisk for Telenor å gjøre dette på ett år. Vi indikerer i dag at vi vil gjøre dette over en periode på to til tre år, sa finansdirektør Jørgen A. Rostrup i Telenor i januar da han forklarte selskapets nye finansielle mål.

Telenors regnskaper for tredje kvartal viser imidlertid at selskapet allerede har nådd målet sitt, på godt under ett år.

Selskapet hadde tidligere et mål om å ha en gjeldsgrad (netto gjeld målt mot brutto driftsresultat, EBITDA) på maksimalt 2,0 gangeren, men selskapet lå langt under dette.

Ved utgangen av september i fjor var gjeldsgraden nede på 0,5 gangeren og ved utgangen av 2018 var den på 0,9 gangeren.

Diskusjonen om gjeldsgrad handler om hvor effektivt man mener et selskap styrer kapitalen sin.

Man prøver altså å finne en balanse der man vil unngå at et selskap blir sittende og tviholde på for mye penger som ellers kunne gått til aksjonærene, samtidig som selskapet fortsatt skal ha nok penger til å investere eller finansiere oppkjøp.

Les på E24+

EBITDA-hva for noe...?

Telenor hadde fått kritikk fra enkelte investorer og analytikere for at balansen var for solid, blant annet fordi Telia og andre selskaper i bransjen hadde en høyere gjeldsgrad.

Telenor-ledelsen avviste først kritikken og viste til at selskapet hadde økt utbyttene til aksjonærene og at man ønsket en sterk balanse.

I januar kom selskapet imidlertid kritikerne delvis i møte gjennom et nytt mål: Gjeldsgraden skulle ligge mellom 1,5 og 2,0-gangeren.

Dette målet skulle nås på litt sikt og finansdirektøren indikerte at det kunne ta to til tre år.

Nå sørger imidlertid et oppkjøpet av teleselskapet DNA i Finland for at Telenor «har funnet balansen» allerede:

– Med 100 prosent oppkjøp av DNA er vi nå på en gjeldsgrad på 1,8, sier finansdirektør Jørgen A. Rostrup til E24.

– Det er raskere enn vi indikerte på Q4 (kvartalspresentasjonen i januar, journ.anm.) og vi sa den gang at vi var forberedt på å bruke lengre tid på å nå målet. Vi er komfortable på gjeldsgradnivået vi er på nå. Det gir oss en effektiv balanse og solid utbyttekapasitet, sier han videre.

Samtidig som gjeldsgraden har økt avsluttet Telenor likevel kvartalet med 31,9 milliarder i kontantbeholdning, en relativt liten reduksjon på 800 millioner målt mot samme periode året før.

Les også

Endringer i Telenor-ledelsen: Norge- og Finland-sjefene rykker opp

Finsk joker

Det er flere faktorer som bidro til at Telenors balanse var så solid, men milliardsalget av virksomheten i Øst-Europa i fjor ga et stort løft og sørget for en krigskasse full av penger.

I april kom Telenor med nyheten om at de hadde kjøpt 54 prosent av det finske teleselskapet DNA for 14,4 milliarder.

Dette alene ville sørge for at gjeldsgraden til Telenor ville hoppe fra 0,9 til 1,3 gangeren, men det var en stor joker: Telenor ville nemlig tilby de resterende aksjonærer å selge aksjene sine.

Hvor mange DNA-aksjonærer som takket ja ville avgjøre hvor mye Telenor måtte betale. I høst ble det klart at responsen var overveldende og Telenor skal kjøpe ut alle de resterende aksjonærene.

Dermed ender Telenor med å betale totalt 27,3 milliarder kroner. 25,9 milliarder er allerede bokført i regnskapet og halvannen milliard er satt av til de siste aksjene.

Ettersom Telenor i forkant ikke visst hvor mange DNA-aksjonærer som ville selge, forberedte selskapet seg både på å la DNA fortsatt være et uavhengig børsnotert selskap, eller å ta over hele selskapet og ta det av børs.

Det er det siste som etter hvert vil skje.

– Når dere nå sikrer dere 100 prosent eierskap i DNA, endrer det tilnærmingen deres til hvordan dere skal drive og styre selskapet?

– Vi hadde vært fornøyd med alternativet (ikke eie hele selskapet, journ.anm.). Nå er vi i ferd med å ta et selskap av børs til en pris-premium på syv prosent. Noen kan si at vi kjøpte på en høy prismultippel, men totalt sett er dette bra for oss, sier Rostrup.

Han sier at DNA inntil videre skal være børsnotert. Han har selv gått inn som styreleder.

– På et eller annet tidspunkt vil vi sikkert gjort noen endringer som vil innebære at eierskapet forvaltes likt som de andre selskapene vi eier 100 prosent av i Telenor. Vi får se hvor raskt det skjer, sier Rostrup.

Les også

Telenor gikk med overraskende tap i tredje kvartal

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Telenors kvartalsrapport
  2. Telenor
  3. DNA
  4. Finland

Flere artikler

  1. Telenor gikk med overraskende tap i tredje kvartal

  2. Telenor i gang med nytt strategiarbeid: Planlegger for verden etter corona

  3. Telenor beholder utbyttemål og skal gjøre store klimakutt

  4. Telenor gjør corona-kutt i investeringene

  5. Telenor skal spare en ny milliard: Kutter 3.000 flere årsverk