PUNGET UT 27,5 MILL.: Kraftmillionær kjøpte Sandmæls luksusleilighet

Den søkkrike strømspekulanten Einar Aas har kjøpt kjendisarkitekt Finn Sandmæls luksusleilighet på Tjuvholmen i Oslo.

  • Øyvind Henriksen
Publisert:,

Den svært anonyme grimstadmannen Einar Aas (39) bladde på tampen av 2009 opp 27,5 millioner kroner for arkitekt Finn Sandmæls toppleilighet ytterst på Tjuvholmen.

Aas eier fra før en leilighet vegg i vegg, og har nå sikret seg kontroll over hele toppetasjen i Strandpromenaden 5. De to leilighetene har et samlet boareal på 342 kvadratmeter.

Taus kjøper

Den nye eieren ønsker ikke å kommentere kjøpet eller hvilke planer han har for leilighetene.

- Jeg har ingen kommentar. Jeg snakker ikke med journalister. Ha det bra, er Aas’ korte kommentar.

Selgeren, arkitekt Finn Sandmæl (66), er omtrent like kortfattet.

- Jeg har solgt leilighetene, men jeg vil ikke gi noen opplysninger om salget, sier Sandmæl til E24.

Salget – som nylig er oppført i eiendomsregisteret – viser at den kjente arkitekten gikk på et surt tap. Sandmæl kjøpte opprinnelig to leiligheter i toppetasjen for til sammen 28,6 millioner kroner.

De to leilighetene ble slått sammen til én, og solgt videre med 1,1 millioner i tap.

Solgt med tap

På tampen av 2009 gikk Sandmæl til søksmål mot utbyggeren Tjuvholmen KS. Da hadde allerede utbygger saksøkt Sandmæl for manglende innbetaling. Arkitekten holdt tilbake 5 millioner kroner av kjøpesummen og påsto at det var graverende feil og mangle ved leiligheten.

- Vi overtok leiligheten, men jeg klarte aldri å komme i gang med å bygge den. Grunnen er at det ble registrert vann i veggene, grunnet mangel på membran i gesims rundt hele bygget. Det er ekstremt skuffende, sa Sandmæl til Dagens Næringsliv.

Den populære og omstridte arkitekten lider av en arvelig muskelsykdom og har allerede problemer med å gå. Sykdommen vil føre til at Sandmæl ender opp i en rullestol. Ifølge arkitekten var det feil "over hele linjen" på leiligheten han nå har solgt.

- Det er ufattelig at det går an å bygge noe sånt, sa Sandmæl.

Stoppet rettssak

Konflikten med utbyggeren, Tjuvholmen KS, er nå begravd. Da partene møttes i retten i januar fikk tingrettsdommeren beskjed om at partene hadde inngått et forlik.

- Saken er forlikt fordi det ikke var grunnlag for å kjøre noe rettssak, sier administrerende direktør Gunnar Bøyum i Tjuvholmen KS.

- Betyr det at Sandmæl har gjort opp for seg?

- Ja, vi har ingen utestående krav til Sandmæl i dag, sier Bøyum.

Rik på strøm

Den nye eieren av leiligheten, Einar Aas, har de siste årene bygget seg en betydelig formue gjennom spekulasjon i kraftkontrakter. Den unge mangemillionæren kjøper og selger kraftkontrakter om kraftbørsen Nord Pool.

For ligningen for 2008 står Aas oppført med en formue på 761 millioner kroner. Den skattbare inntekten i perioden 2005 til 2008 var på 840 millioner kroner.

Fra hjemmekontoret i familiens villa på Naxbie i Grimstad sjekker Aas et tiltall værmeldinger hver dag. Dermed kan han forutse kraftprisen og kjøpe og selge avtaler om kraftleveranser i fremtiden, skrev Agderposten i 2008.

Aas kjøpte sin første leilighet på Tjuvholmen for om lag ett år siden. Rederarvingen Jan Henry Farstad solgte sin leilighet til Aas for 14,2 millioner kroner. Farstad hadde selv kjøpt leiligheten for 14,5 millioner kroner.

- Selektivt marked

Ifølge Gunnar Bøyum i Tjuvholmen KS er det ikke uvanlig at kjøperne ønsker å slå sammen flere leiligheter.

- Vi har stort sett planlagt leiligheter på 40 til 140 kvadratmeter, men vi opplever at enkelte kjøpere ønsker vesentlig større leiligheter enn dette. Da har det vært naturlig å tilby sammenslåing av leiligheter. Dette er et selektivt marked, og man må være villig til å lage spesialløsninger.

Einar Aas er ikke den eneste mangemillionæren med leilighet ytterst på Tjuvholmen. Leiligheten i etasjen under eies av næringslivslederen Ole Gunnar Selvaag. Selvaag eier sammen med sine to sønner utviklingsselskapet bak Tjuvholmen-prosjektet.

Les flere nyheter på E24.no

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Ga 119 mill. for leilighet på Tjuvholmen

  2. Aker Brygge-luksus selges for 27 millioner kroner

  3. Tjuvholmen: - Mye knotete lenger nede

  4. Annonsørinnhold

  5. Nesten fullt på Tjuvholmen

  6. Tjuvholmen - Norges rikeste «borettslag»