HAR SOLGT 11 MILLIONER BØKER: Styrtrike Liza Marklund

Krimdronningen eier leiligheter og feriehus i Sverige, eiendommer på «Solkysten» og en andel i en safaricamp i Kenya.

Aagaard, Rolf M.
  • Christian Sørgjerd
Publisert:,

2009 ble et rekordår for den svenske krimforfatteren Liza Marklund.

Hun har samlet bokrettighetene sine i selskapet Mediahuset Altersbruk. I fjor gikk selskapet med et overskudd på 14,7 millioner svenske kroner (12 millioner norske kroner), noe som er "all time high".

Hun solgte bøker for 21,6 millioner svenske kroner i fjor. I tillegg kommer andre inntekter, blant annet solgte hun filmrettigheter for seks av bøkene på tampen av fjoråret.

Det er samlet verdier for over 50 millioner svenske kroner i selskapet.

Bor i Spania

Marklund har samlet det meste av formuen i selskapet. Pengene investeres i eiendom. Hun eier to byleiligheter og en feriebolig i Sverige of to eiendommer i Marbella på den spanske solkysten, hvor hun og familien også bor.

I tillegg valgte hun i fjor å investere i andel i en safaricamp i Kenya, skriver di.se.

Det mest verdifulle selskapet eier, er nok likevel 33,4 prosent av Piratförlaget, forlaget hun startet sammen med jan Guillou og Ann-Marie Skarp i 1999.

Også Piratförlaget gikk godt sist regnskapsår (mai '08 - april '09). Forlaget omsatte for 92,6 millioner svenske kroner, med et overskudd etter skatt på 4,5 millioner.

Helt i tet

Liza Marklunds lønn var likevel beskjeden i fjor, inntektene tatt i betraktning. Både Marklund og ektemannen er ansatt som direktører i selskapet. De fikk begge utbetalt i underkant av én million svenske kroner, skriver expressen.se.

Selv om Marklund selger godt, ligger hun heller ikke helt i forfattertoppen i Sverige. Selv når rettighetene etter avdøde Astrid Lindgren og Stieg Larsson holdes utenfor, er flere andre forfattere foran krimdronningen på salgs- og inntektstoppen de siste årene.

Både Henning Mankell og Camilla Läckberg har solgt bedre.

Oversatt til 30 språk

I løpet av karrieren har Marklund solgt rundt 11 millioner bøker og blitt oversatt til 30 språk. Hun har skrevet én faktabok og 11 kriminalromaner, åtte av dem om journalisten og romanhelten Annika Bengtzon.

Det er seks av disse bøkene som skal filmatiseres. Det er filmselskapet Yellow Bird som sto bak filmatiseringen av Stieg Larssons "Millenium-triologi", som har ansvaret. Planen er at filmene, med et innspillingsbudsjett på rundt 100 millioner svenske kroner, skal være klare i 2011.

I forfatterskapet er imidlertid Bengtzon satt på vent. Marklunds nyeste roman er "The postcard killers", et samarbeidsprosjekt med den kjente, amerikanske krimforfatteren James Patterson

Les flere nyheter fra E24

Flere artikler

  1. Best i Europa tross fall på Oslo Børs

  2. Vulkantrøbbel for Oslo Børs

  3. Apple løfter Asia

  4. Annonsørinnhold

  5. Kostbare børser faller tilbake

  6. Goldman Sachs og aske senker børsene i Asia