Protector må ta millionregning etter dødsbrann

Protector må betale 75 millioner kroner etter Grenfell Tower-tragedien i London.

BRANNKATASTROFE: Dette bildet er tatt av leilighetskomplekset like etter at brannen fant sted i 2017.
Publisert:

Protector er overrasket over beslutningen fra et oppnevnt voldgiftsdomstol som viser at forsikringsselskapet må betale etter dødsbrannen på Greenfell Tower, skriver selskapet i en børsmelding.

Protector forsikret bydelen i London som høyhuset Grenfell Tower ligger i, som ble rammet av storbrann sommeren 2017 der 71 mennesker mistet livet. Brannen er en av de største katastrofene i Storbritannia de siste årene.

Selskapet vil kostnadsføre et tap på 6,9 millioner pund, tilsvarende 74,48 millioner norske kroner, i regnskapet til andre kvartal som følge av brannen. Det er ikke satt av penger til dette tidligere, ifølge selskapet.

Avgjørelsen kan ikke ankes.

– Det er ingen ankeveier i dette. Det vi sier i børsmeldingen er at vi er overrasket, og synes tapet er surt selvfølgelig. Men vi erkjenner at vi har vurdert feil, og respekterer tilbakemeldingen som kommer fra panelet, sier administrerende direktør i Protector Forsikring, Sverre Bjerkeli, til E24.

Les også: Luksusmilliardær gir 960 millioner til Notre-Dame

– Har tolket avtalen vår helt forskjellig

Stridens kjerne kommer av en uenighet mellom Munich Re og Protector.

Protector har prøvd å finne en annen tapsfordeling enn å sitte igjen med hele tapsoppgjøret, men voldsgiften konkluderer med at forsikringsselskapet må betale 6,9 millioner pund til bydelen.

PROTECTOR-SJEF: Sverre Bjerkeli.

– Vi har tolket avtalen vår helt forskjellig. Det ble gjort i god tro. Det finnes ingenting i dommen som henviser til noen «smartness» fra vår side, sier Bjerkeli.

– Dette beløpet er mye penger men ingen problemstilling for Protector, sier han, og legger til at selskapet er finansielt solid.

Les også: (+) Derfor skal man ikke bry seg om IAGs Norwegian-fornektelse

Vil bli studert av bransjen

Protector skriver i børsmeldingen at selskapet vil diskutere saken med megleren sin.

Samtidig har administrerende direktør Bjerkeli sendt mail til sine motparter fredag kveld, som vil rydde opp i «det dårlige klimaet som har blitt skapt» mens tvisten har holdt på de siste 18 månedene.

Han mener dette er en unik sak som forsikringsbransjen ikke har sett før.

– Vi taper ikke med saksomkostninger, så det fantes tvil i saken. Det finnes ingen presedens verken i England eller andre steder i verden som kan guide oss i denne type konflikter. Det var et komplisert felt som tippet ned på feil side, sier Bjerkeli.

– Dette blir en «lesson learned», ikke bare for oss men for forsikringsbransjen.

– Grenfell Tower er en såpass stor tragedie at den ble sett av hele forskningsverden, så situasjonen vil bli studert av hele bransjen fremover.

Publisert: