Teddy til salgs

Denne lille slitte bjørnen koster 360 000 kroner.

Publisert:

Året er 1903 og en liten rik pike blir født i Wales. I armene hennes blir det laget en gylden teddybjørn i eksklusivt mohair. Kosebamsen har en liten varmeflaske i magen som varmer lille Mary Vernon Pegge.

I 1993 dør Mary mens hun sover. Den lille bjørnen, som etter 90 år i armene til Mary har mistet halve nesen og blitt loete og slitt, skilles fra sin livslange venn.

Selges på auksjon

Nå er snart 13 år i ensomhet over. I kveld skal teddybjørnen auksjoneres bort på auksjonshuset Christie's i London sammen med 4067 andre myke kosedyr.

Flere eksklusiv-saker.

Med en prisvurdering på mellom 242 740 og 364 000 kroner vil den trolig gå til eiere som sitter godt i det. Kanskje får en ny liten rik pike en livslang venn i julegave.

Høyt priset

Teddybjørner er et populært samleobjekt. Kosebamsene har bragt inn svært høye summer siden Christie's holdt verdens første teddybjørnauksjon i 1993.

Se bildeserie av kosebamsene.

Verdens dyreste teddybjørn ble solgt for 1,34 millioner i desember 1994. Marys teddybjørn som selges nå er en Steiff-bjørn, og er blant verdens mest ettertraktede teddybjørnmerke blant samlere.

Steiff-bjørner er svært sjeldne og kjennetegnes av en søm som går fra øre til øre og en liten knapp i øret. Teddybjørnene går for høyere pris når de er intakte, men selv slitte bjørner som er kost med gjennom et helt liv kan oppnå høye priser når de er sjeldne.

"Teddy" Roosevelt

Teddybjørnens historie dateres tilbake til året før Mary ble født: I 1902 resulterte en mislykket bjørnejakt i at jaktlaget lagde sin egen tøybjørn. Bjørnen ble oppkalt etter en av jegerne som var USAs daværende president Theodore "Teddy" Roosevelt.

Teddybjørnen ble skapt av de rike og i årene som kom fikk barn i velstående familier eksklusive og kostbare kosebamser. Teddybjørnene ble etterhvert en god og livslang venn for både rike og fattige barn.

Skoselgerens bjørn

På auksjonen tilbys også en annen stor og aprikosfarget kosebamse med en ordentlig Askepott-historie. Bjørnen som har en prisvurdering på mellom 182 000 og 242 000 kroner ble kjøpt av en skoselger i USA tidlig på 1900-tallet.

Kosebamsen ble satt på en hylle i skobutikken og var med i flere av byens parader opp gjennom årene. Etter noen år trakk eieren bjørnen tilbake fra offentligheten og ga den til sine små barn.

Han bant en liten tråd på datterens tå mens hun sov som ledet til bjørnen i rommet ved siden av. Barna fikk imdilertid kun lov til å leke med bjørnen på julaften og den var i alle år familiens stolthet.

Nå selger skoselgerens oldebarn teddybjørnen og får trolig en solid skoselger-årslønn i retur.

Flere eksklusiv-saker.

Publisert:
Gå til e24.no