Mowi melder om sitt beste andre kvartal noensinne

Men til tross for dette øker ikke utbyttet som analytikerne ventet på forhånd.

Alf-Helge Aarskog, administrerende direktør i Mowi
Publisert:

Det John Fredriksens-dominerte oppdrettskonsernet Mowi, tidligere kjent som Marine Harvest, slapp onsdag resultatene for andre kvartal.

Ifølge selskapet er det operasjonelle driftsresultatet det høyeste selskapet har levert i andre kvartal noensinne. Det steg fra 175 til 211 millioner euro, mot samme periode i fjor.

Det var i forkant ventet at selskapet ville levere et operasjonelt driftsresultat på 208 millioner euro, på linje med det selskapet indikerte i en resultatoppdatering i midten av juli, ifølge TDN Direkt.

Les på E24+

Dette er Norges «ukjente» laksegiganter

– Dette var et godt kvartal for Mowi med 26 % økning i slaktevolum sammenlignet med samme kvartal i fjor. Det var også gjennomgående solid drift. Kostnadene synker i flere av oppdrettsregionene. På samme tid er salget av både fôr og videreforedlet fisk rekordhøyt, sier konsernsjef Alf-Helge Aarskog i en børsmelding.

Det var også ventet at selskapet ville øke utbyttet fra 2,60 til 2,65 kroner per aksje, men det skjer ikke. Mowi-styret har besluttet å holde utbyttet på 2,60 kroner per aksje per kvartal.

Ser man på det ujusterte regnskapet så kommer det frem at omsetningen økte fra 886,3 til 1.020 millioner euro. Resultat før skatt falt samtidig fra 172,8 til 140,3 millioner euro.

Dette skyldes blant annet økte kostnader på innkjøp, lønn og andre poster, samt økte avskrivninger. Selskapet brukte også 19,3 millioner euro på restruktureringer.

Mer lus i Midt- og Sør-Norge

Mowi beholder prognosen sin for årets slaktevolum på 430.000 tonn. I andre kvartal økte slaktevolumet fra 78.346 til 98.483 tonn, mot samme periode i fjor.

Utover høsten varsler imidlertid selskapet lavere slaktevolum, høyere kostnader (enn andre kvartal) og lavere priser i markedet når det kommer til den norske virksomheten.

Selskapet peker på at region Midt-Norge er påvirket av at det slaktes mindre fisk, og at nivåene av lakselus øker i region Sør og Midt i Norge, mens den er stabil i region Nord.

– Algeoppblomstringen i Nord-Norge i mai og juni resulterte i noe tidlig slakting og dessverre også død. Rundt ni millioner fisk døde i oppblomstringen, hvorav mesteparten var ventet å bli slaktet i andre halvår 2019 eller første halvår 2020, skriver selskapet.

Les også

Bakkafrost med laveste dødelighet på 6 år: – Det er først nå vi begynner å se resultater

Tjente mer på fisken i Skottland og Chile

Ser man på utviklingen i de forskjellige landene, var det bare i Skottland og Chile at Mowi klarte å bedre driftsresultatet per kilo sjømat.

I Norge falt operasjonelt driftsresultat per kilo fra 2,56 til 2,45 euro i andre kvartal mot samme periode i fjor. I Canada falt et fra 0,98 til 0,83 euro per kilo.

I Skottland økte resultatet per kilo fra 2,38 til 2,92 euro, mens det i Chile økte fra 1,86 til 1,87 euro.

Selskapet varsler samtidig at de venter økte kostnader i Skottland fra andre til tredje kvartal, fordi man skal slakte fra anlegg med høyere kostnader.

Mowi har en strategi om å bli selvforsynt med fôr, og selskapets fôrdivisjon økte sitt operasjonelle resultat fra 0,8 til 3,0 millioner euro. Nye fôrprodukter utvikles løpende, skriver selskapet:

– Den nye fôrfabrikken i Skottland startet prøveproduksjon i mai, og har nylig begynt å produsere og levere fôr til våre anlegg i Skottland. Dette er et viktig steg mot å bli selvforsynt med fôr og integrere hele verdikjeden i selskapet. Det er også gledelig at vi har økt produksjonskapasiteten fra 170.000 tonn til 240.000 tonn per år, sier Aarskog.

Publisert:

Her kan du lese mer om