Nordea friskmelder norsk økonomi, men: Spår rekordlav rente i to år til

Norsk økonomi friskmeldes, men Norges Bank våger ikke skru opp styringsrenten før Den europeiske sentralbanken (ESB) har gjort det samme, mener Nordea Markets.

VENTER PÅ DRAGHI: Nordea Markets tror ikke på renteøkning her hjemme før ESB gjør det samme. Bildet viser sjeføkonom Kjetil Olsen, sjefanalytiker Erik Bruce og oljeanalytiker Tina Saltvedt under en prognosepresentasjon i fjor høst.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
 • Steinar Rostad Breivik
Publisert: Publisert:

– Veksten er veldig god nå. Det går bra i alt som ikke har med olje å gjøre. Og heller ikke der går det nedover lenger, sier Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea Markets til E24.

Det norske makroteamet i den svenske storbanken har skrudd opp sine forventninger til norsk økonomi etter en rekke sterke nøkkeltall den siste tiden.

Neste år ser de for seg en vekst i fastlandsøkonomien på 2,6 prosent, fortsatt fallende arbeidsledighet, flere i jobb og moderat reallønnsvekst.

At pilene nå peker oppover har fått enkelte økonomer til å tro på renteøkning her hjemme allerede neste år. Først ute var Danske Bank. Deretter kom den britiske storbanken HSBC med samme prognose.

Men Nordea Markets tror ikke det vil skje så raskt. I en fersk utgave av Nordea Economic Outlook spår makroteamet første renteøkning i 2019.

– Med et så bra vekstbilde begynner det å bli press i økonomien, og da kunne Norges Bank tenkt på en renteøkning. Men vi tror de venter, slår Bruce fast.

Skrur til i skyggen av Draghi

Hovedårsaken til at Norges Bank holder igjen, er frykten for en for sterk krone.

Les også

Analysebyrå: På denne oljeprisen blir kjempefeltet lønnsomt

Bruce venter at den norske kronen skal styrke seg betraktelig neste år. Det betyr at importerte varer blir billigere, noe som bidrar til å dempe inflasjonen. Samtidig blir ikke veksten i eksporten fullt så god som man skulle håpe.

Neste år venter sjefanalytikeren en inflasjon på 1,2 prosent, et godt stykke unna Norges Banks mål på 2 prosent.

Samtidig venter han at euroen skal koste 8,5 kroner ved utgangen av neste år. I dag ligger kursen på 9,26.

– Det kan godt være Norges Bank begynner å hinte om en renteøkning allerede neste år, men da vil kronen gå enda sterkere. Det er ikke noe sentralbanken vil ønske når man er så langt unna inflasjonsmålet, sier Bruce.

Foto: Nordea Markets

En renteøkning vil derfor måtte vente til i 2019. Det vil først skje etter at ESB-sjef Mario Draghi har gitt signal om første renteøkning i eurosonen.

– Det vil være lettere å sette opp renten i skyggen av Draghi. Da vil vi tåle en norsk renteoppgang uten at kronen skal bli mye sterkere, sier Bruce.

Les også: ESB holder rentemøte senere denne uken. Det kan gi store markedsbevegelser.

Nytt normalnivå for kronen

Ifølge den ferske prognoserapporten venter Nordea at den svake inflasjonen skal dras inn i 2019. Årsaken er at det tar tid før kronestyrkingen som de venter neste år, har en forsinket effekt på prisene.

Les også

Kroneløft vil ramme Oljefondet

Makroteamet tror også at en moderat lønnsvekst vil bidra til å holde prisene nede.

– Både arbeidsgivere og arbeidstagere vil være fokusert på lav lønnsvekst for å opprettholde konkurranseevnen, sier Bruce.

– Dere tror inflasjonen skal ligge på 1,2 prosent også i 2019. Hvorfor skulle Norges Bank skru opp renten når inflasjonen ligger så langt unna målet?

– Mot slutten av 2019 vil du nok se litt høyere inflasjon, opp mot 1,4 til 1,5, for da slipper effekten av kronestyrkingen. Den vil fortsatt være lavere enn målet, men med et strammere arbeidsmarked og høyere renter ute, vil Norges Bank se sitt snitt til en renteøkning.

SJEFANALYTIKER: Erik Bruce er sjefanalytiker i Nordea Markets.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Nordea venter at kronen skal stabilisere seg mot euro på 8,50. Det er høyere enn det som tidligere har vært en «normal» kurs.

– Med en oljepris på rundt 60 dollar fatet, mindre oljeinntekter og mindre drahjelp fra oljesektoren, vil nok den nye normalen være noe svakere enn den har vært.

Positivt bilde

Nordea Markets er også positiv til situasjonen utenfor landegrensene.

Les også

Voldsom bevegelse i verdens største valutakryss: – Har tatt veldig mange på sengen

– Vi har vært vant til å måtte nedjustere våre anslag, men nå går det bedre enn forventet i mange land. I USA er det et stramt arbeidsmarked, og i Europa ser vi at ledigheten faller. Det går bedre enn ventet, sier Bruce.

Derfor forventer Nordea at sentralbankene kommer til å starte med en forsiktig normalisering.

– I ESB tror vi de vil trappe ned obligasjonskjøpene fra nyttår, og slutte helt fra sommeren. Her kommer den første renteøkningen i 2019, sier han.

– USA er jo i forkant. Her har allerede rentehevingene startet, og de tror vi fortsetter, sier han.

Tror boligprisene faller videre

Tirsdag kom det nye tall fra Eiendom Norge om boligmarkedet. Disse viste at prisene, justert for sesongvariasjoner, fortsetter å falle slik de har gjort de siste månedene.

Nordeas makroøkonomer tror prisnedgangen skal fortsette ut året, men i et rolig tempo.

– Vi tror fortsatt det blir en positiv årsvekst fra i fjor til i år på rundt fem prosent. Men hovedbildet fremover er at prisene vil korrigere forsiktig ned, sier Bruce.

– I 2018 tror vi de igjen kan trekke forsiktig opp. Hovedgrunnen til det er en positiv reallønnsvekst og fortsatt lave renter, sier han.

Det var i Oslo at boligprisene økte mest i fjor, og der korreksjonen har vært tydeligst i år.

– Vi ser for oss at prisene skal falle til nivåer som vi synes er mer fornuftige. De økte vel mye i 2016, mer enn inntektsutviklingen og rentebildet skulle tilsi sier han.

Også her venter Nordea at prisene skal snu forsiktig oppover over nyttår.

Les også

Analytiker: Draghi bør kopiere «Neymar-effekten»

Les også

Danske Bank tror kronerally tar høstpause

Les også

Sjeføkonom: Siv Jensen stakk hull på boligboblen i Oslo

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Nordea
 2. Økonomi
 3. Rente
 4. Norges Bank
 5. Boligmarkedet
 6. Arbeidsledighet

Flere artikler

 1. Tror renteløft vil gi kronehopp

 2. Derfor biter ikke rentehevingene

 3. Kronehopp etter rentebeslutning: – Det er litt overraskende for markedene

 4. Dette skjer denne uken

 5. Nordea: Kamp om arbeidskraft gir høyere lønnsvekst