Nasdaq Nordic-sjefen om kampen om Børsen: – Mange aksjonærer mener de burde få en ny sjanse til å velge side
Nasdaq Nordic-sjefen angrer ikke på at selskapet droppet å delta i auksjonen om Oslo Børs før jul. Han håper nå på et utfall der angrende aksjonærer får mulighet til å gi støtte til dem og ikke Euronext.
– Vi har fått veldig sterke signaler fra aksjonærer om at hvis de bare får en ny sjanse, så ville de gått til oss. Da er spørsmålet hvordan denne andre sjansen kan komme. Forhåndsakseptene, som foreløpig har dem bundet til masten, løper i alle fall ut en dag, sier Nasdac Nordics konserndirektør Lauri Rosendahl til E24.
Han hevder at flere aksjonærer har fortalt om deres overraskede reaksjon da Nasdaq lanserte sitt første bud på Oslo Børs VPS den 30. januar, noe over én måned at det ble klart at Euronext hadde gått seirende ut av en auksjonsprosess som en gruppe aksjonærer selv hadde tatt initiativ til.
Nasdaq anså vilkårene i denne prosessen som ugunstige, og noe som la opp til et fiendtlig oppkjøp, og droppet dermed å delta. Som resultat kan det være at Euronext i stedet blir Børsens nye eier, men Rosendahl angrer ikke.
Det gjør imidlertid en del av aksjonærene, sier han.
– Flere har åpenbart vært av den oppfatning av at deltok og tapte auksjonen siden vi ikke vant den. Derfor forstår vi det som at mange mener at det ville vært rettferdig om de fikk en ny mulighet til å velge side.
Børs-budgiver: – Vi kan ikke ha en kamp i markedet lenge
I utfordrerposisjon
Konsernsjefen forteller at han har vært mye i Norge de siste månedene, i både Oslo og Bergen, hvor han har truffet banker, aksjonærer, forvaltere og industriorganisasjoner. Det har gitt gode opplevelser.
– Vi kjenner oss veldig komfortable med hvor positivt alle stiller seg til Nasdaq Nordic som en ny eier av Oslo Børs VPS. Vi kom sent inn i prosessen, men etter vi presenterte budet vårt har det vært veldig positivt, sier han.
Faktum er likevel at Nasdaq har sikret seg forhåndsaksept for i overkant av 35 prosent av aksjene mens Euronext har aksjemajoritet – og dermed sitter i førersetet i kampen om å bli Børsens nye eier.
Ennå gjenstår imidlertid myndighetenes velsignelse og det er ventet at Finanstilsynet vil komme med sin innstilling til Finansdepartementet vedrørende Euronexts søknad om ikke lenge.
Hva denne vil si vil ikke Rosendahl spekulere på. Han forteller diplomatisk at han kommer til å respektere beslutningen myndighetene kommer til.
Uenighet om to tredjedelers flertall
Ett interessant spørsmål rundt denne saksbehandlingen er hvorvidt Finanstilsynet vil vektlegge det faktum at Euronext ikke er i stand til å oppnå to tredjedelers flertall, altså det som regnes som full kontroll i et selskap.
Oslo Børs' juridiske rådgiver, advokatselskapet Thommessen, har argumentert for at myndighetene skal kunne vektlegge dette, mens Euronexts rådgivere i advokatfirmaet Schjødt er sterkt uenige.
Rosendahl forteller at det viktigste er at Oslo Børs VPS får en eier som binder seg til utviklingen av konsernet og støtter opp rundt kapitalmarkedet så det fungerer så bra som mulig.
Salget av Oslo Børs: Derfor økte han budet
– I dette er to tredjedelers flertall et aspekt som kan diskuteres, synes jeg, for om du ser på aksjeloven i Norge så er det visse faktorer ved denne typen eierskap som taler for stabilitet, sier han.
Vil vise at de forstår Norge
Det viktige er imidlertid ikke om Oslo Børs VPS har én eller mange eiere, sier Nasdaq Nordic-sjefen, men at man har et felles syn på hvordan selskapet skal utvikles videre.
– Dette er nasjonal markedsinfrastruktur, ikke et hvilket som helst selskap, og krever derfor en stabil og sterk eierbase hvor eierne kommer overens. Og vi mener at vi forstår skillet, og respekterer skillet, mellom de nordiske landene.
– Vi vet at landene er ulike og finansmarkedene like så. Dette forsøker vi å vise gjennom markedsføringskampanjen vår nå.
Nasdaq bruker for tiden fasaden til kontoret i New York til å vise at de forstår hva Norge er. Det oppnås gjennom teksten «Vi vokste ikke opp i Norge. Men hos Nasdaq vet vi hvordan vi muliggjør vekst». Og en diger brunost.